La începutul acestui an, la Spitalul Județean de Urgență „ Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe a fost efectuată cea de-a patra operație de prelevare de organe din istoria spitalului, de la primirea avizului pentru prelevarea de organe, în octombrie 2013.

Numărul românilor care se înscriu pe listele de aşteptare pentru transplant este în creștere de la an la an, în timp ce numărul donatorilor este în scădere continuă. Deși dezvoltarea chirurgiei de transplant din România a făcut posibilă  salvarea vieților a sute de oameni şi, totodată, întocmirea unei baze de date cu pacienţi aflați în stare critică, pentru care transplantul reprezintă ultima şansă, medicii se confruntă adesea cu refuzul rudelor sau aparținătorilor persoanelor aflate în moarte cerebrală, în ceea ce privește prelevarea organelor.

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe a primit aviz pentru prelevarea de organe în octombrie 2013 și, deși până în prezent mai multe persoane şi-au dat acordul pentru a le fi prelevate organele în caz de deces, până la ora actuală au fost efectuate doar patru operații de prelevare de la persoanele aflate în moarte cerebrală.

„Au existat patru cazuri de când spitalul a aderat la programul național de prelevare și transplant de organe, ultima prelevare a fost la începutul acestui an, pe 4 ianuarie. În general au fost prelevate ligamente, material osos, ficat și rinichi. (…) Există și un formular pe care trebuie să bifeze dacă sunt de acord sau nu cu prelevarea organelor, dar în fiecare caz discutăm în particular, ori de câte ori apare o astfel de situație se reiau discuțiile. Mulți refuză prelevarea organelor, pur și simplu, din diferite motive.” –  a explicat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență, Nagy Demeter Istvan.

Anul trecut, o echipă de medici de la Institutul Clinic ,,Fundeni” din București, în frunte cu medicul primar chirurg dr. Radu Zamfir, au realizat  în premieră la nivelul județului Covasna, o operaţie de prelevare de organe, la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe. Atunci, au fost  prelevate ficatul, material osos şi ligamente de la o pacientă în vârstă de 76 de ani aflată în moarte cerebrală. Intervenţia de la acea vreme a durat aproximativ şase ore iar materilul osos și ligamentele prelevate au fost transportate în Capitală, în vederea stocării în banca pentru ţesuturi şi organe. La începutul acestui an, o nouă astfel de operație a fost efectuată pe un bărbat în vârstă de 40 de ani aflat de asemenea în moarte cerebrală, după ce rudele acestuia și-au dat acordul pentru începerea procedurii.

Mii de bolnavi speră să aibă şansa la o nouă viaţă cu ajutorul unui transplant de organe, însă doar câteva sute reuşesc să intre pe listele de așteptare, în fiecare an, și chiar ajunși pe liste, din păcate unii mor în aşteptarea operaţiei care le-ar da şansa la o nouă viaţă.

. . Ioana Ardeleanu 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail