Foto: Ana Costache-Mesagerul de Covasna

Bucătari, măcelari amatori și profesioniști din România, Ungaria și Croația au participat la Festivalul gastronomic internațional ”Pomana Porcului” desfășurat la sfârșitul săptămânii, la Băile Balvanyos.

Festivalul, ajuns la cea de-a XI-a ediție a fost cel care a deschis șirul evenimentelor gastronomice de anul acesta derulate în județul Covasna.

Organizat de Primăria comunei Turia, Asociaţia Naţională de Turism Rural şi Ecologic şi Cultural (ANTREC) și Consiliul Judeţean Covasna, festivalul ”Pomana porcului” s-a desfășurat la sfârşitul săptămânii, la Complexul Cetate, din Băile Balvanyos, sub forma unui concurs, urmărind prezentarea și păstrarea tradițiilor gastronomice, culturale și folclorice ale localităților din țară, cât și din străinătate, dar și promovarea zonei și atragerea de turiști.

16 echipe, din ţară, din Ungaria şi din Croaţia au participat la ediţia de anul acesta.

Evenimentul a debutat vineri, cu înregistrarea şi prezentarea participanţilor. Tot atunci a avut loc tragerea la sorţi a echipelor – întrucât fiecare două echipe au primit un porc, după care au împărţit carnea din care urmau să fie pregătite, separat, a doua zi, bucatele pentru competiţie.

Festivalul a continuat sâmbătă, când, dimineaţă s-a desfăşurat defilarea participanţilor în costume populare şi cu drapelul sau stema localităţii pe care o reprezintă, după care s-a dat startul concursului gastronomic.

Organizatorii au pus la dispoziție porcii vii, paie pentru pârlit, câte o masă de lucru pentru fiecare echipă, câte un ceaun de 40 de litri și alte vase, apă caldă și aragaz.

După ce au preluat materialele oferite de organizatori, după ce au pregătit mesele de lucru şi au aşezat pe acestea decorațiuni care mai de care mai creative și bunătăți aduse de acasă, echipele – formate din măcelari şi bucătari amatori şi profesionişti -s-au apucat de prepararea mâncărurilor din carnea de porc, după obiceiurile zonei din care provin. Participanţii au lucrat cu drag și voie bună, întrecându-se în a avea cea mai frumoasă prezentare şi în a prepara cele mai bune mâncăruri.

Echipa Primăriei Vâlcele, în frunte cu primarul şi viceprimarul, a participat şi anul acesta la eveniment „Suntem la a treia participare. De la un an la altul este tot mai frumos şi tot mai bine organizat (…). Echipa este compusă din şase membri. Am pregătit cârnaţi, caltaboş, friptură, ciolan şi tot ce se poate pregăti mai bun dintr-un porc.” – a declarat viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolaie Cucu. De pe masa echipei nu lipsea apa minerală de la Vâlcele, pâinea cu untură şi alte bunătăţi.

La trei ediţii a participat şi echipa din Croaţia, din localitatea Kopačevo. Echipa a pus pe masă o mulţime de preparate, specifice zonei.

”Suntem dintr-o localitate mică, Kopačevo . . – parc natural. Am venit cu multe produse, legume şi în special cu paprika noastră (n.r. – pudră fină, obţinută prin mărunţirea, pisarea a varietăţi de ardei)  care este foarte faimoasă – foarte picantă sau foarte dulce (…), produse pe care le folosim pentru prepararea cârnaţilor. Tot ce este pe masa noastră este de casă, făcut de membrii noştri. Unele mâncăruri sunt aduse din Croaţia, iar altele (…) sunt făcute direct aici. Avem un bucătar foarte bun care este aici cu noi şi el este responsabil pentru tot ceea ce avem astăzi aici pe masă. Echipa noastră a fost aici trei ani la rând. Acum suntem fericiţi să fim aici (…)!” – a declarat reprezentanta echipei din  Croaţia.

Juriul – compus din reprezentanţi ai Ordinului Cavalerilor de pe Târnave, ai Ordinului Cavalerilor „Masa Albastră”, ai „Asociaţiei Husarilor din Trei Scaune” şi ai Asociaţiei Bucătarilor din România – a vizitat, rând pe rând, echipele şi a analizat preparatele şi modul de prezentare, în vederea stabilirii câştigătorilor.

Echipa din localitatea Brebu, judeţul Prahova, i-a întâmpinat pe juraţi cu un cântec compus pe loc, cu versuri în tema evenimentului, cântec interpretat vocal, cu acompaniament de acordeon, de către unul dintre membrii delegaţiei.

„…un festival al prieteniei şi al oamenilor de suflet”

Echipa l-a avut în frunte pe primarul localităţii şi a fost compusă, oficial, din cinci membri, însă majoritatea dintre aceştia au venit şi cu soţiile. Aflaţi la cea de-a cincea participare, aceştia au declarat că se simt foarte bine la festivalul de la Balvanyos, pe care îl consideră „festivalul prieteniei şi al oamenilor de suflet”.

„Echipa este compusă din cinci membri – la care s-a adăugat partea de suflet, adică soţia. Suntem la a V-a participare. Am considerat acest festival, <<Pomana Porcului>>, având în vedere cum suntem trataţi, cum ne simţim, cum socializăm, festivalul prieteniei şi al oamenilor de suflet. Ne simţim minunat aici. Sunt oameni deosebiţi, din Croaţia, din Ungaria, din România. Chiar este un festival de suflet. Participând a cincea oară, credeţi-mă că noi chiar ne bucurăm. Am venit cu produse tradiţionale din Prahova, din zona Brebului. Avem un preparat  specific, <<baba>> – făcut din ficat, plămâni, orez, carne (…), caltaboş, cârnaţii – care nu sunt piperaţi, sunt cârnaţi dulci (…); tradiţionala mămăligă românească, gustoasă, pufoasă, ţuica de Brebu – o ţuică deosebită (…). Vom veni şi la anul cu multă plăcere. Chiar am fi onoraţi şi ne –ar face plăcere.” – a declarat pentru „Mesagerul de Covasna” , primarul localităţii Brebu, Adrian Ungureanu.

Întrebat cum a aflat de acest eveniment, primarul ne-a răspuns:

„Am aflat despre acest festival de la nişte consăteni care erau în trecere de la Tuşnad, la Balvanyos şi au nimerit la Festival, după care eu, în calitate de oficialitate a localităţii, am făcut o hârtie scrisă şi ne-am adresat autorităţilor locale din Turia cu dorinţa de a participa la acest festival. Am fost acceptaţi şi de atunci suntem o prezenţă constantă”.

„În fiecare an venim cu îmbunătăţiri şi ne simţim foarte, foarte bine.” – a mai spus Adrian Ungureanu, primarul localităţii Brebu.

Echipe pregătite

Preşedintele Asociaţiei pentru Turism Rural şi Ecologic (ANTREC) Covasna, Daragus Attila, care este şi primar al comunei Turia şi iniţiator al festivalului, a declarat că, în opinia sa, participanţii au fost foarte bine pregătiţi.

„Anul acesta avem 16 echipe, din trei ţări  – 8 din Ungaria, 7 din România, din zone istorice şi o echipă din Croaţia – dintr-un sat pescăresc (…). Sunt echipe care au venit foarte bine pregătite, au pus mult suflet în tot ceea ce au făcut aici. Aseară a fost prezentarea portului popular – a fost un moment foarte, foarte frumos. Acum, au lucrat de dimineaţă, de la ora 8.00 a început tăierea porcului, pe care l-au pârlit şi curăţat. Participanţii s-au pregătit foarte bine; au venit cu nişte preparate interesante, au adus tradiţiile, bucatele tradiţionale (…).”- declara sâmbătă după-amiază Daragus Attila, după ce juriul din care a făcut parte, a vizitat concurenţii.

„O ediţie reuşită!”

Acesta s-a declarat mulţumit de ediţia actuală a evenimentului:

„Eu sunt mulţumit de calitatea celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Internaţional <<Pomana Porcului>>. Şi anul viitor sperăm  ca acest eveniment să fie cel puţin la fel de frumos, vom invita, ca întotdeauna, nişte echipe noi, care nu au fost niciodată, dar şi pe cei care au deja experienţă. Anul acesta, echipa de la Mikóháza, de la graniţa cu Slovacia, a venit prima dată şi s-au pregătit…ei organizează cel mai mare festival de cârnaţi din vânat.” – a spus Daragus Attila.

După ce au evaluat echipele, membrii juriului au ales câștigătorii ediției XI-a a Festivalului „Pomana Porcului”. Concurenţii au primit cupe, medalii și diplome (diplome pentru păstrarea tradiţiilor, pentru cea mai frumoasă prezentare, pentru cea mai bună prezentare a localităţii, pentru cea mai frumoasă masă aranjată, pentru mai bune produse româneşti etc, diplome de participare).

Misiunea nu a fost deloc uşoară, a spus primarul localităţii Turia şi preşedintele Antrec, Daragus Attila, reprezentant al Asociaţiei Bucătarilor din România, membru al juriului.

„Noi, din sufletul nostru, dădeam medalia de aur tuturor! Am avut o misiune foarte grea (…)! Nimeni, aici la Festivalul de la Balvanyos nu este ultimul, (n.r- nu este perdant), toată lumea primeşte un premiu. Echipele au fost pregătite foarte, foarte bine şi le mulţumim că au venit atât de pregătiţi!” – a declarat Daragus Attila.

Medalia de aur a ajuns la echipa din Sărmăşag (judeţul Sălaj) – pentru cârnatul cu o lungime de peste 28 de metri cu care s-au prezentat în faţa juriului.

Cupa transmisibilă a ajuns la echipa din Kistarcsa. „Cei care primesc această cupă trebuie să o aducă înapoi anul viitor, iar dacă o câştigă de trei ori le rămâne lor.” – a menţionat Daragus Attila.

Prezentă şi anul acesta la eveniment, echipa „ETNO TV” a acordat un premiu special principalului organizator, Daragus Attila, în semn de recunoştinţă  şi mulţumire pentru organizarea acestui festival, după care a acordat un premiu echipei din Gádoros (Ungaria).

„<<Etno TV>> a câştigat acest drept de a alege o echipă pe care să o premieze la acest minunat festival. Emisiunea care se numeşte <<Gustă România>> este ceea ce faceţi dumneavoastră aici: adică, adunaţi gusturi de-ale întregii ţări (…). Am ales, alături de un critic culinar pe care l-am adus din Dobrogea, echipa pe care noi am considerat-o câştigătoare, şi cea de la care nu am putut să luăm nici un interviu, pentru că membrii nu vorbeau nici româneşte, nici engleză, nici franceză. Cu mare bucurie am apreciat modul în care au tranşat porcul pe spinare. Am văzut modul în care l-au preparat şi cum au făcut prezentarea şi este vorba despre echipa din Gádoros.” – a spus reprezentantul „Etno TV”.

***

Evenimentul a continuat cu o masă festivă, astăzi, oaspeţii fiind programat un tur al judeţului la care sunt invitaţi oaspeţii, concurenţii.

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail