. . Clusterul Regional Balneoturistic „Transylvania” organizează vineri, la Tușnad – Băi, o conferință pe tema balneologiei. La eveniment sunt așteptați și reprezentanți ai Guvernului, au anunțat miercuri organizatorii.
Manifestarea se va desfășura în data de 4 martie, la un hotel din Tușnad – Băi și va reuni aproximativ 50 de persoane din țară – din cadrul unor universități, institute de cercetare, firme sau alte entități a căror activitate are legătură cu balneologia, a declarat, miercuri, reprezentanta Clusterului Regional Balneoturistic „Transylvania”, Mátyus Enikő.
Vicepreședintele Asociației Clusterelor din România, Vajda Lajos, a precizat că evenimentul își propune să fie un prim pas spre conturarea unei strategii regionale de dezvoltare a acestui domeniu:
„Conferința este intitulată <>. Sunt așteptați reprezentanții administrației publice locale, reprezentanți ai diverse Ministere, dar și ai universităților de profil, specialiști, medici, reprezentanți ai unor centre de tratament, ai unor hoteluri, din București, din județele Covasna și Harghita. În cadrul evenimentului se va discuta despre ceea ce a însemnat cândva balneologia în această zonă și ce șanse de dezvoltare a acestui domeniu – există. Dacă balneologia se dezvoltă, va avea impact și asupra altor domenii (…). Consider că ar trebui gândită o strategie regională și despre acest lucru trebuie să discutăm la orice nivel – la nivelul județului, la nivelul regiunii, dar și la nivelul Ministerelor- și doar la nivelul Ministerului Turismului sau al Sănătății, ci și la nivelul celorlalte Ministere (…). Ar trebui să deschidem un capitol de excelență în acest domeniu! România are un potențial extraordinar în domeniul balneologiei! (…)” – a declarat vicepreședintele Asociației Clusteror din România.
Potrivit organizatorilor, clusterele – fiind forme libere de asociere, ce presupun colaborare între mediul economic, universități și centre de cercetare, administrațiile publice locale și centrale și organizații catalizatori – au un rol important în dezvoltarea balneologiei.
„Clusterele balneoturistice s-au înființat cu misiunea de a tranforma, în mod sustenabil, potențialul în atú.”- au transmis organizatorii.
Vicepreședintele Asociației Clusterelor din România, Vajda Lajos, a menționat că în momentul de față, în țară există trei clustere balneoturistice: Clusterul Regional Balneoturistic „Transylvania”, Clusterul Regional Balneoturistic „Muntenia” și Clusterul Regional Balneoturistic „Transilvania Nord.”
Potrivit acestuia, clusterul Regional Balneoturistic „Transilvanya” – cu sediul la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe – s-a înființat în urmă cu doi ani, dintre obiectivele acestuia făcând parte promovarea potenţialului turistic şi balnear al judeţelor din Regiunea Centru și crearea unei strategii comune de dezvoltare a acestui domeniu.
„Clusterul s-a înființat în anul 2014, la ințiativa a 7 organizații naționale, iar scopul clusterului constă în reconstituirea culturii balneoturistice. În Regiunea Centru se gãsește cea mai mare densitate de stațiuni balneoclimaterice din România.”- a declarat reprezentanta Clusterului Regional Balneoturistic „Transylvania”, Mátyus Enikő.
Potrivit acesteia, clusterul are, momentan, 42 de membri, aceștia provenind, în principal, din Regiunea Centru.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail