Varianta Android a cardului comunitar – care permite accesarea acestuia prin intermediul telefonului mobil – a fost lansată oficial, vineri, de către Fundația Comunitară Covasna (HKA).

Intitulată „Go for card” – aplicația Android poate fi descărcată, gratuit, pe telefonul mobil, din magazinul Google Play. Cei care doresc să utilizeze cardul comunitar trebuie să completeze o cerere. Prin aplicația Android, aceasta poate fi completată online.

Directorul executiv al Fundației, Bereczki Kinga, a declarat că aplicația are ca scop atragerea de noi utilizatori de card comunitar:

„Prin aplicația Android am dori ca acest card comunitar să se extindă; să se extindă și mai mult în utilizarea acestui format pe telefon mobil, pentru ca, de exemplu, și bărbații și tinerii să ne fie parteneri – prin utilizarea cardului – în dezvoltarea comunității.” – a spus, vineri, directorul executiv al HKA, Bereczki Kinga.

Potrivit conducerii Fundației Comunitare Covasna (HKA), aplicaţia poate fi descărcată și folosită încă din luna noiembrie a anului trecut, însă de acum, utilizarea sa a fost simplificată, ca urmare a dotării caselor de marcat ale magazinelor partenere cu echipamente speciale prin care să poată fi scanat codul de bare generat prin aplicație.

„E un pas înainte aplicația aceasta de Android, de înregistrare a noilor clienți care vor să fie deținători  de card comunitar (…). Ea poate fi descărcată de mai de mult, dar aveam nevoie de a implementa fizic un sistem de a citi codurile (nr. – codurile generate de aplicație) (…). Noi a trebuit să facem o mai mică dezvoltare, să zicem așa, în softul nostru și a trebuit să investim în jur de 3.000 de euro pentru a achiziționa niște scannere speciale care pot citi de pe ecranul telefonului acest cod al cardului comunitar. Aplicația funcționează (…).”- a declarat Berszány Tibor, membru consiliului director al Fundației și patron al magazinelor ”Bertis”.

Programul „Card Comunitar”, lansat la Sfântu Gheorghe în vara anului 2011, în scopul sprijinirii inițiativelor locale, este unul dintre cele mai programe derulate de Fundație, a menționat conducerea acesteia:

„Programul Card Comunitar este foarte important în activitatea noastră ca dezvoltare comunitară, dat fiind faptul că noi considerăm cardul comunitar ca fiind un instrument pentru dezvoltarea economiei locale (…). Ne dorim să îi motivăm pe oameni să sprijine dezvoltarea comunității locale, să-și facă cumpărăturile, de exemplu, în primul rând, în magazinele locale, să beneficieze de serviciile locale pentru că este în beneficiul comunității să ținem banii locali. Aceste companii, aceste firme, asigură locuri de muncă oamenilor care trăiesc aici. Deci, din aceste considerente, noi utilizăm cardul comunitar ca o întărire a  firmelor,  serviciilor, produselor locale.” – a declarat directorul executiv al HKA, Bereczki Kinga.

Cardul comunitar este un card de fidelitate. Prin utilizarea acestuia, cumpărătorul beneficiază de 1% discount pentru produsele cumpărate, iar magazinul partener dublează această valoare, contribuind cu încă 1% la fondul comunitar operat de Fundaţia HKA.

. . Cardul Comunitar, înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM)

Directorul executiv al HKA, Bereczki Kinga, a menționat că începând de luna trecută, cardul lansat de Fundație, a fost înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).

„(…) Am înaintat o cerere la Osim și luna trecută am primit deja decizia prin care cardul comunitar pe care îl folosește Fundația Comunitară s-a înregistrat ca marcă, nume de marcă. Am considerat important acest lucru, ca rolul și esența acestui card să rămână așa cum noi l-am considerat.” – a declarat Bereczki Kinga.

Parteneri ai programului

Potrivit acesteia, la lansarea programului, în urmă cu aproximativ cinci ani,  existau trei parteneri, numărul lor ajungând la zece:

„Programul a fost lansat în vara anului 2011. Atunci am pornit cu trei parteneri, primul partener fiind firma <<Bertis>>, care este principalul partener al programului de card comunitar; pe lângă magazinele <<Mercur>> – atunci era un singur magazin – și banca <<OTP>>. (…) În 2016, avem 10 parteneri incluși în program, firme locale din diferite domenii de activitate, de la servicii, la producție, și tocmai ieri (n.r. – joi) am semnat un alt contract de parteneriat, deci avem un partener nou de card comunitar- firma <<Zoemia>>- care a intrat cu 8 magazine în această rețea. Așadar, cardul comunitar poate fi folosit în 34 de unități comerciale, dintre care 22 magazine alimentare, două unități de alimentație publică-fast food, 4 farmacii, 4 depozite de materiale de construcții, o clinică privată și o agenție de turism, deci  în 34 de unități, în total, din care 28 unități se află pe  teritoriul orașului Sfântu Gheorghe. Programul funcționează pe tot teritoriul județului, în special în orașele Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt și Sfântu Gheorghe.” – a spus directorul executiv al HKA, Bereczki Kinga.

Ea a subliniat că parteneri importanți ai programului sunt și localnicii care utilizează cardul comunitar și că propunerile acestora privind utilizarea sumelor strânse prin acest program sunt luate în considerare de către conducerea Fundației.

„De fapt, pe lângă firme care se asociază cu acest program și intră în parteneriat, considerăm foarte importanți și localnicii care devin utilizatori de card comunitar, în calitate de parteneri. Și pe ei îi considerăm parteneri în acest program foarte important de dezvoltare comunitară (…).. În decizia luată (n.r – de conducerea Fundației), privind utilizarea sumelor strânse în fondul comunitar se iau în considerare propunerile care vin din partea localnicilor și în special ale celor care folosesc cardul comunitar. Astfel, de exemplu, la ședința trecută, din februarie, 3 propuneri primite au fost luate în considerare, astfel că 18.000 de lei din cei aproape 60.000 de lei strânși, sunt alocați pe baza propunerilor concrete venite din partea comunității locale.”- a menționat Bereczki Kinga, care a amintit că Fundația îi premiază frecvent pe utilizatorii fideli:

„Fundația apreciază fidelitatea localnicilor care utilizează în mod regulat, cel puțin trei luni continuu, acest mic card de plastic, astfel încât anul trecut am înființat un fond special în scopul de a premia utilizatorii fideli cu un premiu în valoare de 1.000 de lei, bani pe care câștigătorii (…) îi pot folosi cum doresc, dar propunerea noastră este să îi folosească la magazinele locale.” – a spus Bereczki Kinga.

Peste 700.000 de lei, investiți în comunitate

La ora actuală, există peste 24 000 de carduri comunitare distribuite în județ, şi urmare a faptului că  firmele partenere ale programului au acceptat să doneze un anumit procent din vânzările cu carduri comunitare, de-a lungul timpului s-au strâns în contul fundației peste 600.000 de lei.

„Din evidență reiese că în perioada 2011-2015, a fost strânsă în fondul comunitar suma de 687.750 de lei, în total, sumă strânsă din 5 bani, 50 de bani, 1 leu, bani mărunți, ceea ce dă importanță acestui fond și valoarea reinvestită în comunitate, tot în această perioadă, însumează 772.841 lei. Marea parte a sumei constituie fondul comunitar, dar pe lângă sunt și fondurile strânse pe plan local din sponsorizările firmelor locale. Această sumă reinvestită în comunitate, în reinvestirea acestei sume, domeniile primordiale sunt: sprijinirea inițiativelor comunitare, programelor civile, care aparțin organizațiilor civile din județul Covasna; ocrotirea talentelor din județ, susținerea proiectelor de tineret, investiții în spații publice, sponsorizări sau finanțări individuale, respectiv fondul de premiere (…).Considerăm că este un efort considerabil și din partea celor care au contribuit, dar și din partea Fundației Comunitare Covasna, contribuție considerabilă pentru întărirea comunității locale (…). ” – a spus directorul executiv, Bereczki Kinga.

Fundația Comunitară Covasna (HKA) a fost înființată la inițiativa unor întreprinzători locali și reprezentanți ai unor organizații civile, din fonduri private, în scopul de a dezvolta comunitatea locală.

„Fundația Comunitară Covasna funcționează și a fost constituită din bani privați și modul în care lucrează cu acești bani este foarte transparent (…). Este o inițiativă luată din comunitate, din partea comunității, pentru comunitate, deci n-are nicio legătură nici cu politica, nici cu oficialități, numai la nivelul de parteneriat și colaborare.” – a declarat directorul executiv al Fundației, Bereczki Kinga.

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail