Contribuabilii care își vor achita până la 31 martie a.c. obligațiile de plată principale, datorate bugetului general consolidat, restante la 30 septembrie 2015 și administrate de către ANAF, vor beneficia de anularea penalităților de întârziere aferente acestora, dacă  îndeplinesc o serie de condiții.

Ordonanța privind facilitățile fiscale pentru plata obligațiilor datorate de contribuabili prevede că toți cei care vor achita până la 31 martie a.c. o cotă de 45,8% din dobânzile aferente obligațiilor principale, restante la 30 septembrie 2015 și administrate de către ANAF, stabilite prin decizii comunicate, până la data stingerii obligațiilor de plată principale, vor putea beneficia de anularea unui procentaj de 54,2% din dobânzile aferente acestor obligații. De aceste facilități fiscale beneficiază, dacă întrunesc condițiile legale, acei contribuabili, persoane fizice, juridice sau entități fără personalitate juridică, dacă depun o cerere în acest sens la organul fiscal. Pentru a fi eligibili aceștia trebuie să îndeplinească simultan condițiile următoare:

–          Toate obligațiile de plată principale restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, administrate de ANAF, se sting prin orice modalitate prevăzută de lege până la data de 31 martie a.c.;

–          Cota de 45,8% din dobânzile aferente obligațiilor de plată restante, stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligațiilor de plată principale, se sting prin orice modalitate prevăzută de lege până la 30 iunie a.c., inclusiv;

–          Este stinsă prin orice modalitate prevăzută de lege o cotă de 45,8% din dobânzile datorate până la data stingerii obligațiilor de plată principale și stabilite prin decizii comunicate după această dată până la termenul de plată prevăzut la art. 111 alin 2 din OG 92/2003;

–          Sunt stinse prin orice modalitate prevăzută de lege toate obligațiile de plată principale administrate de organul fiscal central, cu termene de plată cuprinse între 1 octombrie 2015 și 31 martie 2016, inclusiv, până la data depunerii cererii de anulare a penalităților de întârziere și a cotei de 54,2% din dobânzi.

–          Contribuabilul trebuie să aibă depuse toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, al cărei termen final este 30 iunie a.c., sub sancțiunea decăderii.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de către Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Covasna, în cazul deciziilor de amânare la plată în vederea anulării penalităților, la nivelul județului Covasna au fost înregistrate 439 de notificări dintre care, 271 la nivelul municipiului, iar pentru 197 dintre ele s-a luat decizia amânării la plată a obligațiilor, în valoare totală de 631713 lei. Din această sumă, 270.682 lei reprezintă penalitățile de întârziere pentru care s-a decis amânarea, 323.270 lei reprezintă dobânzile în procent de 54,2%, iar restul de 37761 lei reprezintă majorările de întârziere. De asemenea, la nivelul județului, au fost înregistrate 38 de cereri de anulare a obligațiilor de plată reprezentând accesorii, dintre acestea, 16 au fost înregistrate la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe și tot atâtea decizii de anulare a obligațiilor de plată a accesoriilor au fost emise.

Totodată, contribuabilii care au datorii către unitățile administrativ-teritoriale pot beneficia de facilitate, printr-o hotărâre a Consiliului Local. Potrivit HCL 316/2015, se aprobă anularea unei cote de 73,3% din majorările de întârziere, aferente obligaţiilor fiscale principale datorate bugetului local al municipiului Sfântu Gheorghe, cu termene de plată până la 30 septembrie 2015, inclusiv, dacă obligaţiile fiscale principale şi cota de 26,7% din majorările de întârziere aferente, calculate până la data plăţii, sunt stinse prin plată sau compensare până la data de 30 iunie a.c..

„Există o Hotărâre a Consiliului Local în acest sens. A fost adoptată în baza acestei Ordonanțe, Hotărârea nr 316/2015 a Consiliului Local. Nu vă pot spune exact câte persoane s-au prezentat să achite aceste sume, întrucât s-a făcut și o schimbare de program informatic și din acest punct de vedere ar fi mai greu să estimez. Au fost, nu chiar atât de mulți cât ne-am fi dorit noi sau cât am fi crezut că vor veni, dar oricum au venit. Dacă este achitată rămășița integral și plus majorările de întârziere în cotă de 26,7%, diferența de 73,3 % va fi anulată.” – a explicat Balog Otto, șeful Serviciului de urmărire, încasare și evidență financiar-fiscală din cadrul Direcției finanțelor publice  municipale Sf. Gheorghe.

. . Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail