De curând, am primit la redacție publicația „Sud-vest”, subintitulată „Almanah istorico-cultural în limba română pentru cititorii din sudul Basarabiei”, anul IV, nr. 12 (41), decembrie 2015. Am descoperit, cu bucurie, în paginile revistei, fotografii și informații  despre ierarhul nostru Justinian Teculescu, care, în perioada interbelică, a fost Episcop la Ismail, păstorind Eparhia de Cetatea Albă, Ismail și Cahul.

Fondatorul publicației, jurnalistul, poetul, istoricul literar, Vadim Bacinschi, român din Odesa, a publicat în numărul la care facem referire o cronică referitoare la volumul „Asociațiunea ASTRA întru iubire de suflet românesc . . ” de Luminița Cornea. Redăm această cronică.

                                                                                  Maria Graur

 

„O carte de Luminița Cornea despre noi”

 

Am în față cartea Luminiței Cornea „Asociațiunea ASTRA întru iubire de suflet românesc” (177 p.), apărută în anul 2015, la Editura Asociațiunii ASTRA din Sibiu. Ea se deschide cu o precuvântare semnată de prof. univ. dr. Dumitru Acu, președintele Asociațiunii ASTRA. Domnia sa, printre altele, spune: „ne bucurăm mult că, în lumea de azi, a lipsei de respect, când în țară se întâmplă multe lucruri reprobabile, mai există persoane care se pun în slujba neamului și culturii lui, mai sunt români care simt patriotismul, sunt onești, perseverenți, înțelepți, creativi, cu omenie și respect.

Un astfel de om este profesoara Luminița Cornea. Apărător al culturii naționale, al credinței și al limbii române, ea dispune de un condei fin și diplomat, de un talent desăvârșit în arta scrisului”. O caracterizare foarte frumoasă, care cred că întru totul corespunde personalității autoarei. Doctor în filologie, profesor, publicist, muzeograf, istoric literar, dumneaei conduce Despărțământul ASTRA Covasna-Harghita. E o personalitate de rară efervescență creativă, din câte ne dăm seama. A scris câteva zeci de lucrări cu caracter istoric literar, didactic, duhovnicesc. Am avut prilejul s-o cunosc nu demult, la Chișinău, în timpul simpozionului astrist de la Universitatea de Stat de acolo. Mi s-a părut, întâi de toate, o femeie senină, energică, cu suflet mare și bun, cu care, din păcate, am comunicat prea puțin. Cartea dumneaei, pe care o am în față, îi completează foarte reușit imaginea. O imagine ce mi se pare cu totul deosebită și la care aș vrea să revin, pentru a o prezenta cititorului sud-basarabean în toată plinitatea ei.

Revenind la cartea Luminiței Cornea, vom spune, din capul locului, că e vorba de o lucrare (mai mult documentară) despre acțiunile din ultimii ani organizate de către Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA, cu destinație pentru etnicii români din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria – țări în care autoarea a poposit, fiind în componența delegațiilor ASTRA. Unele dintre notele sale de călătorie – în Serbia și în regiunea Cernăuți – au fost publicate în paginile almanahului nostru (numerele din noiembrie 2013 și din ianuarie 2014). În cartea recent apărută, aceste două „tablete”, cu titlurile „Lacrimile unei biserici” și „Clopotul tămăduitor de la Herța”, apar în partea „Tablete de suflet”, de la începutul ei. Denumirile celorlalte părți vorbesc de la sine: „Jurnalul unor evenimente astriste”, „Despărțământul ASTRA Covasna-Harghita”, „Jurnalul unei călătorii astriste în Basarabia”, „Acțiuni astriste pentru tineri”, „Personalități astriste”, „Cronici ale unor publicații astriste”.

Cum cartea Luminiței Cornea pornește cu „Tablete de suflet”, tumultul și vibrațiile sufletului românesc (al autoarei, în primul rând) persistă pe tot parcursul ei. Doar că le găsim nu în of-uri și în semne de exclamare, ci în acțiuni. În acțiuni documentate zi cu zi, etapă cu etapă, autoarea fiind participantă nemijlocită a lor. E un moment foarte important, atunci când vine vorba de cele scrise despre așa-numiții români de pretutindeni. De foarte multe ori, am întâlnit scriindu-se despre ei din auzite, pe dibuite, cu mari aproximații și cu mari inexactități. Luminița Cornea, în cele scrise, evită aceste deficiențe, oferindu-ne un model cronicăresc de așternere pe hârtie a evenimetelor. Întâi de toate, prin participare disciplinată, aș zice, și cointeresată la ele.

În prefața la cartea autoarei, de care pomeneam mai sus, prof.univ.dr. Dumitru Acu spunea despre condeiul „fin și diplomat” al dumneaei. Eu unul aș îndrăzni să vorbesc și despre pana de cronicar autentic, pe care Luminița Cornea știe a o mânui cu abilitate. Din acest punct de vedere, cartea „Asociațiunea ASTRA întru iubire de suflet românesc” are și o reală valoare documentară. Nu numai pentru despărțămintele și cercurile astriste din România și de peste hotare, dar și pentru cititorul larg, pentru românii de bună credință care doresc să afle mai multe despre confrații lor din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria.

… În data de 10 octombrie 2015, la cea de-a 110 Adunare Generală a Asociațiunii ASTRA, Luminiței Cornea i-a fost înmânat Premiul Literar „Octavian Goga”, unul dintre premiile cele mai importante ale ASTREI. Un plăcut „adaos” la premiu a fost tipărirea cărții la care m-am referit mai sus. O carte bine concepută și bine scrisă. Și fiindcă este o apariție editorială oarecum recentă, felicitările noastre autoarei. La mai mult și la mai mare!

Vadim BACINSCHI 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail