. . Elevii iubitori de literatură, din clasele VII- XII (XIII), membri ai cenaclurilor din școli generale, licee, palate și cluburi ale elevilor sunt invitați să participe la concursul național ”Tinere condeie”.

”Concursul se desfășoară anual, pe etape (locală/județeană/ națională), având ca obiective descoperirea, cultivarea și stimularea  talentului literar al elevilor,  pentru formarea unor cetățeni culți, iubitori de literatură de calitate; valorificarea activității cenaclurilor literare de toate tipurile – din învățământul preuniversitar; cunoașterea, la nivel național, a potențialului de creativitate literară a copiilor și a adolescenților din România; încurajarea schimburilor de experiență culturală între elevi și profesori”. – se arată în regulamentul concursului, postat pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna. Potrivit aceleiași surse, elevii concurenți, indiferent de clasă, se pot înscrie la patru secțiuni literare: poezie, proză, dramaturgie,  eseistică.

La secțiunea ”poezie” sunt necesare 5-10 creații lirice sau epice; pentru ”proză” – trei schițe de 1-3 pagini, o nuvelă de maxim 10 pagini sau un fragment de maximum 10 pagini de roman (însoțit de o succintă povestire a întregii acțiuni); 2-3 file de jurnal – reportaj.

Pentru secțiunea ”dramaturgie”, concurenții se vor înscrie cu: o piesă scurtă de teatru sau 2-3 scene dintr-o creație dramatică mai amplă, însoțite de o scurtă rezumare a întregii piese, iar pentru ”eseistică” – două –trei eseuri cu opinii personale (maxim 4 pagini/ eseu).

Conform regulamentului, vor fi selectate textele ”care dau dovadă de sensibilitate, inventivitate creativă, autenticitate, originalitate, acuratețe gramaticală și stilistică”.

În cadrul etapei locale, la nivelul cercurilor/ cenaclurilor literare din școli, cluburi, palate ale copiilor – profesorii coordonatori vor selecta materiale literare pentru concurs și le vor transmite la Inspectoratul Școlar Județean, până în data de 15 aprilie (a.c.). Vor fi selectați maximum 10 elevi per unitate școlară.

Etapa județeană se va derula în perioada martie – mai. Juriul județean va evalua, până în data de 1 mai, lucrările primite din teritoriu.

***

Concursul s-a constituit în anul 1967, fiind continuat sub forma competiției ”Tinerimea română” (1877 – 1944), din inițiativa fostului Minister al Învățământului și cu sprijinul Uniunii Scriitorilor, ca o formă de evaluare și valorificare a talentului și capacității creatoare a elevilor în domeniul literar.

Regulamentul concursului și detalii pot fi găsite accesând site-ul Inspectoratului Școlar Județean Covasna, www.isj.educv.ro, secțiunea ”inspectori – inspector educativ”.

A.C

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail