PE ORDINEA DE ZI A ŞEDINŢEI CJ COVASNA

Referendumul pentru înfiinţarea regiunii administrative ”Ţinutul Secuiesc” a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Covasna ce va avea loc săptămâna aceasta.

Proiectul de hotărâre, postat marţi pe site-ul Consiliului Judeţean, a fost iniţiat şi semnat de reprezentanţii Partidului Civic Maghiar (PCM), care îşi motivează acest demers prin dreptul comunităţii locale de a decide asupra viitorului ei, inclusiv în chestiuni ce ţin de reorganizarea administrativ-teritorială.

În expunerea de motive se menţionează, printre altele, că propunerile avansate de preşedintele României, Traian Băsescu, cu privire la reorganizarea administrativă a ţării sunt inacceptabile pentru comunitatea maghiară din judeţul Covasna, care doreşte să constituie o reuniune unitară împreună cu judeţele Harghita şi Mureş.

”Toată societatea din Ţinutul Secuiesc a luat cunoştinţă cu indignare despre propunere şi o respinge cu fermitate. (…) România a ratificat în anul 1997 Carta Europeană a Autonomiei Locale. Această Cartă, la articolul 5, afirmă că modificarea limitelor administrativ-teritoriale trebuie să fie precedată de consultarea populaţiei afectate (…), în acest caz organizarea referendumului fiind obligatorie”, se arată în expunerea de motive, în care se mai spune că reorganizarea propusă de preşedintele ţării ”ar fi în mod clar în defavoarea maghiarilor din România”, întrucât le periclitează drepturile.

În consecinţă, consilierii PCM propun stabilirea unei date la care să fie organizat acest referendum, în cadrul căruia cetăţenii vor trebui să răspundă cu DA sau NU la întrebarea: ”Ca locuitor al judeţului Covasna, doriţi ca în cadrul reorganizării administrativ-teritoriale a României să se înfiinţeze unitatea administrativă Ţinutul Secuiesc, cu teritoriul şi prerogativele descrise în proiectul de lege cu titlul ”Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc”?

O decizie referitoare la organizarea referendumului va fi luată în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Covasna din data de 27 octombrie. Directorul executiv al Consiliului Judeţean, Sztakics Istvan, a menţionat că potrivit Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, orice modificare a limitelor administrativ-teritoriale se poate efectua numai prin lege şi numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile vizate, iar potrivit Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, decizia finală va fi cea rezultată din majoritatea voturilor valabil exprimate.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail