„Nimic nu este mai frumos decât să eliberezi, cu inocență, poezia când nu mai ești al ei, rătăcind pe alte drumuri voci, entuziasm,  cu generoasă deschidere față de cititori, în marele concert al iubirii, sensibilității, originalității , cu vibrație întru desăvârșire…

Și de această dată, la limita dintre întâmplare și poezie, a ieșit la iveală deopotrivă sublimul sărutului în poezii de o extremă finețe și o insolită modernitate.

De curând, la Editura Măiastra din Târgu Jiu, a apărut volumul 3 al antologiei de poezie de dragoste „Sărutul“ cu 21 autori: MIHAELA AIONESEI (Târgu Secuiesc, România), NICU BARNA (Cluj-Napoca, România), GELU BIRĂU (Târgu-Jiu, România), FLORINA SANDA COJOCARU (Botoșani, România), ELEODOR DINU (Crușeț, România), GEORGE DRĂGHESCU (Târgu-Jiu, România), ANDREI FISCHOF (Tel Aviv, Israel), . . DORU FOMETESCU (Târgu-Jiu, România), MIRCEA LIVIU GOGA (Craiova, România), DUMITRU ICHIM (Kitchener, Canada),  EMILIA IVANCU (Poznan, Polonia), DIARMUID JOHNSON (Borth, Țara Galilor), MIHAI MĂCEȘ (Craiova, România), VICTOR CONSTANTIN MĂRUŢOIU (Cluj, România), CARMEN POPESCU (Pitești, România), ION POPESCU-BRĂDICENI (Târgu-Jiu, România), MARINA POPESCU (București, România), PERSIDA RUGU (Cluj, România), IONEL SIMOTA (Miercurea Ciuc, România), VIOREL SURDOIU (Târgu-Jiu, România), EDUARD ZALLE (Constanța, România)

Sărutul, o carte în dar, cu momente de visare și de puritate în exprimări de o rară frumusețe, cu o copertă semnată  Daniel Murărița,  va ajunge în bibliotecile județene, îmbogățind fondul de carte a acestora.

Asta ne-am dorit cu toții!

Cu iubire și admirație, în lumina cititorilor, pe aceleași nobile și rare poteci ale poeziei, un colaj din versurile autorilor antologați, intitulat sugestiv:

 

21“

 

Aș putea închide ochii

ca o pană în cădere m-aș învârti în jurul inimii tale

cu rafturi infinite ce-mi susţin

gândurile nerostite

la ospăţul luminii

n-am să ştiu să te-ajung n-ai să ştii să-mi rămâi

şi în toamna peltică or să-mi ningă gutui

în faguri cu mir stelar

ca o zi de primăvară

cu nectar de abis

ca-n basme doar tu ştii unde-mi sunt

izvoarele

cu cifrul inimii simplu năucitor

dezvăluind duiosul din priviri

iubire să ne fie-ntreg hotarul

din iarbă până-n vâfuri ‘nalţi de brazi

din tot ce am fi înserare

când buzele noastre se caut

la umbra tâmplelor tale

cădem cântăm ca porumbeii

sub care nu se ştie niciodată

ce împăcări există ce candori

din atingerile tale

ascund culcuşuri neliniştite

şi eu te adun pe tine din vreascuri

privirile-mi căutau un chip de demult

fără prea mare

entuziasm

și nimeni nu mai crede în flacăra ce simte

cum se anină cerul pe-un țipăt de pământ

în care sânii nopţii

miroseau a câmp înflorit

undeva între zâmbetul tău și tâmplă

eu caut vechi sonetul

și nu găsesc drumeagul în cel veac

iubirilor pierdute… Și-am să tac!”

 

(21 creatori ai reveriilor transreale, transimaginare și Elisabeta Gîlcescu)

 

Când am citit despre acest proiect inițiat de poeta Elisabeta Gîlcescu pe site-ul „Arta conversației” am simțit dorința de a participa pentru că cea mai interesantă parte a proiectului mi s-a părut distribuirea gratuită a acestei antologii la toate bibliotecile din țară, un mod de promovare a poeziei inedit, o altă față a verbului a dărui. Cum însăși titlul  „Sărutul”  duce la ideea de iubire, antologia fiind o promotoare a poeziei de dragoste, mi-am sunat un bun prieten, care este un trubadur al iubirii, pe poetul Ionel Simota din Miercurea Ciuc să-l întreb dacă nu vrea să facă parte din acest proiect. Și iată cum la câteva luni de la începerea lui a venit timpul să ne bucurăm de acest volum, „Sărutul, o carte în dar”care este înscris în seria evenimentelor prilejuite de omagierea inegalabilului Constantin Brâncuși la 140 de ani de la naștere. Mulțumiri Elisabetei Gîlcescu pentru pentru dăruirea și profesionalimul cu care a dus la bun sfârșit acest proiect și felicitări autorilor antologați care au zidit o parte din sufletul lor în această coloană a iubirii care este poezia.

 

„Nu vedeți, oare, acești ochi?…Profilul acestor ochi (uniți- în Templul sărutului)?…Aceste emisfere reprezintă Iubirea. Ce rămâne oare (din noi) în amintirea celorlați după moarte?…Numai amintirea ochilor și a privirilor cu care ne-am revelat dragostea, pentru oameni și pentru lume. Ei bine, aceste profiluri ale Porții sărutului reprezintă contopirea, prin dragoste, între bărbat și femeie.” –Constantin Brâncuși.

 

Mihaela Aionesei

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail