Lucrările în cadrul proiectului ”Reabilitarea infrastructurii în stațiunea balneoclimaterică Covasna” au ajuns la final. Primarul Thiesz Janos a declarat că proiectul a fost unul de mare anvergură, iar rezultatele încep să fie vizibile.

Un număr de 16 străzi din stațiunea Covasna au intrat în reparații prin proiectul „Reabilitare a infrastructurii în stațiunea balneoclimaterică Covasna”. Potrivit site-ului http://regio-adrcentru.ro/drumuri-noi-in-statiunea-covasna/, bugetul solicitat prin proiect a fost asigurat prin domeniul major de intervenție 5.2 care alocă finanțare pentru crearea, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de turism, pentru valorificarea resurselor naturale și creșterea calității serviciilor turistice.

 

Foto: M.d.C

„Lucrările sunt finalizate, mici probleme încă există. (…) Urmează să se înceapă recepția acestei lucrări deosebit de importante.” – a declarat primarul Thiesz Janos, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri, la sediul Primăriei stațiunii Covasna.

Proiectul ”Reabilitarea infrastructurii în stațiunea balneoclimaterică Covasna” și-a propus punerea în valoare a stațiunii prin reabilitarea infrastructurii rutiere, inclusiv utilitățile din corpul drumului. Implementarea proiectului a ajutat la îndeplinirea obiectivelor stabilite prin intermediul unei serii de programe, printre care, la nivel național: ”Programul operațional Regional 2007-2013”; ”Axa prioritară 5”; ”Domeniul major de intervenție 5.2.” și ”Master Planul pentru Dezvoltarea Turismului Național”; la nivel regional: ”Planul de dezvoltare regională”; iar la nivel local: ”Strategia de dezvoltare locală și turistică a orașului Covasna”. Obiectivul general al proiectului a vizat crearea și modernizarea infrastructurii turistice în vederea creșterii turismului balnear din localitatea Covasna, în scopul de a crește atât numărul turiștilor cât și durata sejurului acestora în zonă precum și o sporire a protecției solului și subsolului zonei, care este bogat în zăcăminte hidrominerale. Creșterea notorietății stațiunii prin asigurarea unor condiții de siguranță și confort în interiorul localității precum și a diversității modului de petrecere a timpului liber ar urma să susțină atât dezvoltarea economică cât și cea socială a zonei.

”Cred că a fost proiectul cu cea mai mare anvergură, înseamnă foarte mult pentru un oraș balnear de interes național cum este Covasna. Ați văzut cum arăta anul trecut orașul, (…) ne bucurăm că deja primele serii (n.red. turiști) au început să vină, am pornit cu dreptul în acest an în ceea ce privește turiștii care vin cu bilete și cred că este și o surpriză pentru că de obicei sunt turiști care se întorc în orașul nostru pentru tratament și sunt convins că și ei vor avea plăcuta surpriză că nu mai este așa cum a fost anul trecut.” – a mai spus Thiesz Jnos.

Foto: M.d.C

În cadrul proiectului au fost reabilitate un număr de 16 străzi, printre care: strada 1 Decembrie 1918; Ștefan cel Mare; Meșteșugarilor, Petőfi Sándor; Gheorghe Doja, strada Secuiască; Frăției; Ady Endre; strada Libertății; strada Brazilor; Kodály Zoltán; Jókai Mór; Arany János; strada Borviz; Bercsenyi și Cuza Vodă. Printre lucrările care au stat la baza proiectului general s-au numărat reabilitarea părților carosabile, reabilitarea rețelei de apă potabilă, realizarea sistemului de canalizare menajeră și pluvială, înlocuirea bordurilor care delimitează carosabilul, reabilitarea trotuarelor, amenajarea de platforme pentru parcare și amenajarea spațiilor verzi.

”(…) Am încercat să terminăm foarte repede (n.red. lucrările de reabilitare) pentru că era un deranj foarte mare și din punctul de vedere al turiștilor, pentru cei care veneau cu mașina din proprietatea personală și nu numai, a fost un deranj foarte mare. Mulțumită lor că au înțeles această situație s-a putut merge înainte, și la fel putem spune și despre comunitate. (…)” – a conchis primarul.

Potrivit http://regio-adrcentru.ro/drumuri-noi-in-statiunea-covasna/, proiectul s-a derulat pe o perioadă de 24 luni, iar valoarea sa totală atinge 29,75 milioane lei, din care finanțarea nerambursabilă solicitată a fost de 21,38 milioane lei. Pe parcursul perioadei de implementare a proiectului au fost realizate lucrări de reabilitare a infrastructurii rutiere din localitatea balneoclimaterica Covasna, inclusiv a utilităților din corpul drumului, pe un numar de 16 străzi. Proiectul prevedea reabilitarea a 8,2 km de carosabil; amenajarea a 12,2 km de trotuare noi; reabilitarea a 7,9 km de rețea de canalizare menajeră; 7,5 km de canalizare pluvială și 8,3 km de rețea de alimentare cu apă potabilă.

Ioana Ardeleanu

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail