Volumul „Cămașa de sare” al poetei Mihaela Aionesei, din Târgu Secuiesc,  va fi lansat în această seară, la Sfântu Gheorghe, poemele fiind prezentate publicului prin jocul actriței Camelia Paraschiv – Katai, de la Teatrul „Andrei Mureșanu” , joc însoțit de recitalul susținut la vioară de către Hoos Hanna, studentă a Facultății de Muzică din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov.

Lansarea este propusă de cotidianul „Mesagerul de Covasna” și Asociațiunea Astra Covasna Harghita, în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe.

„Trupul” poemelor cuprinse în „Cămașa de sare” va fi prezentat de actrița Camelia Paraschiv – Katai de la Teatrul „Andrei Mureșanu”, în cadrul unui recital pe care aceasta l-a pregătit. Tânăra violonistă Hoos Hanna, studentă în anul I la facultatea de muzică din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov.

Volumul este cel de-al  V-lea semnat de poeta Mihaela Aionesei din Târgu Secuiesc, după „Cerșetorii de stele” – apărut în anul 2011, „Anotimp (i)legal – lumina” – publicat în 2013, „Insomniile bufniței”- apărut în anul 2014 și „Surâsul dintr-o lacrimă” -2015.

Intitulat „Cămașa de sare” volumul păstrează în paginile sale doruri, singurătăți, dureri pentru care deseori au curs lacrimi de neputință, de răbdare, sentimente pe care poeta le purta cu ea ca pe o „cămașă”, după cum ne-a spus aceasta.

„Volumul  <<Cămașa de sare>> are într-adevăr o poveste care a început în vara anului 2013, când la invitația domnului Nicolae Băciuț, director la Direcția Județeană pentru Cultură Mureș,  am fost împreună cu doamna Luminița Cornea din Sfântu Gheorghe și domnul Alexandru Surdu din Târgu Secuiesc, în tabăra <<Legenda verii>> de la Gledin, jud. Bistrița Năsăud, unde am petrecut câteva zile memorabile. Impresionată de viața de la sat, de săteni în special, extrem de prietenoși și bucuroși să ne fie gazde, de sfințenia cu care își păstrau și se mândreau cu obiceiurile și costumele naționale, am început să scriu câteva poeme pe această temă. Mi-aș fi dorit să realizez un volum închinat sătenilor, satului, dar se știe, muza poate fi și extrem de pretențioasă și se lasă deseori așteptată, așa că am scris și despre alte doruri, singurătăți, dureri pentru care deseori au curs lacrimi de neputință, de răbdare, de frustrare mai ales, pentru că unele lucruri sunt de neînțeles pentru mintea mea și e greu, e foarte greu să taci și să înduri…Și uite așa m-am trezit sufocată în propria viață, ca într-o cămașă de sare perfect mulată pe care m-am obișnuit s-o port așa cum maicile își poartă straiele alea lungi și negre fără să crâncească și când e vară, și când e iarnă. Dumnezeu are însă grijă de oile Lui rătăcite și eu nu neg că așa m-am simțit mereu…Dacă în urmă cu ceva timp mi se părea o povară, acum am început să simt o ușurare, o lumină venită prin atâtea acțiuni extraordinar de frumoase care se petrec în județul nostru de ceva timp, și mi-am spus că nimic nu este în zadar când ai credință.Inițial, titlul a fost

<<Cămașa de s(o)are>>, dar crea o ambiguitate după cum bine mi-a sugerat domnul Băciuț și atunci am lăsat simplu, <<Cămașa de sare>>, care este mult mai sugestiv. Se spune despre sare că are puteri magice, pot spune cu toată convingerea că și lacrimile au aceleași puteri…” – a mărturisit poeta.

Ea a precizat că volumul face parte dintr-un proiect ambițios, <100 de cărţi pentru MAREA UNIRE 1918-2018>>, inițiat de directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș, Nicolae Băciuț, proiect ce constă în realizarea – prin Editura <<Vatra veche>>  – a unei colecţii de o sută de cărţi semnate de autori mureşeni, pentru a marca cei o sută de ani de la Marea Unire.

***

Născută în Pașcani în 1971, poeta Mihaela Aionesei s-a stabilit în Târgu Secuiesc, în 1982. De-a lungul timpului, lucrările sale au fost publicate în reviste de specialitate online și tipărite, dar și în numeroase antologii.

Pentru activitatea sa, poeta a obținut premii la concursuri de profil naționale, dar și internaționale.

Ana Alina Costache . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail