. . Doar patru nașteri au fost înregistrate la nivelul județului Covasna, pe data de 29 februarie a.c., însă o mămică din Baraolt, născută și ea la acea dată, a fost la un pas să își aducă și pruncul pe lume în an bisect.
Luni 29 februarie, în județul Covasna au fost înregistrate patru nașteri, două dintre ele fiind înregistrate la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe. Purtătorul de cuvânt al Spitalului, Nagy Demeter Istvan, a explicat că este vorba despre o fetiță și un băiat. Alte două nașteri au fost înregistrate la Spitalul Orășenesc din Târgu Secuiesc, unde au venit pe lume doi băieți, unul născut la ora 10:57, iar altul la 22:10. Interesant este faptul că dacă și-ar serba data nașterii în funcție de calendarul bisect, adică o dată la patru ani, pruncii născuți luni și-ar putea aniversa „majoratul” abia la vârsta de 72 de ani.
La spitalul orășenesc din Baraolt nu s-au înregistrat luni nașteri, însă o mămică născută chiar ea pe data de 29 februarie a fost la un pas de a-și aduce pe lume copilul la aceeași dată.
„Pe 29 nu am avut nașteri, însă un lucru interesant este acela că am avut o naștere în data de 28, iar mămica bebelușului este născută chiar ea în data de 29, ar fi fost frumos dacă ar mai fi așteptat bebele câteva ceasuri dar nu a putut. (…) Travaliul odată pornit nu se poate opri dar puțin a mai lipsit ca și bebele și mama să fie născuți în aceeași zi, adică pe 29 februarie.” – a explicat o asistentă a Spitalului Orășenesc Baraolt.
Contactați telefonic, reprezentanții secțiilor de Obstetrică-Ginecologie ale Spitalelor din Întorsura Buzăului și Covasna au declarat că nu au fost înregistrate nașteri pe data de 29 februarie.
Anii bisecți sunt cei în care luna februarie are 29 de zile, și apar datorită desincronizării Calendarului Gregorian cu mișcarea de rotație a Pământului. Pentru ca Pământul să poată realiza o rotație completă în jurul Soarelui, este nevoie de 365,2422 zile, însă calendarul pe care noi îl folosim are exact 365 de zile, de aceea sunt adăugați anii bisecți, și uneori secundele intercalate sau secundele bisecte, pentru ca astfel, ceasurile noastre să fie în perfectă corelație cu timpul real.
Ioana Ardeleanu