Într-o conferință de presă care a avut loc ieri, la sediul S.C. TEGA S.A., reprezentanții Adăpostului pentru câinii fără stăpân de la Câmpul Frumos, împreună cu președinta Asociației nou-formate „AMI” și directorul operatorului regional de salubritate, Toth Birtan Csaba, au discutat despre activitatea Adăpostului și despre planurile pe care aceștia le au în viitorul apropiat.

Directorul TEGA, Toth Birtan Csaba a vorbit despre acțiunile pe care reprezentanții le întreprind pentru a scădea numărului câinilor de pe străzile orașului. Acesta a pus accent pe problema puilor sub 8 săptămâni care sunt abandonați la Adăpost, și care nu supraviețuiesc, cât și pe problemele legate de înmulțirea câinilor din cartierul Orko.

„Anul trecut am găzduit în totalitate 730 de câini, mulți dintre ei, cu precădere puii, sunt aduși la adăpost în saci, bineînțeles prindem și de pe străzi, cam o treime sunt prinși iar restul de două treimi sunt aduși. Anul acesta am capturat deja 91 de câini, capacitatea adăpostului este de aproximativ 140 de câini însă există și un spațiu de carantină pentru cei nou aduși, și acum avem un efectiv de 172 de câini. Anul trecut au fost câteva luni de vârf când am avut peste 200 de câini însă nu este sănătos pentru ei să fie atâția, capacitatea fiind de 140 plus aproximativ 30 de locuri în cuștile pentru căței mai mici. În 2015 au fost luați de la adăpost, spre adopție, 254 de câini, iar anul acesta 64, deja. Un număr destul de mare de adopții s-au făcut cu ajutorul voluntarilor care au relații cu asociații asemănătoare din străinătate, au fost eutanasiați 87 de câini bolnavi sau agresivi și din păcate 385 au murit din cauze naturale.  În cursul anului trecut am avut 786 de vizitatori iar anul acesta am avut deja 70 de vizitatori.  Sunt destul de mulți interesați și o parte dintre ei chiar trec la fapte, și adoptă câini; putem spune că, în medie, o treime dintre vizitatori au adoptat câte un câine. Au fost prinși 7 câini care au fugit de la proprietari, și pentru care s-a plătit ulterior cauțiunea pentru a fi reluați de proprietari, iar anul acesta, în februarie am prins încă unul.” – a explicat Toth Birtan Csaba.

Potrivit acestuia, în cazul câinilor pierduți, care ajung la adăpost, costul cauțiunii pe care stăpânii trebuie să îl plătească pentru a reintra în posesia animalului de companie este 70 de lei, sumă la care se mai adaugă un cost de găzduire de 4 lei/zi.

„Este un focar și cred că cel puțin jumătate din câinii de pe străzile orașului vin de acolo” . .

Directorul Tega spune că problema câinilor fără stăpâni de pe străzile din oraș ar putea să își aibă originea în cartierul Orko, întrucât nefiind sterilizați și îngrijiți, aceștia se înmulțesc și se răspândesc spre oraș.

„Încă din 2014 am pornit o acțiune în cartierul Orko, pentru că este o locație de unde vin în oraș mulți câini. Dacă stăpânii nu au condiții să îi țină închiși, încercăm să îi convingem să îi dea la adăpost. În 2014 am avut 67 de câini aduși de acolo, anul trecut 66 și anul acesta am reluat discuțiile la Orko și am adus deja 14  câini. Este un focar și cred că cel puțin jumătate din câinii de pe străzile din oraș vin de acolo.” – a spus acesta.

Primăria va finanța parțial înființarea unui cabinet medical veterinar în cadrul Adăpostului de la Câmpul Frumos, care ar urma să fie deschis până în toamna acestui an.

Toth Birtan Csaba  a menționat că au demarat un proiect care are scopul de a rezolva  problema canalizării cuștilor, pentru că, potrivit acestuia, „anul trecut am făcut încălzire în locurile închise, am dus apă potabilă, iar anul acesta dorim să canalizăm cuștile și dorim să facem și un cabinet medical veterinar cu două circuite, unul pentru câinii din interiorul adăpostului și altul pentru cei din exterior pentru a putea porni acțiunile de sterilizare a acestora, cu sprijinul Primăriei care și-a declarat intenția de a finanța parțial.

Potrivit directorului TEGA, costurile de întreținere a câinilor din Adăpost, pentru anul trecut, s-au ridicat la aproximativ 2,8 miliarde de lei vechi.

Bardócz Ernő, directorul tehnic al societăţii Tega S.A., în custodia căreia este Adăpostul de la Câmpul Frumos, a ținut să trasmită câteva sfaturi  tuturor deținătorilor de câini, atât din municipiu cât și din apropiere. „ În primul rând, toți cei care dețin câini de companie sau în curte, care nu sunt de rasă și pe care nu doresc să îi înmulțească, ar trebui să îi sterilizeze. Să facă sterilizarea pe care oricum și legea îi obligă să o facă, și în al doilea rând să nu elibereze câinii în perioada de împerechere. Problema este că unii stăpâni, după ce a fătat cățeaua, ori aruncă puii care au o săptămână sau puțin mai mult pe undeva, ori îi lasă la noi, însă aceștia ar trebui să fie alăptați de  mamă până la 6-8 săptămâni, pentru că altfel degeaba îi lasă la noi, nu vor supraviețui, noi nu avem cu ce să îi hrănim, nu avem laptele necesar pe care îl dă mama. Mai ales că unii dintre ei când ajung la noi au deja boli și până la vârsta de 6-8 săptămâni nu pot fi vaccinați din punct de vedere legal. Cei care au câini trebuie să îi vaccineze și să le pună CIP -uri, pentru că dacă scapă un câine, noi îl găsim și nu are acest CIP, degeaba vine stăpânul la noi, pentru că noi nu putem să îi identificăm. În momentul în care medicul veterinar face sterilizarea câinelui, montează și acel cip, și ar fi cel mai bine dacă toți posesorii de câini ar face acest lucru.” – a spus acesta.

Adopția câinilor este gratuită

Persoanele care doresc să adopte un câine trebuie să știe că acest lucru se face în mod  gratuit. Câini care sunt capturați sau care sunt aduși la adăpost, cu precădere maidanezii, sunt ținuți 14 zile în carantină, sunt tratați împotriva anumitor boli și sunt vaccinați, iar înainte de a fi dați spre adopție li se eliberează carnete de sănătate și li se implantează un CIP pentru identificare.

„Conform legii noi avem voie să dăm spre adopție doar câini sterilizați, cărora li s-a emis cartea de sănătate cu toate vaccinurile administrate și cărora li s-a implantat CIP-ul de identificare. (…) Câinii care nu sunt adoptați sunt ținuți la noi, numai câinii care sunt foarte bolnavi sau foarte agresivi sunt eutanasiați; noi nu suntem pentru eutanasiere, cu ajutorul celor de la asociație încercăm totuși să găsim stăpâni pentru toți.” – a mai explicat Bardócz Ernő.

Acesta a menționat că  că pentru a promova cât mai mult adopția câinilor, sunt organizate periodic acțiuni, în principal în rândul copiilor, pentru a-i încuraja să adopte animalele chiar dacă acestea nu sunt neapărat de rasă. În cursul anului trecut, în afara acțiunilor pe care reprezentanții adăpostului de la Câmpul Frumos le-au organizat în Parcul Central, cu ocazia Zilelor Orașului și de Ziua Copilului, când au dus câini dresați pentru a demonstra că și cei care nu sunt de rasă pot fi învățați și instruiți, aceștia au mai desfășurat activități și în școlile ”Varadi Jozsef”, ”Szekely Miko”, ”Mikes Kelemen” și ”Plugor Sandor” din oraș, iar în cursul anului acesta urmează să organizeze o acțiune similară la Colegiul Național „Mihai Viteazul” și în grădinițele din oraș.

„Avem rugămintea să fim contactați, noi trimitem intenția de a vizita însă depindem de cei care ne răspund, pentru că nu putem forța pe nimeni; în cazul școlilor care au binevoința să ne primească mergem cu cea mai mare plăcere, mai ales că urmează și programul „Școala altfel” și am dori să mergem la toată lumea.” – au mai explicat reprezentanții adăpostului.

Școlile, grădinițele și instituțiile care doresc să primească vizita celor de la adăpostul de câini, pot solicita acest lucru la numărul de telefon 0732 717 185 sau se pot adresa angajaților operatorului regional de salubrizare, SC Tega S.A, prin e-mail, cerere scrisă sau telefonic.

Asociația „AMI”, un pas înainte pentru ajutorarea câinilor fără stăpân

O nouă asociație, menită să sporească adopțiile în rândul câinilor fără stăpâni, a fost înființată în cadrul Adăpostului de la Câmpul Frumos. Președinta Asociației spune că speră ca pe această cale, atât numărul persoanelor care vor adopta un câine de la Adăpost cât și cel al sterilizărilor câinilor, atât din adăpost cât și de pe străzi, va crește.

„Se numește <<Asociația pentru câini fără stăpân AMI>>, Ami fiind o cățelușă care a murit la adăpost, iar numele a fost dat în memoria ei. Încercăm prin toate modalitățile să ajutăm în primul rând câinii care sunt deja în adăpost, dar și pe cei care sunt pe stradă. Tocmai din această cauză am format această asociație, pentru a putea ajuta câinii prin fonduri, prin donații și prin adopții; am încercat și fără, este adevărat că s-au strâns bani, însă prea puțini. Noi încercăm să salvăm cât mai mulți câini, din cauza faptului că Tega și Consiliul Local nu au fondurile necesare pentru tratamentele câinilor și pentru alte probleme care pot apărea la adăpost, avem nevoie de foarte mulți bani. Un simplu tratament pentru un cățel costă peste 800 de lei, iar tratamentul unui pui de 600 de grame începe de undeva de la 40 de lei pe zi, iar tratamentul trebuie acordat minim 7 zile, iar dacă este nevoie chiar și mai mult. Cel mai mare țel al nostru este să ajutăm acești câini, cei care sunt la adăpost sunt foarte bine îngrijiți, însă din păcate apar și probleme de sănătate.” – a explicat Pora Kinga, președinta Asociației „AMI”.

Președinta „AMI” a declarat  că în momentul de față, aceștia se concentrează pe creșterea numărului de adopții, și că în acest sens, au colaborat și cu o Asociație din Olanda, care în luna februarie a luat 12 câini spre adopție, iar la sfârșitul săptămânii viitoare urmează ca alți trei câini să plece spre câteva familii din Olanda: „Nu ne axăm numai pe cei din Olanda neapărat, ci dorim să creștem numărul adopțiilor în special aici. Sperăm că în viitorul apropiat să reușim ce ne-am propus și să putem ajuta și persoanele bolnave, însă trebuie să mai învățăm și noi, pentru că niciunul dintre membri fondatori nu suntem traineri, nu suntem medici veterinari și nici măcar asistenți, avem și noi nevoie de instruire.”

Câinii de la Adăpost – potențiali terapeuți în cazul persoanelor cu probele de sănătate

Reprezentanții Adăpostului de la Câmpul Frumos spun că în viitorul apropiat se dorește ca o parte din câinii de la Adăpost să poată fi folosiți ca ajutor în tratarea problemelor locomotorii, a depresiilor sau chiar în cazul persoanelor cu sindrom Down sau cu Autism.

„În străinătate se practică de mult dar deja și în București am văzut foarte mulți câini care sunt duși la spitale, mai ales în cele de psihiatrie, sau în cele pentru probleme locomotorii, pentru a ajuta la vindecarea bolnavilor. Pe viitor dorim să facem și la noi, avem vreo doi sau trei câini dresați să facă anumite lucruri și s-ar putea realiza și la noi. (…) Avem o premieră, este vorba de o familie la care anul trecut am plasat un câine mai în vârstă- doamna are o boală netratabilă iar soțul ei are probleme locomotorii, și starea lor de sănătate nu s-a mai înrăutățit, boala a stagnat în cazul lor. (…) Acum doi ani a mai fost un caz al unui pensionar căruia i-a decedat soția și a intrat în depresie, a ajus la spital iar medicul psihiatru ne-a întrebat dacă putem să îi dăm un câine domnului respectiv și de atunci am auzit numai vești bune din partea lui.” – a mai spus Bardócz Ernő.

Câinele nu mușcă mâna care îl hrănește…

Mulțumită legii prin care supermarketurile și restaurantele sunt obligate să încheie contracte cu organizaţii umanitare sau pentru protecţia animalelor, pentru a dona alimentele aflate aproape de data expirării, de curând, nici patrupedele și nici reprezentanții Adăpostului de la Câmpul Frumos nu trebuie să se mai îngrijoreze pentru ziua de mâine.

„Suntem foarte mulțumiți pentru că de anul trecut sunt foarte multe cantine, pe care și legea le obligă într-un fel, să ducă resturile de mâncare la un centru de specialitate unde se ard și se distrug, însă acolo trebuie să plătească, iar noi preluăm aceste resturi gratuit, avem autorizația din partea oficialităților. (…) Primim produsele pentru care Direcția Sanitar Veterinară emite certificat care atestă faptul că pot fi folosite pentru a hrăni animalele. (…) SNC-uri se numesc aceste resturi alimentare pe care noi putem să le preluăm și să le folosim în alimentația câinilor. Spre exemplu, într-un magazin sunt salamuri care pe data de 31 expiră, ei deja din data de 25 sunt nevoiți să le scoată la reducere, dar poate că până pe data de 31 nu le vând și atunci sunt obligați prin lege să le distrugă, însă aceste salamuri încă sunt comestibile pentru animale (…) decât să fie duse la Codlea să se ardă, mai bine să le dăm acestor câini care le pot mânca.” – mai spune directorul tehnic al Tega S.A.

Reprezentanții Adăpostului au înaintat o invitație tuturor iubitorilor de animale, pentru a vizita câinii, indiferent dacă intenționează să facă o adopție sau nu, întrucât cu siguranță își vor schimba percepția greșită pe care în ultima vreme majoritatea persoanelor o au, legată de spațiile în care sunt găzduite aceste animale. Aceștia spun că animalele de la Câmpul Frumos au parte de cele mai bune condiții, datorită faptului că în cadrul Adăpostului lucrează numai voluntari iubitori de animale.

Ioana Ardeleanu  

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail