Sindicatul Sanitas a mai câștigat o bătălie. Personalul contractual din unitățile sanitare publice, din sectorul sanitar, va beneficia de tichete de masă, prin decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
În cadrul unei ședințe care a avut loc la începutul acestei săptămâni, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție – completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă, au admis sesizările formulate de către Curtea de Apel București, privind acordarea tichetelor de masă personalului contractual din unitățile sanitare publice, din sectorul sanitar. Președintele Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici a declarat ieri, pentru Mesagerul de Covasna: „ Da, este o decizie a Înaltei Curți. A fost un recurs în interesul legii, s-a cerut un punct de vedere la Înalta Curte pentru litigiile pe care le au colegii în instanță la nivel național cu privire la neacordarea tichetelor de masă. A fost sesizată pe acest aspect, pentru că au fost soluții în care colegilor li s-au respins cererile, iar altora, în țară, li s-au admis cererile. Înalta Curte s-a pronunțat și a stabilit că tichetul de masă reprezintă un drept și nu o vocație. Prin această soluție, toți colegii care vor merge în unități, și sunt foarte multe unități care nu acordă tichete, vor interpreta că acesta este un drept și se vor admite cererile, deci asta este partea bună a lucrurilor.”
Într-un comunicat publicat de către Biroului de Informare și Relații Publice al Înaltei Curți de Casație și Justiție, privind decizia pronunțată de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă se arată: În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 23 din Ordonanța de Urgență a Guvernului, nr. 115/2004 privind salarizarea și alte drepturi ale personalului contractual din unitățile sanitare publice din sectorul sanitar, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 125/2005, cu modificările și completările ulterioare, alocația individuală de hrană sub forma tichetelor de masă pentru personalul încadrat în unitățile sanitare publice, finanțate din venituri proprii realizate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate reprezintă un drept, iar nu o vocație.
”Este o normă de îndrumare obligatorie pentru toate Instanțele, în cazul cererilor care au ca obiect speța respectivă, acordarea tichetelor de masă, cererile se vor admite. Este un pas înainte spre normalitate. (…) Problema era că se respingeau cererile la Tribunal, spuneau că salariatul nu are dreptul de a primi tichete, acum se vor admite cererile: te duci la angajator cu sentința, ele sunt asimilate ca drepturi de natură salarială și se plătesc cu prioritate.”- a mai spus președintele Sindicatului Sanitas Covasna.
Acesta spune că în trecut a mai depus un dosar, cu privire la neacordarea tichetelor de masă personalului angajat în sistemul sanitar, din Baraolt, care de asemenea i-a fost admis atât de către Tribunal cât și de către Curtea de Apel.
Ioana Ardeleanu . .