Câțiva sindicaliștii din sistemul sanitar au trecut la fapte! Începând de ieri cadrele medicale și angajații poartă banderole albe.

Seria protestelor anunțate de către sindicaliștii din sistemul sanitar, în cursul săptămânii trecute, a început ieri. Medicii de familie au intrat și ei în grevă japoneză, alături de cadrele medicale din spitale. Pe durata protestelor, în timpul consultaţiilor şi intervenţiilor chirurgicale, doctorii şi asistentele vor purta banderole albe, în semn de avertisment.

„Și noi suntem în grevă japoneză, toți colegii au afișat pe uși, purtăm banderole albe. Greva japoneză presupune atenționarea decidenților din sănătate, pentru că în sistemul sanitar nimic nu merge, se știe foarte bine cum merge programul, ce finanțare există, nimic nu merge în Sănătate. Profesioniștii din Sănătate nu sunt ascultați, noi le spunem ce și cum, ei se prefac că nu aud. (…) Împreună cu tot sistemul sanitar îi susținem și noi, medicii de familie, pe medicii din spital care au hotărât să intre în grevă japoneză, deocamdată.”- a declarat  președintele Colegiului Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Seres Lucia.

Organizată și susținută de Federația Sindicală „Hipocrat” din România și de Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România, decizia de începere a protestelor a fost luată după ce conducerile celor două formațiuni au avut o întrevedere, la începutul săptămânii trecute, cu ministrul sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, și cu secretarul de stat, Francisk Iulian Chiriac, iar în urma discuțiilor nu a fost stabilit un calendar concret și realist pentru rezolvarea acestor probleme.

„Singura federație reprezentativă care ar putea astăzi să instituie greva, în conformitate cu legislația, este Federația Sanitas”

Contactat telefonic, președintele Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici ne-a spus: „Știu despre acea grevă din informațiile care au apărut în presă și din ce am discutat noi la București. Acea Federațe Sindicală „Hipocrat” este o federație foarte mică, iar revendicările lor sunt aceleași pe care noi deja le-am transpus printr-un acord cu ministrul Sănătății. Am mai avut și o întâlnire la acea conferință, unde ministrul ne-a asigurat că vor fi trei priorități pentru el, dintre acele 15 sau 16 puncte din acord, respectiv: să găsim o cale să majorăm veniturile, să eliminăm inechitățile salariale pe care sistemul de salarizare le are astăzi și să deblocăm niște posturi în sistemul sanitar, pentru că este nevoie. (…) Noi am semnat un acord, am învățat din experiența anului trecut, când s-au ținut de cuvânt practic după ce am convenit niște lucruri și acum încercăm. Bineînțeles că la un moment dat, după o lună-două de evaluare a activităților pe care ni le-am asumat împreună, dacă vom constata că nu se realizează, atunci putem să discutăm despre eventuale forme de protest. În literatura juridică românească, greva japoneză nu există. În primul rând, singura federație reprezentativă care ar putea astăzi să instituie greva, în conformitate cu legea din 2011, este Federația Sanitas. În al doilea rând, ca să poți să organizezi o grevă în conformitate cu legea, trebuie să strângi jumătate plus unu din numărul de semnături necesare din partea membrilor de sindicat; în cazul nostru avem 110.000 la nivel național, și practic ar trebui să avem în jur de 60.000 de semnături. (…) Poți să faci acțiuni de protest, mitinguri, pichetări, tot felul de manifestări prin care pui presiune aspura autorității statului la un moment dat, dacă ești nemulțumit de o situație a salariaților.”

Potrivit acestuia, în momentul de față, una dintre inechitățile la care sunt supuse cadrele din sistemul sanitar și pe care membrii sindicaliști doresc să o remedieze se datorează suprapunerii claselor.

„(…) Legea 284/2010, a salarizării bugetarilor, care ne-a încadrat dar nu a fost pusă niciodată în aplicare, a ridicat salariul minim pe economie fără să crească și la restul. Spre exemplu, o infirmieră debutantă are astăzi același salariu cu cea care are spor de vechime, care e inclus în salariul de bază – tot 1.250 de lei. Asta înseamnă inechitate, adică nu se aplică sporul de vechime și nu se reflectă în salariu. Această situație este întâlnită în cazul tuturor bugetarilor și discutăm aici de 1.200.000 de bugetari. (…) În județul Covasna, această federație (n.red: Federația „Hipocrat”) nu există. Aceeași discuție a fost și în toamna anului trecut când au anunțat că vor face un mare protest în fața Guvernului. Da, ei (n.red: Colegiul Medicdilor de Familie) trimit câte o hârtie că îi susțin, și noi susținem orice mișcare ce este în favoarea salariaților. Nu pot spune că nu susținem o asemenea acțiune, pentru că Sanitas susține întotdeauna, dar dacă ne uităm pe datele din ultimii 10 ani, ca mișcare sindicală, nu am văzut pe nimeni în stradă în afară de Sanitas. Am văzut și la știri că au dat imagini de la meeting-urile Sanitas-ului, dar nu noi am organizat. Sanitas are un acord și astăzi este în negocieri cu Ministerul Sănătății pe trei aspecte urgente: inechitățile salariale, creșterea veniturilor cu încă 25% și deblocarea urgentă de posturi pentru sistemul sanitar.” – a mai spus Vasile Neagovici.

Nemulțumirile, pe care medicii intrați de ieri în greva japoneză le au, se referă la aplicarea prevederilor Legii 284/2010, privind introducerea sistemului de salarizare unitară și în domeniul sanitar, lucru care ar însemna reîncadrarea personalului la salariul minim brut pe economie, adică la 1.250 lei, indiferent de vechime și specializare; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiții deosebite de muncă, sporul de doctorat; respectarea normei de muncă și a timpului de muncă și de repaus pentru toate categoriile de personal din sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal; asigurarea în regim gratuit și prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate; creșterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator și medicină de familie.

„Am văzut că există o revendicare ca toată lumea să aibă, de la 1 mai, salariul minim de 1.250 de lei, ceea ce mi se pare o absurditate! Indiferent dacă ești în sistemul privat sau în cel public ești obligat să dai salariul minim 1.250 de lei…” – a mai spus președintele Sindicatului Sanitas Covasna.

Potrivit calendarului protestelor, în perioada 21 – 27 martie, personalul din sistemul de sănătate va funcționa sub grevă japoneză, fiecare medic de familie, asistent medical sau medic din cadrul spitalelor va purta pe braț o banderolă de culoare albă, urmând ca pe data de 28 martie, la Camera Deputaților, în cadrul Comisiei de Sănătate, să fie susținute revendicările. Sindicaliștii amenință că în data de 31 martie vor picheta Ministerul Muncii, unde vor depune o listă cu revendicări, iar pe 7 aprilie, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, aceștia vor picheta Ministerul Sănătății. Totodată, în perioada 11 – 17 aprilie va fi organizată o grevă de avertisment, cu încetarea activității timp de două ore. Începând cu data de 18 aprilie, în cazul în care nu le vor fi soluționate nemulțumirile, aceștia susțin că vor merge mai departe, și vor declanșa greva generală, cu susținerea unei treimi din activitate și asigurarea urgențelor.

„Salut acțiunile altor sindicate, e foarte bine, dar mi-e greu să cred că o federație cu 2000 de salariați poate susține revendicările;  practic, noi discutăm în tot sistemul sanitar și de ai noștri, și de ai altora. (…) Sindicatul Sanitas nu a hotărât o asemenea acțiune, pentru că suntem la momentul actual în negocieri pentru cele trei probleme majore: inechitățile salariale, creșterea veniturilor și deblocarea de posturi.” –  a mai declarat Vasile Neagovici.

Filialele județene ale Colegiului Medicilor din România, Federația Patronatelor Medicilor de Familie din România, Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical și Societatea Națională de Medicina Familiei din România, susțin această formă de protest. Seres Lucia spune că deocamdată, această grevă japoneză, instituită ieri, nu va afecta modul de lucru al medicilor, astfel că pacienții vor fi tratați, după programul normal, la fel ca în orice altă zi.

. . Ioana Ardeleanu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail