Aproape 1000 de tineri din judeţul Covasna care au terminat liceul ori facultatea în acest an au intrat în şomaj după absolvire, precizează oficiali din cadrul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna.

Directorul executiv al acestei instituţii Kelemen Tibor a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că, din totalul tinerilor aflaţi în evidenţă după absolvirea studiilor liceale, 266 au intrat la facultate, iar aproape 1000 sunt şomeri şi au şanse relativ reduse de a-şi găsi un loc de muncă, neavând o calificare profesională.

Kelemen Tibor, directorul executiv AJOFM

“Vântul bate din direcţia învăţământului profesional şi tehnic, unde se obţine o calificare într-o meserie (…) Suntem într-o economie de piaţă, se caută oameni care să muncească, iar angajatorii sunt mai puţin interesaţi de absolvenţii liceelor teoretice. De aceea propunem reorientarea sistemului de învăţământ către şcolile de meserii, unde se obţină un atestat. Cu o meserie în mână există mai multe şanse pentru găsirea unui loc de muncă”.

Acesta a menţionat, totodată, că un studiu realizat în judeţul Covasna a scos în evidenţă că în perioada 2003-2011 ponderea învăţământului profesional şi tehnic a scăzut de la 60% la 30%, deci, practic, s-a înjumătăţit, iar acest lucru se resimte şi pe piaţa muncii, deoarece tinerii absolvenţi nu corespund cerinţelor şi criteriilor angajatorilor. Kelemen Tibor a mai spus că în evidenţele AJOFM Covasna sunt şi 43 de absolvenţi ai unor institute de învăţământ superior, printre care şi 11 de Medicină, care urmează să susţină examenele de rezidenţiat.

Din păcate, oferta de locuri de muncă pentru persoanele cu studii superioare este destul de redusă, din cele 260 de job-uri vacante doar 10 fiind destinate acestora, în meserii precum cea de contabil, asistent bancar, economist, asistent social şi inspector de asigurări.

“În ziua de azi nici absolvenţii cu studii superioare nu mai au şanse mari să rămână pe piaţa muncii care e în permanentă mişcare. Deci zicala «Ai carte ai parte» nu mai e valabilă şi e bine ca şi aceştia să caute, prin reconversie profesională, cât mai multe domenii în care să-şi diversifice cunoştinţele pentru a-şi mări şansele de angajare”, a mai spus Kelemen Tibor.

În context, a amintit că AJOFM Covasna a organizat în acest an aproape 60 de cursuri în 31 de domenii ocupaţionale, care au fost absolvite de 913 şomeri. Dintre aceştia 306 au reuşit să se angajeze, deci aproximativ 34%, un procent inferior anului trecut când rata de plasare pe piaţa muncii a fost de 66%. Cea mai mare audienţă au avut-o cursurile de agent pază, bucătar-cofetar, comunicare în limba engleză şi iniţiere pe calculator.

Anul acesta AJOFM Covasna va mai organiza o serie de cursuri gratuite pentru şomeri, de limba engleză, lucrători în construcţii şi agroturism şi de dobândire de competenţe antreprenoriale.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail