. . Covasna este de departe cel mai sigur judeţ din ţară din punctul de vedere al infracţionalităţii şi criminalităţii, a declarat ieri, comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, comisarul-şef Ion Popa.
El a menţionat în cadrul unei şedinţe a Consiliului Judeţean, la care a participat în calitate de invitat, că numărul infracţiunilor a scăzut semnificativ, iar acest lucru arată că „Poliţia lucrează” şi „contribuie la această linişte socială şi economică”.
Ion Popa a făcut un scurt bilanţ pe anul trecut al instituţiei pe care o conduce şi a ţinut să îşi exprime public nemulţumirea că a „fost terfelit” şi „supus oprobiului public” într-un „articol defăimător” apărut într-un ziar de limbă maghiară, în care a fost catalogat drept „incompetent” pentru o serie de cazuri nesoluţionate. Popa a subliniat că în cei 30 de ani de activitate a avut numai calificativul „Foarte bine” şi a precizat că nesoluţionarea unor dosare, în speţă dispariţia sau distrugerea unor steaguri, are cauze obiective, în principal numărul insuficient de angajaţi din cadrul IJP Covasna. „Sigur că vrem să prindem toţi infractorii, dar nicăieri în lumea asta nu se poate. Dacă îmi arătaţi, eu plec”, a spus Ion Popa.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a replicat că, în mod evident, Poliţia a avut un rol important în asigurarea liniştii şi siguranţei cetăţenilor, dar trebuie recunoscut faptul că infracţionalitatea redusă se datorează şi oamenilor care trăiesc în acest judeţ şi care, în marea lor majoritate, respectă legile şi au un comportament mai civilizat decât cei din alte zone ale ţării.
Potrivit bilanţului IJP Covasna, infracţiunile de mare violenţă au înregistrat în 2015 o scădere cu 25% faţă de 2014, infracţiunile contra integrităţii corporale sau sănătăţii persoanei au scăzut cu 7%, iar infracţiunile contra patrimoniului, cu 13% faţă de anul precedent. În schimb, s-a înregistrat o creştere în ce priveşte numărul infracţiunilor stradale cu 3,8%, cele mai multe fiind comise în mediul rural. Din totalul infracţiunilor stradale sesizate, ponderea o reprezintă infracţiunile de furt, majoritatea fiind furturi de şi din auto şi de componente din exteriorul autovehiculelor.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES
www.agerpres.ro