Darius Manea este elev în clasa a VI-a a Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Voineștii Covasnei. . . Darius, în primul rând, este copil: ca toţi, se joacă, învaţă. Dar pentru că la capacităţile lui superioare adaugă multă muncă a ajuns la „rezultate minune”. Puţini şi buni sau, mai degrabă, foarte puţini şi foarte buni sunt aceşti „copii minune” ca Darius – o să vă povestesc despre el în cele ce urmează.

 

Este premiantul clasei – a terminat clasa a V-a cu 10 pe linie, la fel și primul semestru al acestui an. În 2016, a reușit extraordinara performanță de a se califica la faza națională a nu mai puțin de trei olimpiade: la olimpiada de limba și literatura română, la olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” și la cea de fizică. La olimpiada de matematică, la care a ajuns în clasa a V-a până la faza națională, a fost al II-lea din județ. Sâmbătă, 27 martie, va fi prezent la Concursul școlar național de geografie „Mica olimpiadă de geografie -TERRA” și, ținând cont că anul trecut, la același concurs, a obținut locul al II-lea la faza națională, merge cu speranța unui rezultat frumos.

Da, Darius este un copil genial. Însă este de o modestie și cumințenie ieșite din comun. Are doar cuvinte de laudă la adresa doamnelor profesoare care îl îndrumă: prof. Dana Pătru (limba română), prof. Daniela Gruia (fizică), prof. Lazar Emese (matematică), prof. Claudia Vlad (geografie). Face parte din grupul cercetașilor din Covasna, Kogaion, este comandantul detașamentului de crăișori „Avram Iancu” din Covasna. Iar la serbările școlare, recită poezii patriotice într-un fel propriu, care trezește emoțiile celui care îl ascultă. Pune suflet în toate.

L-am întrebat care îi este secretul. „Acasă, temele îmi ocupă cam o oră și jumătate. Dacă sunt atent în clasă, atunci 90% din lecție o rețin, acasă mai citesc de 2-3 ori, o știu, atunci știu să fac și tema, nu-mi ia mult timp. Îmi place să fac și exerciții suplimentare” Atât de simplu!

Programul zilnic? „În unele zile, ies la tenis cu colegii, când e mai cald. Seara am destul timp liber. Pictez, desenez, mă joc cu fratele meu, mai intru și pe tabletă, mai mult pentru documentare, dar și pe Facebook”, ne spune Darius. Ca toți copiii, are și pasiuni: „Colecționez lingurițe, monede, ceasuri, pietre, fac experimente chimice și fizice, excursii, călătorii…„La clasica întrebare ”ce vrei să te faci când vei fi mare?”, a zâmbit, ridicând din umeri: „Cercetător. Sau profesor. Nu știu încă” Tatăl lui Darius, Cristian Manea, îmi spune că, atunci când era mic, fiul său se visa oceanograf, pe lângă insule cu nume exotice din Oceanul Indian (pe care, recunosc, am ajuns acasă și le-am căutat pe hartă, cu gândul la un copil care le știa de când avea 7 ani)

„Este copilul ideal. N-am avut și nu avem nicio problemă cu el, se organizează singur, nu a trebuit niciodată să-i spunem să mergă să-și facă temele. Înainte de olimpiada de limba română, faza județeană, am venit pe la ora 5 acasă. El citea dintr-o enciclopedie. Își făcuse temele, pregătirile pentru olimpiadă, fusese și la tenis, intrase și pe Facebook puțin, să socializeze  cu prietenii…și avusese ore până la 1. A doua zi, la olimpiadă, a luat 118 puncte din 120” îmi povestește tatăl lui Darius.  Și adaugă, cu mândrie părintească în glas, că „e dascăl pentru cel mic și pentru nepoțică, în fiecare zi e profesorul lor de toate materiile posibile, matematică, română, astronomie, biologie; îi notează, le face medii, îi dojenește… E cuminte, se știe comporta în societate, nu avem absolut nimic de reproșat” Felicitări, Florentina și Cristian Manea, că l-ați educat astfel!

„În cei 32 de ani de activitate la catedră, ca profesor de limba română, am avut multe satisfacții și împliniri, una dintre acestea fiind calificarea la faza națională a elevului Darius Manea la două olimpiade de limba și literatura română, în același an. I-am urmărit evoluția încă din clasa a V-a și am remarcat că este inteligent, ambițios și sensibil. Este un elev înclinat spre studiu, cu o cultură generală potrivită vârstei și cu deosebite abilități de comunicare. Toate acestea denotă faptul că este un elev performant cu certe calități de afirmare. Fiecare profesor își dorește cât mai mulți elevi ca Darius, pentru că aceasta înseamnă împlinire profesională. Îi doresc mult succes și să-și împlinească visele!”, a declarat doamna Dana Pătru, profesoara de limba română a lui Darius.

Felicitări, Darius, pentru toate realizările tale, care onorează Școala „Avram Iancu” și orașul Covasna! Îți ținem pumnii la toate concursurile la care vei participa!

 

Prof. Florentina Teacă

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail