. . Noi suntem feciorii de împărat ce se luptă cu un căpcăun mare, urât, rău! Acest căpcăun este indiferenţa oamenilor, comoditatea, lipsa de educaţie. Noi nu urâm nimic, dar iubim natura, aşa că: LA LUPTĂ!

 Şi, da, la sfârşitul săptămânii trecute, noi am luptat cu gunoaiele abandonate pe Valea Zânelor – o zonă din apropierea Voineştilor Covasnei, la fel de frumoasă ca numele ei şi la fel de plină de personaje de poveste, pe cum s-a văzut.

Noi suntem copii entuziaști, cercetașii de la grupul local cercetășesc „Kogaion” din Covasna. Conștienți că, apărând natura, apărăm viața, înarmați cu saci și mănuși din plastic, am adunat gunoaiele lăsate în urmă de turiștii şi localnicii care se bucură de aerul ozonat al zonei dar uită să se uite în jos: iarba trebuie să fie verde şi apa plină cu peşti!

Am luptat după puterile noastre: zona curăţată n-a fost foarte mare, nu am strâns munţi de gunoaie, dar această activitate a fost una educativă: responsabilizarea copiilor şi cultivarea respectului faţă de ceea ce ne oferă natura. Şi, normal, copii fiind, ne-am şi jucat! Că aşa ne stă bine!

Grupul de inițiativă Kogaion face parte din marea familie „Organizația Națională Cercetașii României”(ONCR). Constituit la sfârșitul anului trecut, cu sprijinul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Covasna, este loc de întâlnire pentru peste 50 de copii care și-au asumat sloganul ONCR ”Creăm o lume mai bună”

Cercetășia este mai mult decât recreere, este educație pentru viață, un mod de a trăi și o mișcare cu impact semnificativ la nivel mondial. Cercetășia oferă tinerilor șansa de a se angaja în activități diverse, creează noi oportunități pentru aceștia, încurajează diversitatea și egalitatea, leagă noi prietenii. Cercetășia responsabilizează prin practicarea democrației, dezvoltă potențialul fiecărui individ și al grupurilor, responsabilizându-i și insuflându-le valori clare. Cercetășia reprezintă un mod de viață prin principiile care stau la baza ei, un mod pe care copiii și tinerii și-l asumă respectând legea și promisiunea cercetașului. Prin cele trei dimensiuni pe care le abordează (spiritual, social și personal), cercetășia te învață cum să îți respecți angajamentele zi de zi.

 

Legea Cercetaşului

1. Cercetaşul îşi iubeşte patria sa, România, şi pune interesele ţării şi colectivităţii deasupra celor personale.

2. Cercetaşul crede în Dumnezeu şi respectă credinţa celorlalţi.

3. Cercetaşul este loial, îşi respectă cuvântul dat, spune adevarul, este curat în gând, în vorbă şi în faptă.

4. Cercetaşul este util şi îşi ajută semenii în orice situaţie, este un prieten pentru toţi şi frate cu toţi cercetaşii.

5. Cercetaşul este econom şi cumpătat, respectă munca şi proprietatea, este îngăduitor cu alţii şi sever cu sine, îşi îngrijeşte corpul şi duce o viaţă sănătoasă.

6. Cercetaşul iubeşte şi ocroteşte natura şi este bun cu animalele.

7. Cercetaşul îşi iubeşte şi ascultă părinţii, îți respectă profesorii şi şefii, este disciplinat în tot ceea ce face, respectă părerile altora şi îşi asumă răspunderea faptelor sale.

8. Cercetaşul este curajos şi încrezător în puterile lui, vioi şi plin de însufleţire.

9. Cercetaşul iubeşte învăţătura şi la rândul său îi învaţă şi pe alţii.

10.Cercetaşul se străduieşte să facă în fiecare zi o faptă bună, oricât de neînsemnată ar părea ea.

 

Prof. Florentina Teacă, șef centru local cercetășesc Kogaion Covasna

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail