Miei pe alese, înaintea Paștelui Ortodox. Reprezentanții Asociației Crescătorilor de Ovine ai județului Covasna spun că aproximativ 70.000 de miei așteaptă să fie vânduți zilele acestea. 

. . Duminică, credincioșii ortodocși se pregătesc să sărbătorească, alături de familiile lor, Paștele Ortodox. Reprezentanții Asociației Crescătorilor de Ovine din Covasna spun că mieii vor fi pe alese anul acesta întrucât pregătiți spre vânzare ar fi aproximativ 70.000 de miei. Potrivit acestora, prețurile cărnii de miel ar varia în funcție de mai multe aspecte.

„Prețul variază un pic în funcție de marfă și client. În viu, prețul ajunge undeva la 8,5 – 9 lei iar tăiat probabil în jurul sumei de 20 – 25 de lei. (…) Acestea sunt niște prețuri medii, variză. La mieii tăiați prețurile variază între 18 și 25. Depinde de unde îi cumperi, dacă îi cumperi direct de la producător de acasă, ți-i dă cu un preț; dacă îi cumperi de la fermier din piață ți-l dă cu un  preț puțin mai mare, iar dacă îi cumperi de la supermarket este și mai mare prețul. (…) Eu vă spun cam cum se vând mieii, acum cine îi ia și îi vinde la șapte mâini până ajung în galantar, la consumatori… asta este o altă treabă. Magazinele vând carnea cu cât au adaosul comercial. De la crescătorii de ovine se iau acum, pentru că până acum s-au luat și cu prețuri mai mari, și diferă și de aici prețurile, cine îi ia și pentru ce. Unii cumpără să îi îngrașe mai departe ca să îi dea la export, și atunci când ai o marfă bună îți dă peste 9 lei, alții cumpără ca să îi taie și să îi valorifice, să îi abatorizeze și atunci marfa e până în 9 lei sau pe lângă.” – a explicat președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Covasna, Ioan Cosnean.

Potrivit acestuia, mieii care nu vor putea fi valorificați până după Paște, vor fi achiziționați probabil de către societăți care se ocupă cu creșterea mieilor. Acesta mai spune că cererea pentru carnea de ied este mai scăzută, în acest sens fiind pregătiți pentru vânzare doar aproximativ 1000 de iezi: „Nu se pot valorifica toți de Paște, se mai achiziționează și se cresc mai departe de către societăți profilate pe îngrășarea mieilor, sau se țin de către fermierul care nu a putut să îi vândă, și așteaptă alte oportunități pe parcurs. (…) Iezii sunt mai puțini la noi, foarte puțini. Cam 1000 de iezi sunt pregătiți spre vânzare.”

Ioan Cosnean spune că, per total, situația este mai bună ca anul trecut în ceea ce privește numărul de animale pregătite spre a fi puse la vânzare: „Sunt mai multe animale anul acesta, și automat și mai mulți miei spre vânzare.”

În luna martie, directorul DSVSA Covasna, Siko Barabasi Sandor, declara pentru Mediafax că: „În judeţul Covasna, două abatoare sunt autorizate pentru sacrificarea mielor, unul la Lemnia de Sus şi celălalt la Baraolt”. Conform declarației directorului adjunct al DSVSA, dr. Codruț Șulea,  avizele au rămas aceleași și pentru perioada premergătoare Paștelui Ortodox, iar inspectorii vor continua controalele pe toate liniile. Am fi dorit să vă punem la dispoziție mai multe informații însă acesta nu a putut să ni le furnizeze  deoarece, potrivit declarației sale „dreptul de comunicare cu presa îi aparține doar directorului general”, care în momentul de față  se afla în concediu.

Ioana Ardeleanu 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail