. . În fiecare an, data de 20 martie marchează Ziua Mondială a Sănătății Orale, cu toate acestea, acțiunea din acest an nu s-a desfășurat în toate localitățile județului Covasna, în același timp.
Ziua Mondială a Sănătății Orale este marcată anual pe data de 20 martie, la inițiativa Federației Dentare Internaţionale (FDI), prin diverse acțiuni de informare și conștientizare cu privire la importanța igienei orale, pe care medicii dentiști le organizează cu precădere în școli, grădinițe și licee. Cu toate acestea, acțiunea din acest an nu s-a derulat în mod simultan în toate localitățile din județ. Datorită faptului că sponsorii principali, care trebuiau să pună la dispoziție pachetele cu produse pentru igiena orală, destinate copiilor, nu și-au putut onora la timp promisiunea, unii medici au hotărât ca acțiunea să aibă loc în cadrul săptămânii „Școala Altfel”.
„Din motive independente de voința noastră, nu ne-am sincronizat cu sponsorii acestei manifestări. Din cauza numărului mare de participanți, sponsorii au cam fost depășiți de situație și nu au putut onora la timp produsele. În consecință, unii colegi de-ai noștri au amânat acțiunile lor pentru programul „Școala Altfel – Să știi mai multe, să fii mai bun”. Amânarea nu știrbește cu nimic meritele colegilor care s-au implicat în acest program de prevenție. Din contră, dovedește un înalt spirit civic și dragoste pentru copii. Inocularea deprinderilor corecte de igienă dentară este o acțiune aproape „sinucigașă” pentru medic pentru că, vorba reclamei: rămânem fără slujbe. Nici o problemă, generația actuală de medici încă are de lucru, iar cea viitoare, va putea trata altceva decât carii.” – a explicat medicul stomatolog Mihai Tozlovanu, membru al Asociaţiei Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România (AMSPPR).
În cadrul acțiunilor dedicate Zilei Mondiale a Sănătății Orale, la nivelul județului Covasna s-au implicat 14 medici stomatologi: Dr. Antalka Huba și medicul psiholog Dr. Antalka Agota care au vizitat elevii Școlii Speciale din Sfântu Gheorghe; Dr. Gabriela Buciu la Școala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe; Dr. Santha Eva la Liceul Reformat și la Liceul „Szekely Miko”; Dr. Șerban Adina și Dr. Șerban Radu la Școala Gimnazială „Varodi Jozsef” din Sfântu Gheorghe; Dr. Vornehm Noemi la Grădinița „Gal Daniel” și la Școala Gimnazială „Laszlo Lukacs” din comuna Ilieni; Dr. Papară Pamfil la Școala Gimnazială Numărul 2 din satul Ciumernic, comuna Sita Buzăului; Dr. Thiesz Aniko la Școala Gimnazială „Deak Bela” din satul Pava, comuna Zăbala, la Școala Gimnazială numărul 1 Zăbala și la Școala Gimnazială „Turi Gergely” din satul Tamașfalău; Dr. Badiu Despina la Școala Gimnazială Barcani; Dr. Lungu Oana la Liceul „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului și Dr. Szabo Zoltan la Școala Gimnazială „Petofi Sandor” din orașul Târgu Secuiesc. De asemenea, medicul stomatolog Tozlovanu Mihai a vizitat elevii Școlii Gimnaziale „Orban Balazs”, iar studentul Tozlovanu Horia i-a vizitat pe elevii Liceului „Korosi Csoma Sandor” din orașul Covasna.
„Aș dori să mulțumesc doamnelor și domnilor doctori pentru efortul depus, pentru că și-au rupt o parte din timpul liber pentru a face muncă de voluntariat. Cu această ocazie s-a văzut că medicii stomatologi se implică în activități și în afara cabinetelor, spre beneficiul nostru, al tuturor, și că medicii nu sunt exclusiv subiecte de știri negative din presa audio-vizuală. De asemenea, vreau să mulțumesc conducerilor școlilor care au facilitat desfășurarea în bune condiții a acestei acțiuni.” – a mai spus dr. Mihai Tozlovanu.
Acţiunea, susţinută de FDI – în care Asociaţia Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România (AMSPPR) este membră – are ca scop prezentarea unor cursuri de profilaxie şi concursuri pe teme de igienă orală sau de desen, copiilor şcolari şi preşcolari, iar partenerii principali ai acestei acțiuni sunt Colgate, Johnson&Johnson (Listerine), Unilever, Philips Sonicare, Henry Schein și GSK. Mihai Tozlovanu a declarat că elevii reacționează foarte bine la astfel de acțiuni, iar materialele pe care le primesc în cadrul acestor activități îi încântă cel mai mult: „Elevii, ca de obicei, sunt foarte haioși. Copiii reacționează normal pentru că ei sunt preveniți de către profesori, învățători și știu la ce să se aștepte. Pentru ei este ceva nou, deși la multe clase am mai fost, o dată sau de două ori cel puțin. (…) Eu întotdeauna am subliniat, cel puțin la cei mici, de clasele I-IV, că medicul este prietenul lor, nu dușmanul, că vrea să îi ajute și să îi scape de dureri, dar cel mai bine este să nu ajungem acolo, și asta o facem prin prevenție, periaj zilnic, etc. (…) Eu cred că la nivelul copiilor are efect această campanie, pentru că la adulți nu prea mai are.”
Întrebat de unde consideră că provine această groază nejustificată față de medicii dentiști, acesta spune că uneori părinții sunt cei care greșesc, amenințându-i pe copii că dacă nu sunt cuminți îi vor duce la dentist sau la injecție, astfel incolulându-le, de mici, că medicul le face rău.
Acțiunile dedicate Zilei Mondiale a Sănătății Orale vor continua în săptămâna „Școala Altfel”, în cazul stomatologilor care au decis să aștepte produsele pe care partenerul principal Colgate le pune la dispoziție cu această ocazie.
Ioana Ardeleanu