În ciuda lipsei precipitațiilor din această iarnă, care spre disperarea fermierilor s-au încăpățânat să apară, directorul Direcției Agricole Județene (DAJ) Covasna, Konczei Csaba spune că, deocamdată, culturile nu au fost afectate.  

. . Directorul DAJ Covasna, Konczei Csaba spune că în ciuda faptului că iarna ce a trecut a fost deosebit de secetoasă, ploile din ultimele zile ar putea remedia situația. Potrivit acestuia, culturile nu au fost afectate și dacă ploile vor continua în următoarea perioadă, campania agricolă de primăvară ar putea fi una bună.

„Deocamdată, culturile arată destul de bine, mai ales dacă luăm în considerare iarna foarte secetoasă, dar în același timp și blândă;  am avut un mare câștig fiindcă nu am avut o iarnă cu înghețuri sau zile cu temperaturi foarte scăzute în continuu, așa că am ieșit din iarnă destul de bine. Ploaia de săptămâna trecută, deși nu e de ajuns fiindcă au căzut în medie cam 11-15 litri pe metrul pătrat, la nivel de județ, a ajutat foarte mult culturile. Dacă vom mai avea câteva ploi mai liniștite, sper că vom avea o campanie de primăvară destul de bună.” – a explicat directorul DAJ Covasna.

Producătorii s-au axat și anul acesta pe culturi precum cerealele de toamnă și rapița, însă noutatea de anul acesta constă în apariția culturilor de soia, care sunt incluse în pachetul de subvenții pentru înverzire. Konczei Csaba spune că există deja o ușoară scădere în ceea ce privește culturile de cartofi, însă în privința sfeclei de zahăr, ca și suprafață, scăderea va fi drastică și vizibilă.

„ Va apărea cultura soiei, fiindcă soia intră în pachetul de subvenții pentru înverzire. A mai fost și în anii trecuți, sporadic, dar acum va apărea, nu zic masiv,  dar va apărea la fermierii mai mari, fiindcă ei sunt obligați să facă acea înverzire și acum au două șanse în acest sens: ori soia, ori lucernă, unii vor pune soia. Soia mai are încă un sprijin cuplat care este stimulent pentru fermeri – trebuie să facă 1300 de kilograme pe hectar, dar eu cred că și în condițiile noastre, vor face mulți această cantitate. Porumbul arată o tendință de creștere, ca și suprafață, ca și producție. Cartoful cam stagnează, dar are o tendință de scădere foarte lină, lentă. O să avem o scădere destul de mare la cultura sfeclei de zahăr, ca și suprafață. Asta deja a apărut din cauza unor probleme la fabrica de zahăr Bod, probleme care persistau până acum o lună (…)” – a mai explicat Konczei Csaba.

În ceea ce privește culturile de cartofi, acesta spune că sunt în toiul plantării, și preconizează că acestea vor fi la nivelul obișnuit, adică în jur de 11-12.000 de hectare. De asemenea, acesta a punctat faptul că a observat un interes crescut față de plantațiile pomicole, însă județul nostru ar fi amplasat într-o zonă nefavorabilă pentru astfel de culturi.

„Se manifestă un interes față de plantațiile pomicole, având în vedere că PNDR-ul are acel segment, acel program pomicol, dar din păcate, aici avem o problemă deoarece Covasna este inclusă  în zonele defavorizate din punct de vedere pomicol, deci nu este în lista favorabilităților. Noi am încercat să facem intervenții la Ministerul Agriculturii, ca să schimbăm acea listare de zone favorabile, dar nu prea se poate. O singură posibilitate există: dacă luăm parcelă cu parcelă și producătorul dovedește prin studii pedologice, prin alte studii că este totuși propice unei plantații de măr, sau de prun, de exemplu. Este puțin mai anevoios din punct de vedere al depunerii de proiecte în acest sens, dar este rezolvabil.” – a explicat directorul DAJ Covasna.

În toiul campaniei agricole de primăvară, Konczei Csaba se arată optimist și spune că fermierii au lucrat intens la însămânțarea culturilor. Totodată, acesta mai spune că în ceea ce privește valorificarea cartofilor, majoritatea fermierilor nu au întâmpinat probleme, prețul fiind unul destul de bun față de anii anteriori. Acesta pune succesul pe seama scăderii cotei TVA, de la 24% la 9%, fapt ce ar fi stimulat achiziționarea pe plan intern.

„Da, suntem deja în toiul campaniei de primăvară, deci, săptămâna trecută, înainte de ploi s-a lucrat destul de intens pe câmpuri, la plantat cartofi, la semănat sfeclă, cereale de primăvară. Acum a venit ploaia și fermierii nu pot ieși cu utilajele în asemenea ritm, dar mai bine plouă acum, și nu se lucrează, și apoi să nu mai plouă. (…) Anul acesta a fost un an destul de bunicel din acest punct de vedere. Fermierii nu prea au avut probleme cu valorificarea. Cei care au ținut morțiș la preț, poate mai au și acum cartofi în beciuri, dar în general, s-a valorificat în flux destul de continuu și la un preț  destul de bun, la 70-80 de bani, față de 35-45-50 cât a fost anul trecut. Scăderea TVA-ului, de la 24% la 9% cred că a stimulat achiziționarea de pe piața internă, cât de cât. Eu consider că acesta a fost un avantaj al scăderii TVA-ului, cei din producția vegetală sunt destul de mulțumiți. A fost cât de cât un an bun, deși am avut o perioadă secetoasă. Cei din zootehnie au fost foarte afectați și de secetă, dar și de prețurile produselor zootehnice – mai ales de prețul laptelui (…).” – a mai spus directorul DAJ Covasna, Konczei Csaba.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail