Un studiu realizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ Covasna) în luna aprilie a.c. arată că, din numărul total de copii născuţi în anul 2006, în judeţul Covasna, aproximativ 18% dintre aceştia nu se regăsesc şi nu au fost înscrişi în grădiniţe.

Astfel, din numărul total de 2.714 copii născuţi în anul pentru care s-a făcut studiul, 2.216 merg la grădiniţă iar restul de 498 nu beneficiează de această formă de educaţie.

“Procentul de copii care nu frecventează grădiniţa nu este mare, deci nu este îngrijorător, însă trebuie să căutăm soluţii pentru a reduce numărul cazurilor. Un studiu asemănător s-a realizat şi la nivel naţional, iar statisticile arată că un procent de 8% dintre copiii născuţi în 2006 nu frecventează grădiniţa”, a declarat inspectoarea şefă a IŞJ, Keresztely Irma.

Majoritatea acestor copii provin fie din comunităţiile de rromi, fie de la sate sau din familii dezorganizate, şi nu sunt daţi la grădiniţă pentru că părinţii ştiu că nu este obligatoriu. “Majoritatea copiilor care provin din familii sărace nu merg la grădiniţă în mod frecvent. Când ajung în clasa I ei au deja un decalaj greu de recuperat faţă de ceilalţi copii şi riscă să părăsească şcoala timpuriu. Absenţa educaţiei preşcolare creşte riscul abandonului şcolar sau nevoia de educaţie specială”, este de părere inspectorului al IŞJ Covasna.

Keresztely Irma a subliniat faptul că, indiferent dacă au fost daţi la grădiniţă sau nu, toţi copiii care s-au născut în anul 2006 se vor regăsi, obligatoriu, începând cu luna septembrie a anului 2012, în clasele pregătitoare.

Situaţia raportată de educatoare în luna aprilie, când s-a realizat studiul, arată că la nivelul  judeţului Covasna acest număr de 498 de copii este echivalentul a 25 de clase pregătitoare, ceea ce nu este deloc puţin. Keresztely Irma a spus că, pentru anul şcolar viitor trebuie făcute demersuri pentru atragerea a cât mai multor copii către grădiniţă, dar, în acelaşi timp, şi pentru asigurarea de spaţii necesare funcţionării claselor pregătitoare. În urma datelor centralizate pe baza raportărilor făcute de directorii unităţilor şcolare din judeţ, a reieşit că există spaţii doar pentru 161 de clase, din  totalul de 177 de clase pregătitoare care  ar trebui  constituite, în anul şcolar 2012-2013.

„Nu sunt locuri pentru 16 clase (…) pentru că nu există spaţiu necesar în şcoli. Aşa că ne-am propus să înfinţăm clase pregătitoare în imobilele în care funcţionează şi grădiniţele“, a conchis Keresztely Irma.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail