. . O expoziție ce cuprinde aproximativ 150 de obiecte – roci, minerale, fosile, dar și volume valoroase de carte, din colecția unui covăsnean – poate fi văzută începând de ieri și până duminică, la Muzeul Spiritualității Românești din Sfântu Gheorghe.

Expoziția, intitulată „Din experiența unui colecționar de artă” – cuprinde obiecte din colecția personală a covăsneanului Marian Bobei și a fost deschisă ieri, în cadrul Zilelor municipiului Sfântu Gheorghe.

„Avem bucuria de a găzdui această expoziție aici, la Muzeul Spiritualității Românești, muzeu care s-a plămădit din dorința societății civile de a avea un loc în care să ne regăsim și noi istoria și să arătăm de fapt, lumii, că suntem aici și, cu ajutorul lui Dumnezeu vom rămâne. Iată că dacă până acum expoziția de bază a Muzeului care are peste 700 de exponate – însemnând cărți bisericești vechi, icoane, cruci și alte lucruri care  țin de viața bisericească, astăzi vă prezentăm un produs al unui membru al bisericii, al comunității, o pasiune, de fapt – tot ceea ce înseamnă pasiunea unui om în a căuta. Iată că pe lângă căutarea Divinității, a Lui Dumnezeu, îl putem vedea pe Dumnezeu prin rodul muncii Lui și iată că avem în față această expoziție deosebită ce cuprinde de la minerale, fosile, și de ce nu, o colecție frumoasă de cărți vechi, manuale școlare și chiar și cărți bisericești. Nu pot decât să mă bucur că găzduim un astfel de eveniment, să îl felicit pe domnul Marian pentru tot ceea ce întreprinde (…)”- a declarat părintele dr. Sebastian Pârvu, care a mărturisit că a mai văzut expoziția chiar acasă la colecționar, casă care este asemeni unui muzeu.

Dr. Ioan Lăcătușu a precizat că este cea de-a doua expoziție a colecționarului Marian Bobei, la Muzeul Spiritualității Românești, și a afirmat că ar trebui ca fiecare să îi urmeze exemplul și să lase ceva în urmă.

„(…) Nu este prima expoziție a domnului Marian Bobei, aici în țară a expus în mai multe locuri, și în afara ei, dar la Muzeu este a doua (…). Domnul Marian Bobei este un militar care în tinerețe a fost militar profesionist, dar în paralel avea această pasiune arheologică, a căutării vestigiilor vechi și iată că și-a transformat pasiunea în profesie și  ce este foarte important, nu s-a mulțumit cu jumătăți de măsură.(…) Este bine să îl cunoaștem mai mult, să îl cunoaștem mai bine, este bine ca fiecare în felul nostru și cum putem să îi urmeze exemplul, nu neapărat pe această cale, dar efectiv, iată, un om lasă în urma sa lucruri perene a ceea ce înseamnă pasiunea devenită profesie, devenită mod de existență (…)”, a declarat dr. Ioan Lăcătușu.

Aproape 150 de obiecte – fosile, roci, minerale, volume de carte veche și nu numai, pot fi văzute în cadrul expoziției, însă acestea reprezintă doar o mică parte a colecției pe care Marian Bobei o deține.

„(…) Am 1.000 de volume de carte veche, am tablouri, vase antice, vârfuri de săgeți, vederi, deci tot ce a creat mintea omului. Eu sunt membru al majorității Asociațiilor de colecționari din țară – pentru că suntem foarte bine organizați. Ceea ce este aici reprezintă o mică parte, cam 10% din tot ce dețin eu (…).” –a spus Marian Bobei. El a precizat că expoziția de la Muzeul Spiritualității Românești a fost împărțită în mai multe secțiuni: secțiunea „geode”; secțiunea „minerale, lemne pietrificate, fosile”,  „roci decorative”. Printre exponate se numără și un molar de mamut, a arătat Marian Bobei.

„Puțini știu că aici, unde e biserica actuală și toată zona aceasta a Covasnei, a fost cândva o mlaștină (…), populată de animale foarte, foarte mari – mamuți, rinoceri și așa mai departe” – a precizat Marian Bobei, care a mărturisit că pasiunea sa este  una de care nu te vindeci: „În dicționarul medical există boala pietrelor. Nu glumesc! (…) Piatra nu o alegi tu, te alege ea pe tine!” – a spus Marian Bobei. El a precizat că și-a descoperit pasiunea de a colecționa și pasiunea pentru artă, încă din școală: „Am avut profesori de mare valoare și ei mi-au dat microbul acesta (…). Dascălul e dascăl: dacă ți-a transmis dorința de cunoaștere, nu te mai <<vindeci>>.”

El a mărturisit că a avut o meserie periculoasă – fiind maistru militar specialist în explozibil și armament (…) și că pasiunea și profesia s-au legat printr-un singur lucru: „setea de cunoaștere”.

În cadrul expoziției pot fi văzute și obiecte de artă realizate chiar de Marian Bobei, dar și cărți vechi.

Donație pentru Casa Memorială Romulus Cioflec

Una dintre aceste cărți a fost donată ieri de către colecționarul Marian Bobei, Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, pentru Casa memorială Romulus Cioflec.

„Este vorba despre un manual de limbă română, autori fiind doi mari critici literari din perioada aceea, dar cunoscuți și astăzi foarte bine, și anume: Mihail Dragomirescu și Gheorghe Adamescu. Aceștia doi au fost membri ai comisiei de capacitate când Romulus Cioflec a dat examenul de capacitate (…). Așa că îi mulțumim domnului Marian Bobei pentru această donație făcută Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, pentru Casa Memorială Romulus Cioflec” – a spus prof. Luminița Cornea.

Expoziția „Din experiența unui colecționar de artă” poate fi vizitată până în 24 aprilie (a.c.), intrarea fiind liberă.

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail