. . Programul de informare a femeilor din cartierul Őrkő, demarat de Consiliul Local, cu sprijinul mai multor ONG-uri, se va derula și anul acesta.
Consiliul Local Sfântu Gheorghe a înaintat și anul acesta o invitație organizațiilor nonguvernamentale (ONG), pentru a-și depune dosarele în vederea implicării în proiectul „Femeia ca șansă”, un proiect destinat femeilor care locuiesc în cartierul Őrkő din Sfântu Gheorghe. Programul are ca scop principal informarea femeilor din comunitatea romă asupra mai multor aspecte, precum metodele contraceptive, planificarea familială, importanța păstrării unui anumit nivel de igienă în locuință, și în principiu, instruirea lor pentru a deveni mame responsabile.
„Este același proiect pe care l-am pornit acum doi ani, dacă nu mă înșel, sau cel puțin în urmă cu un an și jumătate, unde doamnele din comunitatea romă sunt ajutate de specialiști, asistenți sociali și psihologi pentru a deveni mame responsabile; ceea ce înseamnă că în momentul în care au decis că vor să aibă un copil, ele trebuie să fie conștiente și de faptul că acel copil trebuie trimis la grădiniță și la școală, trebuie dus și la medic, și că trebuie să se ocupe de el. Încercăm să nu mai avem acele întâmplări, care sunt destul de des regăsite în cartierul Őrkő, unde copiii mici sunt lăsați singuri, murdari, de aceea trebuie responsabilizate mamele.” – a explicat viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tischler Ferenc.
Acesta a explicat că de la implementare și până acum, programul a avut succes, și s-a putut observa o oarecare schimbare în comunitățile rome, lucru care i-a determinat pe dezvoltatorii proiectului să continue demersurile pentru responsabilizarea acestor mame.
„Am înaintat anunțul pentru ca fiecare ONG care corespunde cerințelor și care dorește să activeze în zona Őrkő, pe comunitatea romă, să știe că poate să depună un proiect.” – a mai spus viceprimarul.
Valoarea estimată totală a proiectului, care se va derula pe o perioadă de 12 luni, este de 113.580 lei + TVA.
„Este vorba despre salariul a nouă persoane, a 3 angajate din comunitatea romă, și a 17 specialiști, care își desfășoară activitatea acolo.” – a mai explicat Tischler Ferenc.
Ofertele au putut fi depuse până la data de 1 martie a.c., orele 12, la Compartimentul de Relaţii cu Publicul, Informaţii și Registratură din cadrul Primăriei. Potrivit informațiilor primite, doar un singur dosar a fost depus până la data limită.
„Am depus dosarul și așteptăm să vedem ce se întâmplă. Să vedem cum se va decide și dacă vom câștiga, noi am depus dosarul și vom vedea.” – a explicat Biszak Jozsef, președintele Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe.
Potrivit acestuia, în fiecare an, aproximativ 450 de familii au fost vizitate, în rândul cărora au fost observate îmbunătățiri.
Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail