. . Deputatul liberal Lucia Varga a declarat vineri, în conferinţă de presă la Oradea, că legea prevenţiei în sănătate este necesară, chiar dacă cetăţeanul are mai multă grijă de maşină decât de sănătatea proprie.

„Din păcate, în România avem mai multă grijă de propria noastră maşină decât de propria noastră sănătate. Spunea un participant la discuţiile pe care le-am avut în ţară. E adevărat. Pentru maşină facem asigurarea obligatorie, cea facultativă, verificarea tehnică anuală, dar când e vorba de sănătate, nu acordăm importanţa cuvenită şi necesară. Practic, această lege prevede asigurarea finanţării de la bugetul de stat a activităţilor de prevenţie, precum şi continuitatea realizării programelor de prevenţie, pe termen lung”, a declarat Lucia Varga.

Ea a precizat că PNL şi-a însuşit, în urma dezbaterilor din ţară, propunerile societăţii civile privind acest proiect legislativ şi a depus amendamente ţinând cont atât de obiectivele propuse, cât şi de solicitările primite din partea unor specialişti.

„PNL consideră că ar trebui, în România, pus accentul pe partea de prevenţie şi abia apoi pe partea curativă. Această lege este îndreptată în primul rând către oamenii sănătoşi, care ar trebui să adopte un stil de viaţă sănătos, să facă mişcare, să trăiască în oraşe nepoluate, să consume apă de bună calitate şi să meargă periodic la medic pentru a-şi verifica starea de sănătate”, a spus Varga.

În consecinţă, această lege a prevenţiei nu ţine doar de Ministerul Sănătăţii, ci are o abordare integratoare, alături de Ministerul Mediului, care are obligaţia să asigure condiţii de mediu pentru o viaţă sănătoasă, Ministerul Agriculturii – pentru alimente sanogene puse pe piaţă, Ministerul sportului – infrastructura pentru mişcare.

„Aproape toate ministerele trebuie să aibă în propriile politici programe de prevenţie, care vor fi finanţate de la buget din fonduri suplimentare faţă de fondurile actuale, pentru a nu se înţelege că vrem să luăm din banii existenţi pentru activităţi curative”, a subliniat Varga.

Ea a adăugat că programul de prevenţie ar începe la 1 ianuarie 2017, cu o finanţare de 0,25 % din Produsul Intern Brut (PIB) şi va creşte în fiecare an cu 0,05 %, astfel încât în 2022 să se aloce 0,5 % din PIB pentru activităţi de prevenţie în sănătate.

Pentru a obţine consens politic, a precizat deputata, s-a eliminat prevederea privind sancţionarea cetăţenilor care nu participă la activităţi de prevenţie, lăsând însă declaraţia pe proprie răspundere, dacă refuză să participe la activităţi de prevenţie.

„Am renunţat la sancţiuni, pentru că, pe de o parte, populaţia nu este pregătită şi pentru că am vrut să obţinem un consens politic. Programele de prevenţie trebuie realizate pe termen lung, pentru a vedea efecte reale în îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei. Din punct de vedere profesional, toată lumea – medici, specialişti, asociaţiile de pacienţi – spune că avem nevoie de legea prevenţiei. Această abordare este deja funcţională în Europa, iar în SUA se aplică de 30 de ani, fiind reduse cu 17% cazurile de îmbolnăviri”, a declarat Lucia Varga.

Potrivit deputatului PNL, legea prevenţiei în sănătate a fost în februarie în dezbatere publică, având 2 martie termen de depunere a amendamentelor. A intrat în dezbateri parlamentare, fiind solicitate avize şi raport la comisiile de învăţământ, de muncă şi de sănătate. Ministerul Sănătăţii a cerut două săptămâni amânare pentru a-şi putea formula un punct de vedere. Va intra în dezbateri la comisia de sănătate pentru raport în data de 15 martie.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail