Consiliul Județean Covasna a anunțat finalizarea activităților cuprinse în cadrul unui proiect privind protejarea biodiversității și a ariilor naturale protejate aflate în custodia sau administrarea județului.

Proiectul, intitulat „Managementul adecvat al ariilor naturale protejate Munţii Bodoc-Baraolt, Dealul Ciocaş – Dealul Viţelului, Tinovul Apa Roşie, Tinovul Apa Lină-Honcsok, Oltul Superior, Râul Negru, Ciomad-Balvanyos şi Mestecănişul de la Reci”  a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, Axa prioritară 4 – Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii.

Obiectivul principal al proiectului a constat în protecţia şi îmbunătăţirea biodiversităţii, a patrimoniului natural, prin organizarea unui management al ariilor naturale protejate, aflate în custodia judeţului Covasna.

Totodată, s-a urmărit crearea unor condiţii optime de vizitare şi informare, prin realizarea infrastructurii pentru uz public orientată spre protecţia şi gestionarea mediului a opt arii naturale protejate aflate pe teritoriul judeţului Covasna şi, în acest fel, conştientizarea vizitatorilor şi al comunităţilor locale asupra valorilor naturale şi asupra importanței dezvoltării durabile a acestora.

Activități ale proiectului . .

Potrivit echipei de proiect, activitățile planificate au urmărit, în principal, realizarea a cinci planuri de management pentru arii naturale protejate din judeţ, Dealul Ciocaş – Dealul Viţelului, Tinovul Apa Roşie, Oltul Superior, Râul Negru şi Mestecănişul de la Reci; construirea unui centru de vizitare al sitului Natura 2000 Munţii Bodoc-Baraolt în Mestecănişul de la Reci; realizarea a două puncte de informare pentru vizitatorii siturilor Munţii Bodoc-Baraolt, Ciomad-Bálványos prin reabilitarea fostelor cantoane de la Hatod şi Bixad; amenajarea a patru trasee tematice dotate cu observatoare, tăbliţe de informare; activităţi pentru conştientizarea şi informarea publicului; achiziţionarea de echipament pentru structura de administrare şi îmbunătăţirea capacităţii instituţionale de gestionare a ariilor naturale protejate.

Planurile de management ale ariilor protejate sunt depuse spre aprobare la Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor. Totodată, au fost realizate şi şase planuri de monitorizare pentru şase arii protejate diferite, au menționat reprezentanții echipei de proiect. S-a marcat perimetrul a cinci arii naturale protejate, Centrul Județean pentru Protecția Naturii și Salvamont, responsabil cu gestionarea ariilor naturale protejate, a fost dotat, în cadrul proiectului, cu echipamente. Acesta va putea utiliza și site-ul creat în cadrul proiectului, www.natcov.ro. În cadrul proiectului s-au derulat și activităţi pentru conştientizarea şi informarea publicului cu privire la importanța proiectului și a ariilor naturale protejate. În acest sens, au fost organizate două tabere pentru copii- la Chiuruş şi Zăbala – tabere ce au avut mare succes, campanii de informare privind ariile naturale, sesiuni de informare în 21 de localităţi din judeţ  – au transmis membrii echipei.

Dificultăți: fondurile alocate inițial, diminuate

Proiectul a fost unul complex, iar dificultățile nu au lipsit. Mai exact, din cauza unei societăți din Pitești care nu și-a îndeplinit obligațiile, o mare parte din fondurile alocate proiectului s-au pierdut:
”Suma inițială a fost 13.109.626 lei. În urma unui act adițional din noiembrie 2015, am renunțat la o mare parte din această sumă. Cauza a fost că am avut un contract cu un proiectant care nu și-a făcut treaba, pentru a termina la timp acele proiecte tehnice din care era planificat să construim două clădiri noi și să renovăm două clădiri de pe teritoriul județului. Ca și contracte, am avut inițial 16, din care au rămas 14. Practic, 13 milioane au fost alocate inițial și am rămas la un milion din cauza unui contractor – o firmă din Pitești – care nu și-a făcut treaba privind terminarea unor proiecte tehnice.” – a precizat managerul de proiect, Tóth Szabolcs Barnabás.

Astfel, construirea unui centru de vizitare al sitului Natura 2000 Munţii Bodoc-Baraolt în Mestecănişul de la Reci și realizarea a două puncte de informare pentru vizitatorii siturilor Munţii Bodoc-Baraolt, Ciomad-Bálványos prin reabilitarea fostelor cantoane de la Hatod şi Bixad – nu au mai fost posibile, însă conducerea Consiliului Județean (CJ) Covasna susține că nu a renunțat la aceste activități și intenționează să le ducă la bun sfârșit, fie din surse proprii, fie prin alte proiecte.

„Consiliul Județean nu a renunțat, și ori din surse proprii, ori din alte proiecte, intenționăm să terminăm aceste construcții – centre de documentare în cadrul ariilor protejate.” – a declarat vicepreședintele CJ Covasna, Nagy József.

Acesta a opinat că realizarea planurilor de management reprezintă cea mai importantă activitate a proiectului: ”Planurile de management au fost avizate de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna. Deja unele sunt aprobate şi de cei de la Bucureşti. Şi din acest punct de vedere, cred că s-a lucrat bine. Cel mai important lucru sunt totuşi planurile acestea de management”. – a spus Nagy József.

El a felicitat echipa de proiect pentru implicare.

„Vreau să felicit echipa de management care și-a făcut treaba așa cum trebuie și județul Covasna, prin acest proiect poate să beneficieze de niște planuri de management, eu zic, bune, care cu timpul se pot și îmbunătăți.” – a declarat vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Nagy József.

Detalii privind proiectul „Managementul adecvat al ariilor naturale protejate Munţii Bodoc-Baraolt, Dealul Ciocaş – Dealul Viţelului, Tinovul Apa Roşie, Tinovul Apa Lină-Honcsok, Oltul Superior, Râul Negru, Ciomad-Balvanyos şi Mestecănişul de la Reci” pot fi aflate accesând site-ul acestuia, www.natcov.ro.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail