Potrivit directorului Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna, Ordog Lajos, până în prezent au fost ridicate 162 de registre pentru înregistrarea muncii zilierilor. De la introducerea noilor prevederi legale în acest domeniu şi până în prezent, în evidenţele de la ITM au fost înscrise un număr de 26.272 zile lucrate de zilieri.

Conform Legii 52/2011, beneficiarul (persoana juridică pentru care zilierul execută activităţi cu caracter ocazional) are obligaţia să întocmească un registru, denumit prin lege Registru de evidenţă a zilierilor, pentru toate persoanele care desfaşoară activităţi cu caracter ocazional. Pentru munca prestată, zilierul are dreptul la o remuneraţie stabilită prin negociere directă între părţi, însă aceasta nu poate fi mai mică de 2 lei şi mai mare de 10 lei pe oră. Plata se va face la sfârşitul fiecărei zile de lucru. Durata de timp este de minimum o zi, adică 8 ore de muncă, şi maximum 12 ore, respectiv şase ore în cazul minorilor. Totodată, perioada maximă de prestare a muncii către acelaşi beneficiar este de 90 de zile calendaristice cumulate pe durata unui an.

Şi ca la orice început, completarea registrelor de către beneficiarul serviciilor prestate de zilier, dă însă dureri de cap. „Avem multe probleme cu completarea registrelor zilierilor, deoarece se introduc greşit CNP- urile persoanelor care prestează această activitate. Beneficiarul de lucrări are obligaţia de ne a transmite registrul, până cel târziu la data de 5 a fiecărei luni, iar  noi trebuie să introducem datele în calculator. Marea problemă este când datele nu sunt completate corect şi avem probleme cu introducerea”, ne-a explicat Ordog Lajos, directorul ITM Covasna.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail