. . Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş cere partidelor politice să nu mai divizeze voturile românilor din localităţile în care aceştia sunt minoritari din punct de vedere numeric şi să ajungă la înţelegeri care să crească şansele lor de reprezentare în forurile aleşilor locali.

Conducerea Forumului a adresat o invitaţie partidelor politice româneşti din judeţul Covasna de a participa la o întâlnire în cadrul căreia să se discute această problemă şi să se identifice soluţii concrete de colaborare.

„Având în vedere faptul că, de-a lungul timpului, o serie întreagă de comunităţi locale româneşti nu au beneficiat de reprezentare în consiliile locale, precum şi situaţii în care, deşi existau şanse teoretice ca primarul din unele localităţi etnic mixte să aparţină unor partide româneşti, această oportunitate nu s-a realizat din cauza divizării voturilor electorilor români. Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, în calitate de principal reprezentant al comunităţilor româneşti în sfera civică, a adresat invitaţia preşedinţilor filialelor partidelor politice din judeţul Covasna de a participa la o întâlnire, în care să fie formulate, pe baza datelor statistice referitoare la structura etnică a populaţiei, soluţii care să conducă la înlăturarea acestor neajunsuri şi la îmbunătăţirea reprezentării populaţiei româneşti în administraţia publică locală”, a declarat ieri, pentru AGERPRES, reprezentantul Forumului, Ioan Lăcătuşu.

El a mai subliniat că propunerea nu vizează localităţile în care românii deţin majoritate numerică, precum Întorsura Buzăului, unde este loc de competiţie între forţele politice, ci localităţi precum Breţcu, Belin sau Băţani unde numărul localnicilor de etnie română este de câteva zeci sau sute.

„În aceste localităţi de ce să fie trei liste de candidaţi şi nu una singură (…) Dacă dăm dovadă de înţelepciune şi nu ne ciondănim între noi şi suntem mai uniţi, categoric vom avea mai multe şanse de a fi reprezentaţi în consiliile locale”, a mai spus Ioan Lăcătuşu.

El a menţionat că o astfel de alianţă s-a conturat deja în municipiul Târgu Secuiesc, unde trăiesc 1.293 români şi peste 16.000 de etnici maghiari, existând şanse ca după ani de zile românii să aibă un reprezentant în Consiliul local. În opinia sa, dacă partidele româneşti ar strânge rândurile, ar putea obţine chiar şi posturi de primari în câteva localităţi în care ponderea românilor este apropiată de cea a maghiarilor.

Ioan Lăcătuşu a mai spus că majoritatea partidelor invitate au confirmat participarea la această întâlnire programată pentru sâmbătă, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail