Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe ar putea primi un incubator nou prin intermediul unui program lansat de Ministerul Sănătății.

Toate unităţile spitaliceşti de specialitate din România vor fi dotate cu incubatoare, prin intermediul programului „Mama și Copilul”, lansat de curând de Ministerul Sănătății. La începutul acestui an, Ministerul Sănătăţii a demarat un proces de colectare de date, de la toate unităţile spitaliceşti, cu secţii de obstetrică-ginecologie şi neonatologie din ţară, atât de la nivelul unităţilor aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, cât şi a unităţilor spitaliceşti, care în urma procesului de descentralizare se află în subordinea Consiliilor Locale.

„S-au centralizat niște date, într-adevăr. Ministerul a inițiat un astfel de proiect, ni s-au cerut niște date iar noi am răspuns la această solicitare și le-am trimis, însă de aici până să avem noi un incubator s-ar putea să treacă un timp. (…) Nu s-a dat nicio informație concretă legată de momentul în care vom beneficia de aceste dotări, s-au centralizat doar date și sperăm să primim și noi.” –  a explicat managerul Spitalului Județean de Urgență, Nagy Andras Robert.

Programul „Mama şi Copilul” reprezintă o prioritate asumată de Minister la nivel strategic, atât din perspectiva dezvoltării asistenţei medicale pentru nou-născuți, a screening-ului prenatal, cât şi a diferitelor tipuri de servcii medicale necesare mamelor şi copiilor.

„Noi am cerut, ca urmare a informațiilor solicitate de către Minister, un incubator cu funcții de terapie intensivă, pe care spitalul nostru nu l-a avut până acum. La capitolul incubatoare pot spune că stăm destul de bine: raportat la numărul paturilor de terapie intensivă neo-natală stăm cu 50% peste, adică avem patru paturi și șapte incubatoare. Există o problemă cu incubatoarele de transport și nu știu care este situația acestora în momentul de față, cert este că dacă se află incluse în cadrul acestui proiect și aceste tipuri de incubatoare, pentru ambulanță, ar fi un lucru bine venit.” – a mai declarat Nagy Andras Robert.

Această iniţiativă, legată de dotarea tururor spitalelor cu incubatoare, reprezintă doar începutul unui demers mai amplu în cadrul programului „Mama şi Copilul”. Astfel, până la data de 1 iunie a.c., Ministerul Sănătăţii va elabora un plan de acţiune, menit să identifice şi să acopere principalele nevoi în domeniu. Planul de acţiune va cuprinde informaţii şi propuneri din rândul specialiştilor în domeniul sănătăţii, dar şi al societăţii civile implicate în zona de sănătate a mamei şi copilului.

„Nevoie este întotdeuna, dar la momentul actual spitalul este oarecum bine dotat, pentru că și prin Asociația „Salvați Copiii” a primit un incubator pentru nou-născuți și de asemenea, prin proiectul acesta mare de reabilitare și dotare a mai primit încă unul. (…) Bineînțeles că întotdeauna este loc pentru încă unul sau două.” –  a spus purtătorul de cuvânt al spitalului, Nagy Demeter Istvan

Managerul spitalului este de părere că inițiativa este bine venită și totodată spune că ar fi nevoie și de alte astfel de proiecte, întrucât în cadrul spitalului există o necesitate în ceea ce privește dotarea secțiilor la toate nivelurile. Acesta a amintit, printre altele, secțiile: ORL, Ginecologia, Chirurgia, Ortopedia și Cardiologia.

„Un exemplu concret ar fi problema endoscoapelor, laparoscoapelor, artroscoapelor, angiografelor, deci este nevoie de o investiție!” – a spus Nagy Andras Robert, managerul Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Fogolyan Kristof”.

De curând, Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș – Cadariu a anunțat alocarea fondurilor necesare, din bugetul Ministerului Sănătăţii, pentru dotarea tuturor spitalelor din țară cu necesarul de incubatoare. În conformitate cu normele legale în vigoare, spitalele publice din reţeaua autorităţilor locale, au obligaţia de a contribui la achiziţionarea aparaturii medicale cu fonduri de minim 10% din valoarea totală a achiziţiei. După alocarea acestei cofinanţări, Ministerul Sănătăţii va pune la dispoziţie diferenţa de 90% din fondurile necesare achiziţiei incubatoarelor. Astfel, potrivit unui comunicat de presă publicat pe pagina de internet a Ministerului, programul „Mama și Copilul” va asigura necesarul de 597 de incubatoare. Dintre acestea, 132 vor acoperi necesarul celor nouă spitale aflate în subordinea Ministerului Sănătății, iar 465 vor fi destinate celor 114 unități spitalicești locale. Pentru acoperirea acestui necesar, Ministerul Sănătăţii a alocat un buget de 33 milioane lei, adică echivalentul a peste 7,3 milioane euro.

Ioana Ardeleanu . .

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail