Primăria Piatra-Neamț va organiza pe 23 aprilie prima ediție a Sărbătorii Curții Domnești, manifestarea fiind prilejuită de împlinirea a 525 de ani de la prima atestare documentară.

Evenimentul își propune să promoveze valorile culturale și istorice specifice zonei municipiului Piatra-Neamț, prin punerea în scenă a unor întâmplări de la Curtea domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.

„Curtea Domnească este simbolul orașului nostru, cel mai important obiectiv turistic și un loc special pentru pietreni. La fel ca orașele din România care își prezintă istoria prin evenimente culturale, și Piatra-Neamț trebuie să aibă un astfel de eveniment, care ne dorim să devină unul de tradiție”, a declarat presei, marți, primarul Dragoș Chitic.

Școala de Artă din cadrul Centrului de Cultură și Arte „Carmen Saeculare” va organiza patru ateliere cu ocupații tradiționale de olărit, împletit nuiele, confecționare de măști și țesut-cusut. Tot în cadrul manifestărilor de la Curtea Domnească va fi creat un atelier unde se va bate moneda Curții Domnești.

Pe toată perioada evenimentului, Turnul-clopotniță va fi păzit de răzeși, care vor face schimbul gărzii din oră în oră. Doritorii vor putea lua lecții de mânuit sabia și de tras cu arcul sau vor putea face fotografii în costume specifice epocii.

Curtea Domnească reunește complexul arhitectural format din Biserica ‘Sfântul Ioan Botezătorul’, Turnul-clopotniță și ruinele.

Prima atestare documentară a Curții Domnești de la Piatra-Neamț apare într-un document emis în anul 1491, când Ștefan cel Mare face danie Mănăstirii Tazlău trei sate „care au fost din ocolul curților noastre de la Piatra”.

În același perimetru se află Muzeul Național de Artă, Muzeul de Etnografie și Muzeul de Artă Eneolitică „Cucuteni”.

. . AGERPRES

www.agepres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail