Au început pregătirile pentru înscrierea în învățământul primar. Înregistrarea cererilor de înscriere direct în clasa I pentru copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2016 inclusiv și care nu au fost înscriși în învățământul primar în anul școlar 2015-2016, se realizează zilele acestea. Pentru înscrierea în clasa pregătitoare, completarea și validarea cererilor-tip are loc începând din data de 29 februarie (a.c.).

Metodologia şi calendarul de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2016-2017 au fost aprobate prin Ordinul de ministru nr. 3158/15.02.2016, se arată într-un comunicat postat vineri pe site-ul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice.

Conform metodologiei, învăţământul primar, care este obligatoriu, cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I-IV.

„Numărul de locuri alocate, prin cifra de şcolarizare, pentru clasa pregătitoare în învăţământul de stat, este mai mare sau egal cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învăţământul primar, asigurându-se, astfel, şcolarizarea tuturor copiilor. Fiecare locuinţă este arondată unei unităţi de învăţământ din proximitate, numită şcoală de circumscripţie. Inspectoratele şcolare judeţene, respectiv inspectoratul şcolar al Municipiului Bucureşti au responsabilitatea organizării sau, după caz, a reorganizării circumscripţiilor. Nu în ultimul rând, inspectoratele şcolare vor soluţiona orice situaţie legată de înscrierea în învăţământul primar, în interesul educaţional al elevului şi în limitele legii.” – se arată în comunicatul de presă al MENCȘ.

Start la înscrieri direct în clasa I, pe locuri limitate

În ceea ce priveşte înscrierea copiilor direct în clasa I, fără să fi trecut prin clasa pregătitoare, pentru anul şcolar 2016-2017, în comunicat se arată că: „Ministerul Educaţiei rămâne ferm în decizia sa: înscrierea în clasa pregătitoare trebuie să fie obligatorie, începând cu anul şcolar 2016-2017 datorită eficienţei demonstrate în reducerea decalajelor dintre elevi şi în diminuarea riscului de abandon şcolar” și că „respectând dreptul copiilor la educaţie, MENCŞ a elaborat o procedură prin care inspectoratele şcolare pot verifica posibilitatea cuprinderii în clasa I a copiilor care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2015-2016 şi care au împlinit vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2016, inclusiv.”

Conform procedurii, ce poate fi consultată pe site-ul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, www.edu.ro, „copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2016 inclusiv, care nu au fost înscriși în învățământul primar în anul școlar 2015-2016 și ai căror părinți solicită înscrierea direct în clasa I, pot fi înmatriculați, doar pentru anul școlar 2016-2017, în clasele I deja existente, pe locurile disponibile”.

În procedură pot fi găsite și precizările privind stabilirea locurilor disponibile la clasa I. Potrivit acestor precizări, „dacă numărul de elevi existenți în clasa pregătitoare în anul școlar 2015-2016 este mai mare sau egal cu 25, atunci nu există locuri disponibile în clasă; iar dacă numărul de elevi existenți în clasa pregătitoare în anul școlar 2015-2016 este mai mic decât 25, atunci numărul de locuri disponibile se calculează ca diferența între 25 și numărul de elevi existenți în clasă în anul școlar 2016-2017.”

Conform procedurii, perioada de înregistrare a solicitărilor de înscriere în clasa I a copiilor care îndeplinesc condițiile menționate mai sus se face în perioada 22 februarie – 28 februarie 2016.

Depunerea solicitărilor de înscriere în clasa I se face direct la unitatea de învățământ, neexistând posibilitatea completării online. În solicitările părinților/ tutorilor/ reprezentanților legali se va menționa cauza amânării înscrierii în învățământul primar. Părintele poate depune o singură solicitare, fie la școala de circumscripție, fie la o altă școală din lista unităților de învățământ cu locuri disponibile, se arată în procedură.

„În situația în care într-o unitate de învățământ numărul cererilor este mai mare decât numărul locurilor disponibile, înscrierea în clasa I se va face în perioada 11 martie – 16 martie 2016, conform unei proceduri specifice elaborate de inspectoratul școlar, pe baza criteriilor generale și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile, având prioritate criteriul apartenenței la circumscripția școlară. Procedura va include și modalitatea de comunicare către părinți a deciziei MENCȘ/ ISJ/ ISMB privind solicitările de înscriere în clasa I.” – se arată în sursa menționată.

Lista locurilor la unitățile la care se pot preda cereri de înscriere direct în clasa I poate fi consultată pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Covasna, www.isj.educv.ro, accesând secțiunea special creată ”Înscriere în învățământul primar” – ”înscriere direct în clasa I”.

Înscrierea în clasa pregătitoare

Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2016 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, în condițiile metodologiei.

Metodologia mai arată și că părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2016 inclusiv, pot să-și înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Înscrierea acestor copii în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinților, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice a acestora, făcută de specialiști, atestă pregătirea copiilor pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

Conform metodologiei, părinții copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2016 inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul școlar 2016-2017, sau ai celor pentru care evaluarea dezvoltării psihosomatice arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare își vor înscrie copiii la grădiniță, în grupa mare.

„În cazul în care există solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2016, inspectoratele școlare/unitățile de învățământ vor consilia părinții privind nevoia de a lua decizii în interesul educațional al copilului și îi vor informa că solicitarea nu poate fi soluționată decât în urma evaluării dezvoltării psihosomatice care să ateste pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. În cazul în care rezultatul evaluării arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, copiii vor fi înscriși în grupa mare din învățământul preșcolar. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat.”- se mai arată în metodologie.

Procedura de evaluare a nivelului dezvoltării psihosomatice a copiilor

Același document prevede că Evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor se efectuează sub coordonarea Centrului județean de resurse și asistență educațională/Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE/CMBRAE), în perioada prevăzută de calendarul înscrierii în clasa pregătitoare.

Conform informațiilor postate pe site-ul ISJ Covasna, evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică se derulează în perioada 23 februarie – 16 martie, în zilele lucrătoare, între orele 10.00 – 18.00. Sursa menționată arată că evaluarea dezvoltării psihosomatice va fi realizată în centre de evaluare, iar arondarea unităților de învățământ la aceste centre de evaluare poate fi consultată pe site-ul www.isj.educv.ro, la secțiunea „Înscriere în învățământul primar”, sau pe site-ul www.cjraecovasna.ro, unde pot fi aflate și detalii despre programarea copiilor pentru evaluare și alte detalii despre aceasta.

Completarea și validarea cererilor – tip de înscriere în clasa pregătitoare

Pentru înscrierea în clasa pregătitoare, părinţii trebuie să completeze o cerere tip. Cererea-tip de înscriere în clasa pregătitoare se poate completa online sau la secretariatul unității de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului.

Conform metodologiei, completarea cererii se face în perioada prevăzută de calendarul înscrierii, prin introducerea în aplicația informatică a datelor furnizate de părinte. Validarea cererii este obligatorie și se face la unitatea de învățământ la care părintele dorește înscrierea, în prezența părintelui și a cel puțin unui membru din comisia de înscriere și constă în compararea datelor introduse în aplicația informatică cu documentele depuse de către părinte, tipărirea, verificarea și semnarea de către părinte a fișei tipărite.

În metodologie se arată și că părintele depune, în momentul completării cererii – tip de înscriere la unitatea de învățământ, sau, după caz, în momentul validării acesteia, o fotocopie a actului de identitate propriu și o fotocopie a certificatului de naștere al copilului. Copiile vor fi certificate conform cu originalul de către secretariatul unității de învățământ, pe baza documentelor originale.

În cazul în care cererea-tip de înscriere este completată pentru un copil care împlinește vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2016 inclusiv, alături de documentele menționate la alin. (2) părintele depune și o copie a documentului prin care CJRAE/CMBRAE comunică rezultatul pozitiv al evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului.

În cazul în care solicită înscrierea la altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, părinții depun pe lângă documentele menționate, și documente care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare.

„În cazul în care solicită înscrierea la altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, părintele va menționa, prin bifarea acestei opțiuni în cererea-tip de înscriere, dacă este de acord cu înscrierea copilului la școala de circumscripție, în situația în care acesta nu va fi admis la școala solicitată, din lipsă de locuri libere.”- se arată în metodologie.

După încheierea perioadei de completare și validare a cererilor-tip de înscriere, cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare se face în două etape succesive, după cum urmează:

a) prima etapă, în care repartizarea copiilor se face pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse de părinți, folosind aplicația informatică și pe baza deciziilor consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, luate în urma aplicării criteriilor de departajare pentru copiii din alte circumscripții școlare.

b) a doua etapă, în care este asigurată înscrierea, pe locurile libere, a copiilor care nu au participat la prima etapă sau nu au fost distribuiți, din diferite motive.

 

Completarea și validarea cererilor-tip de înscriere în clasa pregătitoare

 

Completarea de către părinți, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, a cererilor-tip de înscriere, validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, zilnic, în intervalul orar 8,00-18,00 (luni-vineri), respectiv 9,00-13,00 (sâmbăta) se realizează între 29 februarie – 18 martie (a.c.). Activitățile programate pentru prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare sunt programate să se desfășoare începând cu data de 21 martie 2016. A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare este programată începând cu data de 29 martie 2016.

 

Mijloace de informare

Metodologia privind înscrierea în învățământul primar, calendarul și alte detalii (Circumscripţiile şcolare, planul de şcolarizare, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, perioada de desfăşurare a evaluării dezvoltării psihosomatice, precum şi adresele instituţiilor la care se desfăşoară evaluarea psihosomatică etc.) pot fi aflate accesând site-ul ISJ Covasna, www.isj.educv.ro, la secțiunea special creată ”Înscriere în învățământul primar.”

Informații privind înscrierea au fost afișate și la unități de învățământ.

„ Ziua Porților Deschise” și „TelVerde”

Conform calendarului MENCȘ, în perioada 24 februarie – 3 martie 2016, unităţile de învăţământ vor organiza „Ziua Porţilor Deschise”, iar în perioada 22 februarie – 4 martie este programată organizarea, în unitățile de învățământ preșcolar, a întâlnirilor pentru informarea și consilierea părinților copiilor din grădiniță care vor fi cuprinși, în anul școlar 2016 – 2017, în învățământul primar. Data la care „Ziua Porților Deschise” va fi organizată de fiecare școală poate fi aflată și accesând site-ul ISJ Covasna, www.isj.educv.ro.

Pe site-ul ISJ Covasna, www.isj.educv.ro este postat și un număr de telefon (TelVerde), 0800816267, la care părinţii pot suna şi pot solicita informaţii în legătură cu înscrierea în învăţământul primar, în perioada 22 februarie 2016 – 22 aprilie 2016.

„Considerăm că fiecare părinte are obligația de a-și înscrie copiii de vârstă școlară, indiferent de situație – de motivele sociale, financiare. Noi am vrea ca toți copiii care sunt înscriși în grădiniță să se regăsească și în clasele pregătitoare, pentru că numai astfel se poate asigura o educație corespunzătoare, o educație performantă, astfel încât toți să ajungă în clasa a VIII-a și să absolve un liceu sau o școală profesională. Deci, dacă nu începem de pe acum, nu putem avea așteptări pe mai departe.” – a declarat ieri inspectorul general al ISJ Covasna, prof. Kiss Imre.

. . Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail