. . În impunătoarea Sală a Senatului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, s-au desfăşurat, la început de april,  lucrările Adunării Generale Anuale a Despărţământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu”, Iaşi, condus de prof. Areta Moșu, Președinte al Despărţământului. Au fost prezenţi delegaţi din țară și foarte mulţi din Republica Moldova şi Ucraina.

 Prima parte a constituit-o „Colocviul ASTRA și românii din afara granițelor țării. Realități contemporane.” Au conferențiat dr. Petre Guran – secretar de stat în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, prof. univ. dr. Gheorghe Iacob – rectorul Universității „Al. I. Cuza”, cercetător științific dr. Mircea Cristian Ghenghea – Universitatea „Al.I. Cuza”, cercetător dr. Dan Gabriel Sîmbotin – Academia Română, filiala Iași.

Din Republica Moldova, au fost prezenţi delegați ai despărțămintelor și cercurilor ASTRA din Tighina, Căușeni, din raionul Edineț, Strășeni, Ialoveni, Molești, Criuleni, Măgdăcești, Grigoriopol, Hîrtopul Mare, Onițcani, Boșcana, Coșernița, Gura-Căinarului, Băhrinești, Tiraspol, Chișinău, Stolniceni, Anenii Noi, Varnița, Gura Bîcului, Feștelița, Ermoclia, Cahul, reporter Tatiana Guzu – Radio Moldova.

Din Ucraina, au participat jurnalişti din Cernăuți şi din regiunea Odesa,  apoi Iurie Levcic – directorul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești, Cernăuți.

Din România, a participat prof. Ion Onuc Nemeș, vicepreședinte ASTRA Sibiu şi reprezentanţi ai despărţămintelor ASTRA Năsăud, Covasna–Harghita, Dej.

Conferinţele au avut în vedere realitățile contemporane ale românilor din afara granițelor țării și provocările în perioada globalizării (Petre Guran), Basarabia e numită „țara de lângă țară” (rector Gheorghe Iacob), referirea la cele două instituții de marcă, ASTRA și Academia Română, care au reprezentat un reper pentru România (Dan Gabriel Sîmbotin), referirea la Despărțământul ASTRA Iași, ce  reprezintă un adevărat promotor al diplomației culturale românești (Mircea Cristian Ghenghea).

Domnul Valentin Talpalaru a prezentat „Revista română”, anul XXII, nr. 1 (83) primăvara 2016, și „Sud-Vest”, almanah istorico-cultural în limba română pentru cititorii din sudul Basarabiei, fondator Vadim Bacinschi.

„Revista română” apare într-o formă și grafică nouă, redactor șef fiind Iulian Pruteanu-Isăcescu și secretar general de redacție Mircea Cristian Ghenghea, editor Asociațiunea ASTRA Despărțământul ”Mihail Kogălniceanu”, directorul revistei fiind prof. Areta Moșu, vicepreședinte al Asociațiuneii ASTRA, președinte al Despărțământului ”Mihail Kogălniceanu”, Iași, director economic Costel Moga.

Domnul Vasile Filip a evidențiat aspecte din volumul „Români, moldoveni, europeni. Dileme și identități”, tipărit de Despărțământul ASTRA „Mihail Kogălniceanu”, Iași cu susținerea financiară de la DPPRRP, rezultat al simpozionului cu același titlu ce s-a desfășurat la Iași-Bălți-Chișinău în noiembrie 2015, coordonatorul volumului fiind Ion Răducea.

Domnul Constantin Cojocaru, primar al orasului Edineț, a prezentat publicația „Oamnei, locuri, destine”  ce apare în Basarabia. Concluzie, cultura românească nu este numai în țară ci și acolo unde se vorbeşte românește.  Să nu uităm că din partea nordică a Basarabiei au plecat Pan Halippa, Vasile Stroescu, Eugen Coșeriu.

Ioan Seni, președinte al Despărţământului ASTRA Năsăud, a apreciat activitățile astriştilor ieşeni şi afirmă că a luat exemplu experiența ASTREI ieșene. Prezintă cartea „Academia Română la 150 de ani” în care sunt prezentați membri ai Academiei Române din Năsăud.

Prof. Ion Onuc Nemeș, de la ASTRA Centrală Sibiu, a transmis un  mesaj de admiraţie la adresa astriştilor ieşeni şi a preşedintei Areta Moșu a Despărţământului ASTRA Iaşi. Domnia sa consideră Adunarea Generală a ASTREI Iaşi, ca reprezentând un Congres al românilor care au un ideal. Doamna Areta Moșu va fi numită Mama-Unirii, pentru că a dus mesajul în toate teritoriile locuite de românii din afara granițelor țării. Prof. Onuc Nemeş a vorbit şi despre împlinirea a 150 de ani de la înființarea Academiei Române, la temelia căreia  a stat ASTRA cu cei 160 de academicieni astriști.

Prof.dr. Luminița Cornea, Despărţământul ASTRA Covasna-Harghita, a arătat că susține pe românii din afara granițelor țării și a făcut multe deplasări alături de ieșeni, evocând cu drag evenimentele astriste. A venit la Iași pentru a se întâlni cu toți cei cu suflet românesc. Consideră că ASTRA ieșeană este puternică, fiind despărțământul cu cele mai multe proiecte, activități, un exemplu pentru celelalte despărțăminte, prezentându-se în „registrul excelențelor”. Apreciază „Revista română” care apare într-o grafică nouă, apoi prezintă şi oferă exemplare din publicaţia „Mesagerul de Covasna”, director – Maria Graur, care a publicat multe materiale despre activităţile astriştilor ieşeni, în special cele realizate în parteneriat cu ASTRA din Covasna-Harghita.

Prof. Artea Moșu, președinta Despărțământului ASTRA Iași, a prezentat „Raportul de activitate pentru anul 2015”. Înființat în 1994, Despărțământul ”Mihail Kogălniceanu” Iași , a desfășurat activități în domeniul învățământului, culturii, științei, în țară și în afara granițelor. În activitatea sa, ASTRA ieșeană a fost susținută prin proiecte de Guvernul Român, Consiliul Județean Iași, Primâria Iași , dar și de Institutul de Cercetări Filologice ”Alexandru Filippide” , Complexul Muzeal Moldova, Universitatea ”Al.I.Cuza”, Despărțăminte și alte instituții din țară și din afara granițelor.

Activitățile desfășurate se împart în două categorii, activități pentru tineri – concursuri de pictură, de poezie, eseuri, traduceri, expoziții, tabere și școli de vară, cât și alte activități culturale; activități științifice – simpozioane, mese rotunde, colocvii la care s-au implicat cercetători, profesori universitari, profesori din învățământul mediu ieșean cu care s-au încheiat parteneriate, cu școli din afara țării.

Prof. univ. dr. Mihai Toma, secretar științific al ASTREI ieșene, a prezentat bogatul „Program de activități pentru anul 2016”, cele mai multe tradiţionale.

 

 

Au luat cuvântul mulţi astrişti invitaţi. Toţi au felicitat pe astriştii ieşeni, au mulţumit pentru faptul că au fost implicați în desfăşurarea manifestărilor din afara graniţelor României. Vorbitorii din Basarabia au afirmat că vin întotdeauna cu mare bucurie în România, considerând că „venim de acasă, acasă.”

Prof. Claudia Nestor din Strășeni, Republica Moldova, solicită să se noteze în procesul verbal propunerea, cu care Adunarea Generală este de acord, ca doamna Areta Moșu să primească o distincție de stat din România, pentru întreaga activitate desfășurată în cadrul ASTREI, din anul 1991, pentru românii din jurul României, organizând, prin deplasările sale, toate Cercurile și Despărțămintele ASTRA din Basarabia, Ucraina, Serbia etc. De asemena, domnul prof. univ. dr. Nicolae Crețu, de la Universitatea „Al.I.Cuza” Iași, propune o distincție și pentru Despărțământul „Mihail Kogălniceanu” din Iași, arătând că rețeaua ASTREI e rețeaua României Mari.

Pe lângă bogatele materiale prezentate, am remarcat cele peste 150 de fotografii din activitățile ASTREI ieșene, care au fost prezentate pe monitoare, în timpul desfășurării Adunării Generale. Un fapt inedit care a făcut mai bine cunoscute activitățile astriste.

În finalul Adunării generale, un moment muzical a susținut rapsodul popular Tudor Ungureanu din Căpriana, Republica Moldova. Ultimul punct al Adunării Generale a fost vernisarea Expoziției de desene ale Laureaţilor Concursului de pictură  „N.N.Tonitza”, la care au participat elevi din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria și România. Expoziția a fost organizată de pictorul Mihai Zaiț, președintele Cercului ASTRA „N.N.Tonitza” Iași și a fost prezentată de prof. univ.dr. Mihai Păstrăguș.

Prin activitățile sale științifice, culturale, înființări de cercuri și despărțăminte ASTRA, în țară și peste hotare, Despărțământul ASTRA „Mihail Kogălniceanu” din Iași promovează limba română, cultura și identitatea românească pe toate meleagurile locuite de români. Mult succes în continuare astriștilor ieșeni!

Luminiţa CORNEA

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail