Este criză de vaccin antitetanos în spitalele și farmaciile din județ. Un pacient a fost plimbat, săptămâna trecută, la mai multe farmacii, pentru a-și procura o doză de vaccin antitetanos, de care avea neapărată nevoie.

La sfârșitul săptămânii trecute, un pacient s-a prezentat la Camera de Gardă a Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, cu o plagă tăiată la una dintre mâini. Medicul care se afla pe tură, la momentul respectiv, i-a acordat acestuia îngrijiri medicale și i-a prescris o rețetă pentru vaccinul antitetanos, spunându-i că la spital serul nu este pe stoc.

„Am fost la Urgență, joi dimineață în jurul orei 08:30-09:00, cu o tăietură la mână și mi-au recomandat să fac un antitetanos. Medicul specialist care era de gardă mi-a spus că nu au vaccinul pe stoc la Urgență și să merg să caut la farmacii. Am fost la cam toate farmaciile și nicăieri nu aveau, iar din Sfântu Gheorghe, de la spital mi-au zis că în comuna Lemnia sau în Zagon se găsește vaccin antitetanos. Nu se găsește nici în Brașov, de anul trecut, din noiembrie-decembrie nu mai au deloc. Am sunat în Lemnia la farmacie și acolo mai aveau pe stoc.” – a explicat Alexandru.

„Suntem de râsul lumii (…) dacă o injecție antitetanos, care nu ar avea voie să lipsească dintr-un spital, nu o găsești…”

Spre disperarea celor care ar avea neapărată nevoie de el, serul antitetanos lipsește din majoritatea spitalelor și farmaciilor din țară, încă de la sfârșitul anului trecut, lucru care le pune în pericol sănătatea pacienților. Dozele trebuiesc achiziționate din fondurile fiecărui spital, cabinet de medicină de familie sau centru medical de permanență, iar Spitalele spun că au făcut comandă, dar încă nu au primit serul.

„Joi s-a întâmplat, am zis că suntem de râsul lumii. L-am dus personal cu mașina la Urgență, unde l-au pansat și i-au dat o rețetă pentru vaccin antitetanos. Am umblat în 8 farmacii și ni s-a spus să nu mai umblăm că nu se găsește în județ. Până la urmă am găsit într-o farmacie din Lemnia, lângă Târgu Secuiesc. Chiar ziceam, să ajungi cu o chestie banală, până la Urgență, dacă ei știu că nu există vaccin atunci de ce au mai dat rețeta? Nu există în tot județul, la Lemnia am avut noroc că ne-a spus cineva că acolo mai există, că aduseseră de mai mult timp, mai multe doze, și s-ar putea să aibă încă. I-am sunat și într-adevăr au confirmat că au. Am avut noroc cu o farmacistă care se cunoștea cu cea de la Lemnia și a sunat ea și a confirmat că au, și așa am trimis o mașină. Suntem de râsul lumii, nici la urgență, unde doamne ferește, putea să fie și mai grav, să depindă de injecția asta în jumătate de oră, sau eu știu, să fie o problemă care să nu poată fi amânată, și să stai să umbli o zi întreagă, să cauți o doză de vaccin, (…) dacă o injecție antitetanos, care nu ar avea voie să lipsească dintr-un spital, nu o găsești…” –  a spus un coleg de muncă al pacientului.

Problema ar fi la nivelul Ministerului Sănătății, și s-ar fi declanșat din cauză că producătorul care trebuia să pună vaccinul pe piață ar fi refuzat preţul stabilit de Minister. În această situație, unitățile medicale au fost nevoite să reia procedurile, astfel încât să primească dozele de la noul producător acreditat. La nivelul județului Covasna, vaccinul antitetanos lipsește cu desăvârșire. Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof” spun că problema a apărut încă din luna noiembrie a anului trecut și că nu au de unde să achiziționeze serul.

„Nu există din păcate și este o problemă națională, nu numai la Spitalul Județean de Urgență,  nu au de unde să îl achiziționeze asta este problema. Pănă în noiembrie anul trecut nu a fost o problemă, s-au putut păstra două sau trei doze, dar efectiv nu au de unde să achiziționeze vaccinul, este aceeași problemă cu vaccinurile pentru bebeluși, și acolo este vorba despre o problemă la nivel național. Până acum, Ministerul Sănătății nu a reușit să rezolve această problemă. (…) În fiecare an, atât medicamentele cât și celelalte preparate medicale primesc un preț de referință și până nu sunt stabilite aceste prețuri de referință, nu pot fi achiziționate. (…) Vaccinul nu poate fi achiziționat deocamdată pentru că Ministerul, din decembrie, încă nu a publicat prețul de referință al acestor fiole, așadar momentan, din această cauză nici spitalele și nici farmaciile nu le pot cumpăra. Aproape toată lumea stă în stand-by, este o chestiune destul de severă și se poate muri din această cauză, dacă persoana aflată în nevoie nu primește vaccinul antitetanos.” – a explicat reprezentantul spitalului, Nagy Demeter Istvan.

Vaccinul antitetanos se administrează în cazul pacienților cu plăgi provenind din tăieturi, înțepături sau zgârieturi, în special cele provocate de obiecte ruginite, pentru a preveni infecția cu tetanos, care poate fi mortală. Doza trebuie administrată în primele 72 de ore de la apariția plăgii tetanigene, iar dacă nu este făcut la timp, pacientul riscă să moară. Majoritatea perosanelor au fost vaccinate de mici împotriva tetanosului, însă după zece ani vaccinul își pierde  proprietățile și trebuie repetat pentru a crește imunitatea împotriva bolii.

„Tetanosului după 10 ani îi scade foarte mult valoarea, de aceea copiii sunt vaccinați la vârsta de 14 ani din nou. (…) Nu mai avem vaccinuri antitetanos de la noi, le cumpărăm de la Bulgari cu 50 de lei fiola, (…) este o porcărie. Tetanosul este o moarte sigură, nu există medicament împotriva lui, la fel ca în cazul rabiei.” – a explicat dr. epidemiolog Santa Ferenc.

. . Ioana Ardeleanu    

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail