Pe fondul nemulțumirilor legate de situația din sistemul sanitar, membrii sindicatului Sanitas din toată țara au participat, în cursul zilei de ieri, la acțiuni de protest în fața Prefecturilor.

Sanitas a trecut de la avertizări la fapte! Pe fondul nemulțumirilor legate de situația din sistemul sanitar covăsnean și nu numai, 32 de membri ai sindicatului Sanitas au participat ieri la o acțiunie de protest în fața Instituției Prefectului Județeului Covasna. Aceștia, în frunte cu liderul sindical Vasile Neagovici au scandat timp de o oră și și-au expus din nou nemulțumirile și revendicările, solicitându-i prefectului Sebastian Cucu să transmită către Guvernul României și către Ministere memoriul pe care acesta l-a depus în cursul zilei de ieri, asemenea sindicaliștilor din restul județelor țării.

„Astăzi practic este prima etapă, prima reacție a noastră, a Federației Sanitas, în urma hotărârii de joi. S-a datorat în primul și în primul rând amânării nepermis de mult a unei promisiuni făcute de ministrul Sănătății legat de rezolvarea inechităților din sistem. Sunt foarte multe salarii la același nivel, indiferent de pregătire, vechime, nivel de cunoștințe, competențe și așa mai departe.(…) În afară de aceste aspecte, am stabilit o listă de 11 revendicări, să spunem majore, prioritare și de urgență, care ar trebui rezolvate, în afară de inechități. Solicităm în continuare majorarea veniturilor cu 25% a personalului din sănătate și asistență socială, pentru că reprezentăm și colegii din asistența socială la nivel național, avem de asemenea o reglementare care privește strict personalul cu studii superioare, și în mod special medicii, unde solicităm să se acorde acele sporuri specifice și pe perioada orelor de gardă, pentru că astăzi tariful orar este unul calculat la salariul de încadrare din 2008. Avem două revendicări în ceea ce privește profesia de asistent medical, adică o singură formă de școlarizare, nu cum sunt astăzi, vreo 4-5 forme de școlarizare. Posibilitatea continuării studiilor pentru asistenții cu studii postliceale, la nivel universitar, a fost o revendicare mai nou apărută în rândul colegilor, mai ales pentru cei care au absolvit formele de școlarizare până în anul 2007, care nici măcar nu sunt recunoscute la nivel european în mod direct, cum sunt ceilalți absolvenți după anul 2007. (…) De asemenea, un nou regulament de sporuri, asigurarea finanțării de cel puțin 6% din PIB-ul vechi, revendicarea noastră din 1994-1995, nereglementată astăzi. Acestea sunt cele mai importante revendicări ale noastre.” – a declarat președintele Sindicatului Sanitas, Vasile Neagovici.

În urma hotărârii Consiliului Național al Federației Sanitas din România, din data de 14 aprilie, Sindicatul Sanitas a stabilit un calendar de acțiuni de protest, începând cu pichetarea Prefecturilor din întreaga țară, a Ministerelor responsabile de problemele salariaților din sănătate, în intervalul 9 – 13 mai, și urmând ca în luna iunie să aibă loc un miting de proporții în fața Guvernului României. Cu toate acestea, sindicaliștii spun că dacă lucrurile nu vor intra din nou pe făgașul dorit, aceștia pot merge chiar până la instalarea grevei generale în sistemul sanitar.

„Avem stabilit, fără a vă putea comunica o dată certă, un mare miting în fața Guvernului în luna iunie. Am considerat să treacă întâi campaniile electorale și alte activități ale Guvernului în ceea ce privește aceste activități democratice, pentru că în luna mai vom lua o decizie, dacă nu vom demara și o acțiune de strângere de semnături, pentru declanșarea unei greve de avertisment, urmată de o grevă generală în sistemul sanitar.” – a mai declarat președintele Sindicatului Sanitas Covasna.

Potrivit acestuia, raportat la anul 2008, în momentul de față există circa 24.000 de posturi vacante neocupate în sistemul sanitar. Totodată, Vasile Neagovici a explicat că modul în care sunt plătite orele de gardă ale medicilor și ale altor categorii cu studii superioare, cum ar fi biologii chimiști, care asigură continuitatea serviciilor medicale, nu îi mai motivează pe medici să petreacă ore și zile la rând în spitalele publice ale județului, și că Sanitas solicită ca și sporurile stabilite pe secțiile din care fiecare cadru sanitar provine să fie luate în calcul.

Jumătate din revendicări ar putea fi rezolvate în cel mult trei luni de zile…dacă s-ar dori acest lucru.

Vasile Neagovici consideră că majoritatea revendicărilor ar putea fi rezolvate în maxim trei luni și că acest lucru nu ar solicita eforturi foarte mari din partea celor responsabili. Totodată, acesta speră ca în urma depunerii, la nivel național, a memoriilor de către toți liderii sindicali la Prefecturile din țară, să se obțină o nouă negociere și o soluționare cât mai rapidă a revendicărilor acestora.

„Am depus memoriul, s-a înregistrat la registratura Prefecturii și așteptăm în perioada următoare, toți, pentru că nu numai la noi s-a desfășurat prima acțiune de pichetare ci și în alte județe din țară. Noi așteptăm cu încredere deschiderea unor negocieri, discuții, pe cele 11 puncte, dar care să ducă efectiv în cel mai scurt timp la soluționarea lor, nu la anul sau peste doi ani. Cel puțin jumătate din revendicările noastre pot fi rezolvate în maxim trei luni de zile, chiar și fără un foarte mare impact financiar. (…) Știu că rezolvarea inechităților reprezintă un impact financiar, dar nu este unul atât de mare încât să nu poată sistemul sanitar să suporte niște disfuncționalități și niște inechități crunte spun eu, ale salariaților din sănătate.” – a mai spus liderul sindical.

„Degeaba facem noi clădiri și cumpărăm aparatură, mâine-poimâine nu o să mai avem nevoie de ele, că nu va avea cine să le folosească.”

Acesta consideră că faptul că de atâta timp nu le sunt rezolvate revendicările ar putea să se datoreze și existenței unei presiuni a unor cercuri de influență, care nu doresc schimbarea sistemului actual: „Cred că este o presiune a unor cercuri de influență care vor să rămână sistemul așa, bănuiesc, e în interesul lor. Cred că asta este. Sunt multe presiuni asupra Fondului unic de asigurări de sănătate, multe cereri și cred că datorită unor asemenea presiuni s-a ajuns aici, și nu s-a vrut, adică nu a existat voință. Da, ne apucăm, reformulăm, și facem treabă, dar trebuie să se vadă. Unde se poate vedea cel mai bine: într-un salariu motivant și niște condiții de lucru mai bune pentru personalul din sănătate. Degeaba facem noi clădiri și cumpărăm aparatură, mâine-poimâine nu o să mai avem nevoie de ele, că nu va avea cine să le folosească. Este nevoie și să investești în infrastructură, dar nu atât de important cum este să investești în resursa umană. Cea mai importantă este resursa umană. (…) De ani de zile se discută. Nu vrem să dublăm salariile astăzi, deși ar fi necesar, dar ar trebui făcuți niște pași în această direcție, și asta se poate realiza etapizat cum am solicitat noi. Anul acesta vrem încă 25% și este posibil! S-a dovedit anul trecut, pentru că atunci ni s-a acordat acea majorare de 25%, s-a dovedit faptul că este posibil fără mari probleme pentru sistemul sanitar, fără să rămână pacienții fără medicamente, fără materiale sanitare, cum amenințau unii la momentul respectiv, deci a fost sustenabil. Dacă s-au putut acorda anul trecut 25%, și nu a pus în dificultate sistemul sanitar, este posibil și anul acesta, poate cu impact mai mare în bugetul de anul viitor dar este necesar.”

În cazul în care Guvernul nu va găsi soluții rapide pentru rezolvarea acestor solicitări ale membrilor sindicaliști, aceșta își vor continua seria protestelor, urmând ca după mitingul pe care aceștia plănuiesc să îl organizeze în luna iunie în fața Guvernului României, să apeleze chiar la greva generală, lucru care ar însemna ca și beneficiarii serviciilor din sănătate să aibă de suferit.

Potrivit unor surse, se pare că la momentul pichetării Instituției Prefectului Județului Covasna de către membrii Sindicatului Sanitas Covasna, prefectul Sebastian Cucu nu se afla la sediu, însă în urma memoriului depus de către liderul sindical, acestuia îi vor fi aduse la cunoștință solicitările pe care sindicaliștii doresc ca prefectul să le transmită către Guvern și Ministere.

Ioana Ardeleanu . .

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail