O activitate culturală tradiţională va începe de mâine, 8 aprilie a.c. şi va ţine până pe 10 aprilie inclusiv la cunoscuta Cinematecă “Patria” din Braşov. Este vorba de “Zilele filmului german şi francez”, manifestare aşteptată cu interes de publicul cinefil din Ţara Bârsei, de fapt de către oricine este interesat să urmărească producţii aristice ale ultimilor ani realizate în Franţa şi Germania.
Îmbinând plăcutul cu utilul
. . Atât pentru publicul larg, dar mai ales pentru elevii şi studenţii din judeţul Covasna care urmează cursuri de limbi străine şi frecventează activităţile organizate de Alianţa Franceză (cu sediul la Casa Baiulescu, de pe Bd. Eroilor nr. 33 Braşov) precum şi de Centrul Cultural German ( aflat pe str. Lungă nr. 31) o asemenea ocazie nu trebuie ratată, îmbinându-se plăcutul cu utilul.
“Zilele filmului german şi francez” este un soi de mini-festival care se bucură de un interes tot mai mare de la o ediţie la alta, de aceea îi informăm din vreme pe cititorii noştri interesaţi de subiect.
Peliculele care vor rula au subtitrare în limba română şi sunt programate pe parcursul a trei zile, respectiv vineri de la orele 18.00 şi 20.00, sâmbătă şi duminică de la 17.00 şi 19.00.
Programul manifestării
În cele ce urmează vă przentăm în detaliu desfăşurătorul acţiunii, ca şi scurte date despre pelicule ce vor fi rulate, realizatori, subiect, durată, premii, limită de vârstă etc.
Vineri, 8 aprilie 2016
De la ora 18.00 este programat filmul francez “Caprice”. Regia este semnată de Emmanuel Mouret, fiind realizat în anul 2015. Este o comedie romantic având durata de 100 de minute.
Este povestea unui învăţător, pe nume Clément, care îşi pierde capul când se întâlneşte aevea cu Alicia, o actriţă celebră pe care acesta o admiră foarte mult. Cum, necum îi devine tovarăşa sa de viaţă. Totul se complică atunci când bărbatul o cunoaşte pe Caprice, o tânără femeie exagerată şi exuberantă care se îndrăgosteşte de el. Între timp, cel mai bun prieten al său, Thomas, se apropie de Alicia, iar lucrurile se complică amuzant…
Al doilea film al serii este unul german, programat de la ora 20.00 şi se numeşte “Jack”. Regia- Edward Berger. Proiecţia ţine 102 minute, pelicula fiind turnată în anul 2014.Scenariul este semnat de Berger împreună Nele Mueller-Stöfen şi relatează o dramă, anume evoluția unui băiat în vârstă de zece ani, care a învățat de timpuriu să-şi asume responsabilități. La final, el ne surprinde printr-o decizie curajoasă. Filmul descrie într-un stil plin de empatie, poezie și deplină înțelegere a durerii și singurătății peregrinările a doi copii aflați în căutarea mamei lor.
Filmul a obţinut două Premii în 2015. Limita de vârsta admisă pentru spectatori este de 12 ani
Sâmbătă, 9 aprilie 2016
Spectatorii sunt aşteptaţi de la ora 17.00 la filmul german “Între lumi”. Regia este semnată de Feo Aladag, durata 103 min., realizat în 2014, dramă.
Soldatul german Jesper se înscrie din nou pentru serviciul militar în Afganistanul zguduit de criză. Trupa lui primește misiunea de a apăra un post extern situat într-un mic sat aflat sub influența crescândă a talibanilor. Pentru a se înţelege cu localnicii a fost angajat afganul Tarik pe post de traducător. Eroul principal încearcă să înţleleagă realitatea, intrând mereu în conflict cu propria conștiință și ordinele superiorilor săi.
“Între lumi” a primit două trofee în anul 2014, primul – Evolutionary Award la “Evolution International Film Festival” de la Sao Paulo şi Premiul Internațional al Juriului la Film Festival. Limita de vârsta: 12 ani.
De la ora 19.00 urmează drama franceză “Huliganul” realizat în 2013 de Hélier Cisterne, 84 min. Chérif este un adolescent de 15 ani rebel şi singuratic. Depăşită de situaţie, mama lui decide să îl trimită la unchiul şi mătuşa sa la Strasbourg, unde acesta trebuie să reia cursurile la şcoala profesională de zidărie. Este ultima lui şansă de a învăţa o meserie. Foarte repede, în acest nou început, Chérif se sufocă. Descoperă că în fiecare noapte o mână de rebeli grafitişti pictează zidurile oraşului. O nouă lume îl aşteaptă…
Duminică,10 aprilie 2016
Ora ora 17.00, prima peliculă se numeşte “Timpul aventurii”. Este un film francez semnat de Jérôme Bonnel, cu o durată de 105 minute, turnat în 2013. Ni se propune o comedie dramatică. Totul începe într-un tren. Doi necunoscuţi, un bărbat şi o femeie. Schimburi de priviri, inima care bate. Să-l priveşti plecând, să-l pierzi pentru totdeauna sau să te aventurezi? Şi dacă viaţa lui Alix s-ar schimba brusc…
Seara şi ciclul se încheie la ora 19.00 cu proiecţia “Stăpânul Universului”. Un film documentar realizat în 2013 de Marc Bauder, 88 de minute. Rainer Voss era unul dintre cei mai importanți bancheri de investiții din Germania, rulând odinioară sume de milioane. Acum se află la etajele superioare ale unui turn bancar părăsit din centrul orașului Frankfurt și vorbește pentru prima dată despre ocupația sa de altădată. Un raport angoasant dintr-o lume paralelă megalomană, cvasi-religioasă, aflată în spatele fațadelor sclipitoare din sticlă (…)
Pelicula primit distincţii în 2014, anume “European Film Award” şi Premiul pentru Cel mai bun documentar din competiția internațională Astra Film Festival Sibiu.
Amănunt foarte interesant
Şi, în final, un amănunt important: intrarea în sala de proiecţie este liberă. Detaliu important mai cu seamă pentru elevi, studenţi, pensionari, dar şi pentru toţi iubitorii celei de-a şaptea arte, ce vor să petreacă nişte momente agreabile în lumea mirifică a filmului şi să-şi perfecţioneze cunoştinţele de limbă străină în două dintre idiomurile de circulaţie internaţională.
Vizionare plăcută şi felicitări organizatorilor, Alianța Franceză şi Centrul Cultural German de la Braşov!
Horia C. Deliu