Consiliul Local Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu Asociația Esély, a lansat programul „Început Sigur”, un program destinat copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani, de etnie romă, din cartierul Orko.

Într-o conferință de presă ce a avut loc ieri, la centrul multifuncțional „Néri Szent Fülöp”, din cartierul Orko – Sfântu Gheorghe, viceprimarul Tischler Ferenc alături de președinta Asociației de promovare a sănătăţii mentale „Esély” (Șansă), Papp Ágota, au vorbit despre lansarea programului „Început Sigur”, în rândul mamelor cu copii în vârstă de până la trei ani, din comunitatea romă a cartierului Orko.

„Lansăm oficial programul <<Începutul Sigur>>. Este vorba despre un proiect pe care l-am urmărit în diferite țări europene, cum ar fi în Germania, și mai în amănunt în Ungaria, unde am fost de mai multe ori. Ne-am dat seama că sunt anumite lucruri care lipsesc în comunitatea noastră romă, sunt anumite lucruri fără de care copiii romi încep grădinița și din această cauză, educatoarele au anumite probleme. Acum doi ani am stabilit că trebuie să schimbăm ceva în cartierul Orko și am luat decizia cu domnul primar Antal Arpad să începem cu femeile și cu copiii, întrucât ei sunt viitorul și ei ne pot ajuta să schimbăm atât mentalitatea cât și atitudinea comunității din Orko. În 2014 am pornit programul <<Femeia ca șansă>>, colegele noastre lucrează cu 528 de femei cu vârste cuprinse între 14 și 48 de ani. Au săptămânal întâlniri, le ajută cu planificarea familială, în problemele care apar în familie și le responsabilizează pe aceste femei, pentru ca în momentul în care decid că vor să aibă un copil, să știe ce urmează: să știe că trebuie duși la grădiniță, la școală, la doctor, deci să fie responsabile de acești copii. După acest program am început să întocmim un material pentru a putea să ne apucăm de lucru și cu copiii și atunci am găsit-o ca parteneră pe Papp Ágota, ea este preşedintele Asociaţiei de promovare a sănătăţii mentale <<Esély>>, și ne-a ajutat să facem materialul pe baza căruia lucrăm.” – a spus viceprimarul Tischler Ferenc.

Proiectul este un parteneriat între Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația „Esély”, iar o mare parte a costurilor din cadrul acestui proiect este asigurată de către Consiliul Local, restul costurilor precum cele legate de sprijinul de specialitate, voluntariat și alte costuri din cadrul acestui proiect fiind asigurate de către Asociația ”Esély”.

„Am început activitățile zilnice pe data de 4 februarie a.c., de atunci avem zilnic activități cu copiii. Grupul țintă al acestui program sunt copiii între 0 și 3 ani, pentru că este foarte important ca acești copii care au împlinit 3 ani să meargă la grădiniță. Au fost câteva încercări, au venit copii care au împlinit 3 ani și nu i-am primit aici, le-am spus părinților să îi ducă la grădiniță, este foarte important să se știe ce fel de mesaj transmitem prin acest proiect. În cartierul Orko există 63 de familii în care sunt numai copii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani, acesta este grupul nostru țintă, mai adăugăm câteva familii, sunt în totalitate 89 de familii, care au și copii mai mari de 3 ani;  am observat că acestor femei le este greu să rămână aici cu copiii lor după ora 13, deoarece trebuie să meargă după ceilalți copii la grădiniță. (…) Serviciul de bază al casei sunt activitățile cu copiii, însă mai avem niște servicii care implică mamele cărora le vom oferi consiliere dacă vor avea nevoie și dacă vor avea întrebări. Doi dintre colegii mei sunt psihologi și asistenți sociali și vom încerca să ajutăm și în acest fel mamele. Dorim să organizăm activități în grup și pentru ele, de exemplu, chiar zilele următoare vom viziona un film legat de copiii mici și vom dezbate lucrurile pe care le-am văzut, sentimentele pe care le-am simțit vizionând filmul. Mai este un lucru foarte important, acest centru multifuncțional trebuie să îl folosim în strânsă legătură cu programul <<Femeia ca o șansă>>, cu școala, fiindcă avem mai multe activități (…) și vom face un orar pentru ca toată lumea să poată folosi această sală.” – a explicat Papp Ágota.

„Îi implicăm peste tot unde putem ca să simtă că au atribuții…”

 Centrul multifuncțional „Néri Szent Fülöp”, aflat în imediata vecinătate a Școlii Generale cu clasele I-VIII ce îi poartă numele, dispune de o serie de instrumnente menite să ajute în formarea copiilor și a mamelor. Centrul dispune de câteva viori, iar cu ajutorul Școlii Populare de Arte și Meserii, un profesor vine periodic și îi învață pe copii să cânte. De asemenea, Serviciul de Ajutor Maltez a donat centrului două mașini de cusut, pe care mamele sunt învățate să lucreze, în speranța ca la un moment dat să poată ajunge să muncească într-o fabrică de pantaloni sau de confecții.

„Nu vrem să dăm nimic comunității din Orko, fără ca ei să accepte și fără ca ei să ofere ceva la schimb. Întotdeauna le spunem: <<Faceți voi un pas, vă ținem de mână și vă ajutăm, și facem doi pași alături de voi>>, dar trebuie să simtă și ei că nu suntem o consignație unde vin, lasă copilul și pleacă, ci dacă o mamă aduce copilul la noi trebuie să fie și ea aici și trebuie să lucreze, face curățenie spre exemplu. Când se vor duce școlarii în sala de sport de pe strada Vânătorilor, mamele care sunt aici se vor duce și vor curăța după ei. Îi implicăm peste tot unde putem, ca să simtă că au atribuții și că trebuie să ofere și ei ceva ca să primească ceva.” – a mai spus viceprimarul, Tischler Ferenc.

În cadrul programului, mamele și copiii lor au diferite activități de grup, învață poezii, cântece, dansuri, învață să picteze și să deseneze, de asemenea, mamele sunt învățate să strângă jucăriile după ce copiii nu le mai folosesc, să strângă masa după ce copiii au mâncat, și în principiu cam orice este necesar să știe pentru a fi responsabile. Potrivit inițiatorilor, în cazul copiilor care au frecventat cu regularitate casa, s-a putut observa o creștere a interesului și a implicării personale în activități, însă raportarea mamelor la aceste activități a fost diferită. Acestea au necesitat încurajări repetate din partea asistenților sociali, întrucât aceste metode de joacă alături de copiii lor au fost noi și stranii pentru ele. După perioada inițială de adaptare, implicarea mamelor  în aceste activități a crescut, acestea iau parte la pregătirea gustărilor pentru copii, la punerea și strângerea meselor, a jucăriilor și la spălarea vaselor.

Conform datelor prezentate de acesta, inițial, Consiliul Local a acordat o finanțare în valoare de 30.000 lei pentru dotarea centrului și ulterior, lunar, pentru salariile personalului care se ocupă de acești copii, Consiliul mai acordă 9000 de lei. Contractul a fost semnat pe o perioadă de un an, după care, potrivit viceprimarului, Consiliul Local va stabili dacă va continua cu acest program.

„Centrul acesta multifuncțional a fost reconstruit dintr-un proiect și până acum, pe lângă acele puține activități sociale, a fost folosit mai degrabă de școală, pentru orele de educație fizică. Am zis că dacă am construit un centru multifuncțional trebuie să avem activități sociale aici, de aceea a fost construit. Am oferit elevilor din școală ocazia ca orele de sport să le țină în sala mică a sporturilor din strada Vânătorilor, pentru că acolo dimineața nu este program, iar dacă vin cu profesorii, au mai multe condiții acolo, terenul este mai mare. În plus, un lucru care mie îmi place foarte mult este acela că dacă săptămânal se duc la două ore de sport, cel puțin săptămânal de două ori au ocazia de a face un duș cu apă caldă.” – a mai explicat viceprimarul.

În Ungaria, programul a fost demarat în anul 2007, iar președinta Asociației „Esély” spune că instructajul pentru a pune bazele unei case, gândită pe nevoile specifice ale colectivului din Orko, l-au făcut acolo. Aceasta spune că speră ca în câțiva ani să fie vizibile rezultatele și în rândul comunității din Orko, întrucât aceste mame sunt interesate de copiii lor, însă nu știu cum să îi crească și cum să se comporte cu ei.

„Aceste mame sunt adolescente, multe dintre ele, iar o adolescentă are alte preocupări față de o persoană adultă, de aceea le este foarte greu să fie responsabile cu creșterea unui copil, mai ales când nu pot fi responsabile de cele mai multe ori nici de propriile lor vieți. (…) Mamele aduc copiii foarte curați la noi, este foarte important pentru mine acest lucru, le dau cele mai bune hăinuțe.” – a declarat Papp Ágota.

 

„Trebuie să îi ajutăm să iasă din sărăcia aceasta în care trăiesc”

Numărul mamelor și copiilor care s-au prezentat și care continuă să se prezinte în cadrul acestui program i-a șocat până și pe inițiatori. În prima zi, s-au prezentat la centru 22 de copii și 19 mame, și continuă să meargă, chiar dacă prezența zilnică nu este predictibilă, fiind influențată de o serie de factori. În perioada 1-3 februarie, inițiatorii au vorbit cu un număr de 57 de femei rome, care au copii cu vârste cuprinse între 0-3 ani. Scopul principal a fost să  le informeze și să le familiarizeze cu serviciile Casei, cu activitățile și cu programele zilnice, să clarifice regulile, drepturile și obligațiile părților.

„Este o comunitate cum nici nu vă puteți închipui, pot spune că de doi ani – doi ani jumătate, eu trăiesc aici, vin săptămânal de două-trei ori aici între ei, și mi-am dat seama că acele lucruri elementare pe care noi le știm și le folosim de mici copii, pentru ei reprezintă o problemă. Ei au altă mentalitate, alte tradiții, duc cu totul altă viață și am spus că nu trebuie să intrăm în tradițiile lor și nu trebuie să le schimbăm, ci trebuie să îi ajutăm să iasă din sărăcia aceasta în care trăiesc. Eu sper că în cel mult 10 ani vom avea rezultatele dorite. (…) Există trei categorii de oameni în această comunitate: cei care lucrează în străinătate și care au mai mulți bani, cei care lucrează acasă, caz în care, dacă dintr-o familie lucrează o persoană, au un venit de 800-900 de lei, și mai sunt cei care nu lucrează. (…) Se duc în comunități mari, în anumite orașe unde cerșesc, strâng banii și vin acasă și încep să investească; la foarte multe case s-au schimbat geamurile și ușile, au pus termopane, au început să apară foarte multe cărămizi în curțile lor, ceea ce înseamnă că ei doresc să facă o schimbare.  Din păcate, terenul nu este al lor, nu pot primi autorizații de construcție, sunt o grămadă de probleme de care ei nu își dau seama și eu le spun în fiecare zi, când trec pe lângă ei: <<Mă bucur că ai cumpărat cărămizi în loc de alcool dar încă nu poți face nimic, trebuie să găsești un teren pe care să poți construi>>. Este o diferență foarte mare și cei care nu au un venit trăiesc într-o sărăcie foarte mare.” – a explicat viceprimarul.

Potrivit acestuia, există mai multe programe prin care se dorește ajutorarea acestor comunități de romi din cartierul Orko, în care sunt implicate asociații precum Caritas, Serviciul de Ajutor Maltez –în cadrul programului „Femeia ca șansă”, Asociația ” Esély” – care a dat startul programului „Început Sigur” și în următoarea perioadă se dorește implementarea unor programe și dedicate bărbaților, bazate pe meșteșugărit.

„Căutăm și vizităm programe în străinătate și chiar și în România am găsit un program, este o asociație <<Împreună>> care are programe bune în Săcele și acolo dorim să mergem, dar în orice caz, ne gândim la ceva bazat pe meșteșugărit, la întâlniri și activități bazate pe acest lucru. Dorim să înființăm o echipă e fotbal pentru băieți, pentru că este o cerere ca ei să poată juca fotbal. Ei, săracii, nu au unde să meargă: în Stadion nu au voie, în curtea școlii nu îi lasă nimeni, cum văd că vin țiganii, îi dau afară, aici între case nu au cum și de aceea le-am oferit ocazia să meargă la orele de sport într-o sală unde terenul este destul de mare și apoi, noi să le organizăm copiilor antrenamentele de fotbal. Cu ajutorul sportului putem să îi învățăm să fie punctuali, copilul va veni la antrenament numai în cazul în care nu a lipsit mai mult de 4 ore pe săptămână sau pe lună.” – a adăugat  Tischler Ferenc.

Viceprimarul spune că nu este îngrijorat de romii care merg la cerșit în străinătate și de faptul că, venind acasă și etalându-și „averile” cumulate, ar putea să îi îndemne și pe alții din comunitatea lor să nu mai lucreze și să plece la cerșit, întrucât vor vedea că se poate câștiga suficient de bine din acest lurcu. Tischler spune că este bucuros de faptul că vede o schimbare în bine și o dorință în rândul acestor persoane, în a schimba modul de viață în care au trăit până acum, și de faptul că se poate observa că aceștia doresc să își crească standardele de viață.

„Sigur că din familiile lor mai duc în străinătate și pe unii și pe alții să cerșească pentru că scot bani. Pe mine mă bucură, într-un fel; aduc banii acasă, cresc așteptările, spre exemplu își schimbă geamurile, trăiesc la un alt nivel, scot capul din sărăcia aceea. Dacă măcar atâta vor observa ceilalți, că dacă ai bani poți avansa și poți face un pas, probabil că dacă vor primi o ofertă de muncă în viitor, vor spune: da! merg la lucru pentru că o să primesc un salariu și poate așa îmi pot schimba și eu geamurile. Copiii și tinerii aceștia cu care am început să lucrăm sper să ajungă la o mentalitate, în care baza va fi munca și câștigul. (…) La 54 de kilometri de Budapesta, unde am fost și am vizitat acest proiect, după 10 ani s-a desfințat școala, nu mai există școală în cartierul romilor, copiii au început să meargă la școlile din oraș, nivelul educației este mult mai ridicat, au început să termine clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și acest lucru se vede, încep să aibă locuri de muncă. După 10 ani au început să apară rezultatele acolo, și noi trebuie să avem răbdare și trebuie să fim aici între ei, poate mai mult de 10 ani. Cu primarul Antal Arpad am inițiat aceste programe și am decis că vom veni să lucrăm aici, așa am și ajuns viceprimar, deoarece trebuia să existe o persoană care să se ocupe de partea socială, de aceea mi-am asumat Sing – Sing-ul și cartierul Orko. Ne-am înțeles că vom veni aici și că nu vom aștepta să apară probleme, putem spune că este o comunitate liniștită, mai fură, mai sunt probleme, dar nu sunt agresivi, că nu sunt în găști în oraș, și că nu atacă oameni. Noi asta trebuie să prevenim, spre exemplu, să nu apară găști de băieți de 18-19 ani, care să intre într-un restaurant și noi să nu mai avem curajul să intrăm, aici trebuie să intervenim noi și să lucrăm mai intens, și sunt sigur că vom ajunge la acest lucru. Trebuie să înțeleagă și ei și comunitatea majoritară, românii și maghiarii, că și ei sunt oamnei, putem lucra și cu ei și nu trebuie să generalizăm. Sunt locuințe de romi unde curățenia este mult mai mare decât în multe locuințe din oraș, sunt oameni foarte bine pregătiți în anumite domenii, care nu mai lucrează aici pentru că nu au locuri de muncă, dar sunt oameni cu care te poți înțelege.” – a mai spus viceprimarul.

Potrivit acestuia, în comunitatea din cartierul Orko, în momentul de față sunt 1800 de romi, dintre care aproximativ 200 sunt plecați în străinătate: circa 150 la cerșit, iar restul au locuri de muncă. Tot acesta spune că la nivelul orașului Sfântu Gheroghe trăiesc aproape 4000 de romi.

„Stau în condiții foarte precare (…) noi am putea să le oferim locuințe sociale sau ANL-uri pentru tineri, pentru că au aceleași drepturi ca și mine și ca și dumneavoastră, numai că ei nu vor să accepte: . . cum să intre între pereți? nu au curte, calul unde îl pun? Noi am putea să îi ajutăm, fiindcă avem exemple de familii rome  plecate din Orko, care s-au obișnuit și au început să respecte regulile de la bloc, de exemplu, sau pe cele ale comunității. Eu sper, și sunt cerințe și acum, nu de mult m-au căutat câteva familii și mai ales cei care lucrează la Tega, sunt mai predispuși la schimbare. Asta mi-au cerut, să îi ajutăm să iasă din acea comunitate, și încercăm să îi ajutăm.” – a mai spus Tischler Ferenc.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail