. . Firma „Ready Garment Techology România” (RGT) a lansat vineri bursele „Dr. Bock Industries – pentru sprijinirea copiilor talentați”. Timp de un an de zile, mai mulți copii talentați din județul Covasna, care se vor înscrie în cadrul bursei, vor primi lunar 350 de lei.
În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc vineri, 18 martie a.c., la sediul S.C. RGT România S.R.L., din Sfântu Gheorghe, reprezentanții firmei au anunțat lansarea „bursei pentru sprijinirea copiilor talentați – Dr. Bock Industries” prin care, timp de un an, 18 copii din județul Covasna vor putea fi răsplătiți pentru rezultatele bune, lunar, cu o sumă de 350 de lei, fiecare. La conferință au participat atât managerul de resurse umane (HR) al companiei – Luminița Borisov, responsabilul PR din cadrul companiei – Orosz Anna, cât și partenerii programului: Orbán Imola – președintele Asociației „Bóbita” și Bereczki Kinga – președintele Consiliului Național de Promovare a Talentelor (CNPT).
„Compania noastră, RGT România este o entitate nouă, s-a format în ianuarie anul acesta. Până în ianuarie, eram patru entități: TTC, RGT, ambele din Sfântu Gheorghe, RHM Pants din Estelnic și Platanus din Baraolt. Ne dorim să fim mai puternici și am spus că patru entități dacă își unesc forțele, automat vor fi mai puternice. Odată cu noutatea aceasta organizatorică pe care noi am introdus-o ne dorim să venim și cu proiecte noi, cât mai ambițioase. Un prim pas este tocmai această inițiativă de susținere a talentelor din județul Covasna.” – a explicat managerul HR din cadrul RGT Romania, Luminita Borisov.
Proiectul este inițiat și sponsorizat de S.C. Ready Garment Technology S.R.L. (filiala din România a grupului Dr. Bock Industries AG), dezvoltat în parteneriat cu Asociația „Bóbita” din Târgu Secuiesc, și cu ajutorul profesional al președintelui CNPT Bereczki Kinga. Programul se va desfășura exclusiv pe teritoriul județului Covasna, iar scopul lui este promovarea, sprijinirea și dezvoltarea personală a copiilor talentați din județ. Potrivit inițiatorilor, la bursă pot aplica toți elevii talentați din clasele I-XII, care au rezultate excelente în domeniul sportului, artelor sau al științelor, cu rezultate remarcabile la activitățile extra-școlare, sau care au participat la diferite olimpiade și concursuri organizate de instituții acreditate din România sau internaționale.
„Din 2010 suntem parteneri ai companiei și ai fabricilor. Am organizat în patru ocazii tabere pentru copii, în special pentru copiii angajaților. Avem și programe pentru Ziua Copiilor și Crăciun și am pornit acest program, bazat pe aceste experiențe acumulate împreună, întrucât toate programele erau prelucrate și înțelese în așa fel încât să fie cât mai favorabile pentru copii (…) Este o provocare și pentru noi, pentru că este primul proiect în care intrăm ca susținători și administratori ai acestui program. Din decembrie am început lucrările, am analizat toate situațiile: economice, sociale și mai ales educaționale și ne-am dat seama că încă este loc pentru programele de susținere a talentelor. Este foarte frumos să vorbim despre talente, dar este și mai frumos să facem ceva pentru ele iar noi ne-am atins scopul, pentru că astăzi putem prezenta și vizualiza un nou program pe o durată de un an de zile.” – a spus președinta Asociației „Bóbita”, Orbán Imola.
În cadrul burselor „Dr. Bock Industries – pentru sprijinirea copiilor talentați”, elevii pot aplica la una dintre cele pentru patru categorii pe care reprezentanții le-au stabilit. Solicitanții sunt rugați să marcheze, la depunerea dosarului, categoria la care doresc să aplice: sport, caz în care candidatul poate participa numai cu rezultate obținute individual, arte (arte plastice, design, muzică, teatru-dans), sau științe și lucrări științifice.
Dosarul de aplicare trebuie să conțină următoarele documente: formular de aplicare; adeverință din care să reiasă faptul că aplicantul frecventează o instituție de școlarizare; o copie xerox a certificatului de naștere sau al cărții de identitate a candidatului; declarația părintelui / reprezentantului legal, din care reiese că sunt de acord cu participarea copilului în cadrul programului de burse; o scrisoare de recomandare din partea unui profesor sau mentor pregătitor; lista rezultatelor anterioare (organizată într-un tabel Excel). De asemenea, la dosar pot fi atașate fotografii sau materiale video ale activităților, pe suport CD sau DVD; apariții în mass media din ultimele 12 luni, despre rezultatele candidatului; foto-copii ale diplomelor obținute la olimpiade, concursuri sau campionate din ultimii doi ani (diplome emise de instituții de învățământ acreditate, cluburi sportive, concursuri județene, campionate naționale, campionate europene, cupe mondiale, olimpiade de tineret, concursuri de creație, festivaluri naționale și internaționale, expoziții) și lista lucrărilor științifice (dacă este cazul).
Viitorul este reprezentat de copii, iar investiția cea mai bună este în educație!
„Se spune că în secolul XIX cea mai mare criză a fost legată de materii prime, în secolul XX cel mai mult a bântuit criza financiară, dar se pare că în secolul XXI cel mai mare minus va fi la nivelul talentelor. Noi încercăm să anticipăm viitorul și să investim tocmai în partea aceasta. Știm cu toții cum este sistemul educațional, putem influența lucrurile și acolo dar într-o măsură mai mică, de aceea ne-am uitat întotdeauna cum putem să ajutăm ceea ce reprezintă practic baza societății: copiii – cum începem să îi formăm. Din acest motiv, de patru ani organizăm tabere pentru copii, organizăm activități de 1 iunie, de Crăciun, organizăm ateliere la care sunt invitați absolut toți copiii angajaților. De asemenea, în vară, organizăm începând de anul trecut o acțiune, ca un fel de „after school” (după școală), în care copiii angajaților noștri, în timpul vacanței, au posibilitatea de a veni și a urma niște cursuri de limba engleză.” – a declarat managerul HR din cadrul RGT România, Luminita Borisov.
Președintele Consiliului Național de Promovare a Talentelor, Bereczki Kinga a explicat că asociația pe care o reprezintă a fost inițiată și susținută financiar de către Fundația Comunitară, în scopul de a asigura un cadru organizat al dezvoltării și ocrotirii tinerelor talente din regiune. În cadrul asociației funcționează un consiliu format din pedagogi și persoane care activează în sfera economică, scopul său fiind acela de a armoniza activitățile și programele derulate în domeniul ocrotirii talentelor și respectiv, de a asigura un cadru profesional prin diverse cursuri, destinate în mod deosebit persoanelor angajate în domeniul protecției talentelor. Asociația operează fondul de burse al Fundației Comunitare Covasna, și administrează de asemenea fondul de burse din cadrul programului ”Ady Endre”, prin care anual se acordă o sumă de 54.000 de lei, unui număr de 60 de bursieri.
„Avem o echipă de 15 persoane specializate în domeniul educației experiențiale și mai ales în domeniul terapiei alternative și suntem preocupați să lucrăm și mai departe în alte proiecte, să dezvoltăm programe speciale. În programul burselor vor intra și alte programe alternative, speciale pentru copiii care vor primi burse, vor primi gratuit și programe educaționale, oferite de Asociația „Bóbita”. Acestea sunt organizate în patru reprize: în iunie, în august, septembrie, și decembrie, pentru copiii talentați care vor câștiga bursele.” – a explicat Orbán Imola.
Începând de azi și până pe data de 8 aprilie candidații își pot depune dosarele de înscriere în cadrul burselor, datele urmând a fi înregistrate de către responsabilii programului în perioada 11 – 17 aprilie. Etapa de jurizare se va desfășura între 25 – 29 aprilie, iar în perioada 2 – 4 mai copiii talentați vor participa la interviurile de selecție. Câștigătorii burselor vor fi anunțați pe data de 10 mai, în următoarele patru zile urmând a fi semnate contractele. Sumele vor fi virate lunar, în perioada 23 mai a.c. – 9 aprilie 2017, iar ulterior, în intervalul 10-30 aprilie 2017 se va desfășura o perioadă de evaluare, timp în care inițiatorii vor primi rapoartele bursierilor, pentru a analiza rezultatele obținute în decursul unui an. Dosarele de înscriere trebuiesc trimise către Asociația „Bóbita”, la adresa poștală: Târgu Secuiesc, OP 1, CP 10, data limită pentru depunerea dosarelor (ștampila poștală) fiind 8 aprilie. Câștigătorii vor primi, individual, finanțare în valoare de 4200 lei pe an, divizată în 12 rate lunare, adică 350 lei pe lună. În total vor fi alocate 18 burse: 50% dintre bursele puse la dispoziție vor fi alocate copiilor angajaților, restul de 9 burse urmând să meargă către restul copiilor înscriși.
„Noi ne dorim să repetăm experiența și chiar să creștem numărul de burse, deocamdată suntem la început. Ce va fi la anul vom vedea, noi ne dorim să dezvoltăm acest proiect. (…) Suntem siguri că, având parteneri atât de încredere, va fi un proiect de succes. (…) Ne dorim foarte mult să ne extindem colaborarea și cu universitățile, avem în vizor, în mod special, Facultatea de Textile din Iași, lucrând în domeniul textilelor ne dorim să mergem și acolo să susținem talentele și să putem atrage specialiști, lucru care ar reprezenta un beneficiu pentru noi.” – a mai spus managerul HR din cadrul RGT Romania, Luminita Borisov.
Persoanele interesate pot solicita detalii la sediile fabricilor RGT România: Sfântu Gheorghe, str. Ciucului, nr. 149 A; Estelnic, str. Principală, nr. 175; si Baraolt, str. Libertății, nr. 15 A; sau la numărul de telefon 0762 205 420 (între orele 10-14).
Ioana Ardeleanu