. . UDMR a depus un proiect de lege în Parlament pentru modificarea Codului Fiscal, astfel încât clădirile monument istoric în care nu se desfăşoară activităţi economice şi comerciale să fie scutite de la plata impozitului, a declarat vineri, deputatul UDMR Covasna, Marton Arpad.

Potrivit acestuia, noul Cod Fiscal a abrogat, practic, această prevedere existentă în Legea monumentelor, lăsând la latitudinea autorităţilor locale acordarea dispenselor.

„În Legea monumentelor scrie clar că toate monumentele listate, cu excepţia celor în care se desfăşoară activităţi economice, sunt scutite de impozit, iar principiul de bază al Legii monumentelor este că statul are o responsabilitate în protejarea, valorificarea şi restaurarea monumentelor, care se poate realiza prin contribuţie concretă sau prin înlesniri fiscale către proprietari (…) Prevederea a fost, practic, abrogată (…) şi s-a lăsat la latitudinea autorităţilor publice locale impozitarea proprietarilor monumentelor istorice. Ori, în aplicarea legii s-a constatat că acest lucru nu prea este dorit, autorităţile locale nu sunt prea dornice să acorde această dispensă (…) Ca atare, am depus săptămâna trecută un proiect de lege prin care am introdus mot-a-mot acele prevederi care au fost abrogate (…), plus încă două elemente, anume ca şi terenul de sub aceste clădiri să fie neimpozabil şi obligativitatea Guvernului ca în cel mult 30 de zile să modifice legea de aplicare a Codului Fiscal”, a declarat Marton Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă.

Parlamentarul covăsnean a mai spus că săptămâna viitoare UDMR va depune încă un set de amendamente la Codul Fiscal, fundamentate pe sincopele constatate în aplicarea acestei legi, amendamente ce vor viza, printre altele, evaluarea clădirilor şi impozitarea imobilelor în care funcţionează sediile firmelor.

Marton a menţionat că UDMR cere dezbaterea acestor modificări legislative în procedură de urgenţă şi adoptarea lor până în luna iunie a.c.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail