Mai mulţi cetăţeni din Sfântu Gheorghe consideră că proiectul de alungare a ciorilor din municipiu nu a dat rezultatele scontate, pentru că acestea s-au mutat din parcul central în cartiere.

Semnale alarmante au venit atât din zona Pieţei, cât şi din Cartierul Simeria, unde în fiecare seară copacii sunt “negri de ciori“. Preşedintele Asociaţiei Rara Avis, Kelemen Laszlo susţine, însă, că experimentul a reuşit, deoarece scopul principal a fost alungarea celor peste 20.000 de ciori aciuate în parcul central.

Kelemen Laszlo, preşedintele Asociaţiei Rara Avis

“Luni au fost spălate toate băncile din parc pentru că erau foarte murdare din cauza păsărilor, iar ieri seară când am făcut ultimul control erau curate, deci concluzia noastră a fost că au plecat. Suntem mulţumiţi. Eu consider că scopul nostru a fost îndeplinit, pentru că noi la asta ne-am angajat (…) Nu e uşor să alungi 20.000 de ciori, cu siguranţă s-au mutat în altă parte, dar deocamdată nu ştim unde, de aceea facem un apel către cetăţenii oraşului să ne semnaleze unde văd colonii mari de ciori“, a declarat miercuri Kelemen Laszlo pentru AGERPRES.

El a adăugat că nu este imposibil să scapi întregul oraş de ciori, dar pentru asta e nevoie de timp şi de bani. Ofensiva împotriva ciorilor a început pe data de 17 octombrie, iar pentru alungarea lor s-au folosit sunete şi lumini puternice, repetate în fiecare seară, la ore diferite. Experimentul, finanţat de Primăria Sfântu Gheorghe, va costa 20.000 de lei, deci, în medie, un leu pe cap de cioară. “Nu e mult, spune Kelemen Laszlo, deoarece o echipă de experţi din Ungaria a cerut 15.000 de euro pentru un proiect similar, fără a oferi nici un fel de garanţii“.

Preşedintele Rara Avis a precizat că acţiunea cu sunete şi lumini va continua în fiecare seară în parcul central până în luna martie, pentru ca ciorile să nu mai fie tentate să se reîntoarcă aici. “Cine are mai multă răbdare acela va câştiga. Sunt sigur că dacă nu ieşim în continuare seară de seară vor veni înapoi“, a mai spus Kelemen Laszlo, potrivit căruia ciorile care au invadat municipiul Sfântu Gheorghe au migrat dinspre Rusia şi Ucraina.

Membrii Asociaţiei Rara Avis nu sunt la prima tentativă de alungare a ciorilor, ei propunând, de-a lungul timpului, mai multe metode de alungare a acestor păsări – de la jocuri de artificii, la focuri de armă sau otravă. Niciuna dintre aceste modalităţi nu a fost însă potrivită, fie pentru că era prea costisitoare, fie prea periculoasă.

În cele din urmă au scos în stradă câteva sute de cetăţeni cu surle, trâmbiţe şi cratiţe, care, deşi au făcut un zgomot infernal, nu au reuşit să sperie ciorile.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail