În ciuda eforturilor Sindicatului Sanitas, personalul angajat în cadrul societății S.C. Sind Tour Trading S.R.L. – sucursala Covasna, Hotel „Montana”, nu și-a primit drepturile nici până în ziua de astăzi. Cu toate acestea, conducerea ITM Covasna spune că nu au fost aplicate sancțiuni pentru neregulile semnalate de liderul Sindicatului.

. . La începutul acestui an, președintele Sindicatului Sanitas, Neagovici Vasile, făcea o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), cu privire la anumite ilegalități care ar avea loc în cadrul societății S.C. Sind Tour Trading S.R.L. – sucursala Covasna, Hotel „Montana”. Sesizarea pe care domnia sa a înaintat-o inspectorului șef al ITM, Ördög Lajos, conținea o serie de presupuse ilegalități pe care conducerea societății S.C. Sind Tour Trading S.R.L. – Hotel „Montana” Covasna, le-ar fi făcut față de angajați. Potrivit declarațiilor angajaților compartimentului pentru relații cu publicul al ITM, pe care aceștia le-au făcut la vremea aceea, documentul ar fi fost înaintat către inspectorul de muncă, iar acesta ar fi trebuit să efectueze controlul în regim de petiție, într-un termen legal de 30 de zile, umând a fi comunicate rezultatele și emitentului sesizării.

„Am făcut o sesizare la ITM pentru că la hotel „Montana” se continuă bătaia de joc față de salariați; sunt mai multe lucruri pe care noi le-am solicitat spre verificare, către Inspectoratul Teritorial de Muncă, deoarece aveam informații că în perioada 1-4 ianuarie au folosit munca la negru, sau fără forme legale, ba mai mult, în luna decembrie pentru o parte din salariați, pe motivul că nu sunt suficienți turiști li s-au dat concedii de odihnă cu ora și chiar am spus că așa ceva nu am mai întâlnit la niciun angajator, se continuă întârzierile salariilor, salariile sunt foarte mici, lipsa unui Contract Colectiv de Muncă, deoarece refuză negocierile cu noi. Nu au contract colectiv de muncă, refuză negocierea contractului colectiv de muncă, avem informații că a fost folosită forță de muncă la negru, cunosc personal pe cineva care a fost folosit la negru, au fost trimiși forțat, în decembrie, să efectueze concediu cu ora…” – declara la sfârșitul lunii ianuarie (a.c.) președintele Sindicatului Sanitas, Vasile Neagovici.

Contactat telefonic, de curând, pentru a afla în ce stadiu se află sesizarea pe care acesta a depus-o și dacă s-a găsit o soluție în cazul angajaților de la Hotel „Montana” – Covasna, acesta a spus: „Ne judecăm și acum. Ei fac niște jocuri la Tribunalul București, tot încearcă să conteste Contractul Colectiv de Muncă în baza căruia noi solicităm drepturile salariaților. Se tot plimbă între instanțe, ne-au suspendat aici, iar le-am repus, iar ne-au suspendat și tot așa. Găsesc tot felul de mărunțișuri ca să încerce amânarea acelei obligații pe care o au față de salariați. Sper ca până la sfârșitul anului să văd rezolvarea, în sensul în care să ne primim banii.”

Printre neregulile semnalate de liderul Sindicatului se numără: refuzul angajatorilor de a negocia un nou Contract Colectiv de Muncă, neplata drepturilor salariale și a contribuțiilor sociale pentru aceștia, neeliberarea fluturașilor de salarii, folosirea forței de muncă la negru sau fără forme legale, în perioada 1-4 ianuarie a.c., în anumite compartimente precum recepția, bucătăria și mediul hotelier și nu în ultimul rând, potrivit acestuia, angajaților li se acordau concedii de odihnă sub formă de ”concediu cu ora”.

„Problemele sunt cele vechi, angajaților le sunt întârziate salariile, la începutul anului am trimis ITM-ul la ei, la jumătatea lunii februarie, angajaților încă nu le fusese dată lichidarea pentru luna decembrie. Cei de la ITM mi-au dat un răspuns: că întârzie salariile, că nu s-a folosit muncă la negru în perioada organizării Revelionului; nici nu mai avea cum să depisteze ITM-ul acest lucru, dacă s-au deplasat acolo în 20 ianuarie a.c., chiar nu mai puteau însă, am depus și acel aspect în sesizare. De asemenea, în ceea ce privește Contractul Colectiv de Muncă este aceeași poveste, cum că ei ar fi inițiat în urmă cu doi ani negocieri, însă nu se negociază. Eu, care aplic toată ziua legea, pe partea aceasta a negocierilor colective, observ lucruri pe care noi le-am trimis de mii de ori la nivel de Guvern, la Ministerul Muncii, la Comisia de Dialog Social, le-am depus de mai multe ori, (…) se zic niște aberații din legea Dialogului Social, acolo spune, în ceea ce privește negocierea colectivă că: ”în cazul angajatorilor care au mai mult de 21 de salariați, negocierea la nivel de unitate este obligatorie”, adică este obligatoriu să existe un Contract Colectiv de Muncă, apoi, când se trece la etapele acestor proceduri, spune că orice negociere nu poate dura mai mult de 60 de zile, iar inițiativa negocierii îi revine angajatorului, în caz contrar o face Sindicatul. Din momentul în care fac sesizarea, practic în 60 de zile ar trebui să se finalizeze o negociere de Contract Colectiv de Muncă, dar culmea, nu există nicio sancțiune. Deci eu am inițiat, sunt obligat, spune că durata negocierii durează maxim 60 de zile, dar fără nicio sancțiune, adică eu vă invit pe dumneavoastră, fiind salariat, să negociem, vă și răspund că ne întâlnim în 25 martie, ne întâlnim o dată, ne dăm mâna, apoi stau liniștit 2-3 ani de zile pentru că eu am inițiat negocierea.” – a declarat liderul Sindicatului.

La vremea la care Sanitas înainta sesizarea, Inspectorul Șef Adjunct al ITM, Liliana Balmuș, explica faptul că în cazul problemelor legate de contractele angajaților hotelurilor din Covasna, situația este una mai delicată, întrucât: „Ei aparțin și de București, și s-ar putea ca acele Contracte de Muncă să fie inițiate chiar de cei de la București.” Noi i-am contactat din nou, pentru a afla cum a decurs inspecția pe care aceștia au efectuat-o și dacă au fost confirmate neregulile pe care liderul Sindicatului Sanitas le-a formulat în sesizarea pe care acesta a înaintat-o la începutul anului.

”Așa este, am făcut o verificare pe baza sesizării domnului Neagovici. De fapt au fost efectuate două verificări, una aici la punctul de lucru, pentru că la Covasna este doar sucursala S.C. Sind Tour Trading S.R.L., și una la București, colegii de acolo au efectuat și ei o verificare. Noi nu am acordat nicio amendă, verificarea a fost efectuată în baza Legii 62/2011 privind Dialogul Social. I-am dat răspuns domnului Neagovici; nu pot spune că s-au confirmat neregulile pe care domnia sa le-a menționat în sesizarea pe care a făcut-o către ITM, pentru că noi nu am dat nicio sancțiune.” – a declarat Inspectorul Șef al ITM, Ördög Lajos

Hotelul „Montana”, aflat în patrimoniul CNSLR „Frăţia”, este administrat de firma timişoreană S.C. Sind Tour Trading S.R.L., care în 2011 a preluat activele sub contract de management pentru o perioadă de nouă ani. În trecut, președintele Sindictului Sanitas a mai adus diverse acuzații firmei timișorene, printre care și faptul că în 2014 firma ar fi încercat să le impună angajaţilor ca în extrasezon (lunile ianuarie-aprilie) să renunţe la contractele de muncă pentru o perioadă nedeterminată, să semneze contracte de muncă pe perioadă determinată, iar apoi să intre în şomaj, după cum declara Vasile Neagovici, la momentul respectiv. Potrivit declaraţiilor sale de la acea vreme, ceilalţi angajaţi ai hotelului aveau să primească un salariu de 50-75% din salariu de încadrare.

Contactată telefonic de către redacția Mesagerul de Covasna, managerul financiar al S.C. Sind Tour Trading S.R.L., Bragheșiu Claudia a refuzat să exprime o poziție oficială asupra acuzațiilor care au fost aduse firmei ce administrează complexul balnear.

Ioana Ardeleanu

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail