Județul Covasna merge mai departe. Doi tineri s-au calificat în semifinala programului FLEX – Future Leaders Exchange și sunt la doar un pas pentru a beneficia de schimbul de experiență oferit de program și de a participa la cursurile unei școli din SUA, în anul şcolar 2016-2017.

Municipiul Sfântu Gheorghe este unul dintre cele mai importante puncte de pe harta programului FLEX – Future Leaders Exchange finanţat de către Departamentul de Stat al Guvernului SUA şi implementat de către American Councils (Ambasada Statelor Unite în România), fiind primul oraș din România unde a fost prezentat acest program de dezvoltare destinat tinerilor..

„Sfântu Gheorghe, datorită implicării și colaborării dintre Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna prin Compartimentul Tineret și Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS, a fost primul oraș în care am început caravana de promovare a burselor FLEX, anul trecut. Prima fază de selecție a fost reprezentantă de aplicația online iar în acea fază, 1.359 de liceeni români s-au înscris pentru bursa FLEX. Dintre aceștia au rămas în cursă 132 de semifinaliști, printre care se regăsesc tineri și din județul Covasna.” – a explicat pentru ziarul „Mesagerul de Covasna”, reprezentanta biroului American Councils Romania, Eliza Chirilă.

Semifinaliștii au susținut un test de limba engleză, au trebuit să răspundă în scris la câteva întrebări de tip eseu iar apoi au luat parte la un interviu de grup și un interviu individual. Ulterior acestor probe, aceștia au mai avut de completat o nouă aplicație cu informații mai extinse precum situația lor școlară, activitățile extracurriculare sau hobby-urile lor. Potrivit reprezentantei American Councils Romania, dintre toți semifinaliștii care au realizat pașii rundei a II-a, o comisie de selecție de la Washington va alege 25 de bursieri, care își vor petrece anul școlar 2016-2017 la un liceu în Statele Unite ale Americii. Programul este finanțat de către Departamentul de Stat al Guvernului SUA și selecția va fi realizată integral de către o echipă de recrutori din Washington.

. . „DJST Covasna face ceea ce este natural să facă și anume să creeze cadre și oportunități de dezvoltare destinate tinerilor”

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna alături de Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS sunt cele la inițiativa cărora reprezentanții biroului American Councils Romania au poposit în orașul nostru și au promovat acest program adresat tinerilor la nivelul Municipiului Sfântu Gheorghe.

„Tinerii aceștia sunt în programul FLEX, pe lângă demersul Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS și datorită implicării instituționale a Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST) Covasna prin Compartimentul Tineret. Astfel, anul trecut Sfântu Gheorghe a fost primul oraș de pe lista locațiilor în care caravana națională de promovare a acestui program a poposit. Ceea ce considerăm noi foarte important este că astfel de colaborări nu rămân fără ecou și practic, astăzi, DJST Covasna demonstrează din nou că inițierea și oferirea de cadre și oportunități tinerilor este starea de normalitate de care avem atâta nevoie. Totodată, considerăm acest program unul extrem de oportun, ne bucurăm că demersul nostru nu a rămas fără ecou și astfel, printre semifinaliști se regăsesc și tineri covăsneni. Acestora le ținem pumnii și le dorim din suflet mult succes. În același timp, este de la sine înțeles că  noi vom continua să dezvoltăm acest parteneriat între DJST Covasna-Compartimentul Tineret și cei care coordonează programul FLEX și să oferim, așa cum am făcut de fiecare dată, modele și șanse de dezvoltare destinate tinerilor covăsneni.” – a declarat Cătălin Lazăr,  Consilier în cadrul Cabinetului Secretarului de Stat pe probleme de Tineret din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului. Acesta, în calitatea sa de Consilier Tineret, și cu sprijinul conducerii DJST Covasna, i-a înaintat propunerea și a adus-o pe meleaguri covăsnene, în cursul anului 2015, pe Eliza Chirilă, fost Delegat de Tineret la ONU și Coordonatorului Național al acestui program.

Cele 5 centre de testare în care s-a derulat a II-a etapă de selecție au fost: București, Cluj, Constanța, Iași și Timișoara, iar runda a II- a s-a derulat pe parcursul lunii ianuarie a.c.. Alegerea celor 25 de finaliști se va face în luna aprilie.

„Încercăm să facem în așa fel încât această colaborare cu programul FLEX să devină un proiect de tradiție al Compartimentului Tineret al DJST Covasna. În acest sens, am purtat chiar zilele trecute, la București, o discuție cu Eliza Chirilă și am încercat să identificăm noi posibilități de colaborare și dezvoltare prin care să reușim să ajungem la cât mai mulți tineri din județ, inclusiv la cei din mediul rural. Crearea de poli de atracție destinați atragerii tinerilor în experiențe de dezvoltare reprezintă o prioritate guvernamentală a Ministerului Tineretului și Sportului iar implicarea noastră ca Direcție în dezvoltarea acestui program se încadrează perfect în cadrul acestei priorități (…) Nu în ultimul rând, țin să menționez că DJST Covasna a fost singura Direcție Județeană de Sport și Tineret, la nivel național, implicată în acest program, fiind astfel o Direcție – pionier  în promovarea FLEX-ului la nivel național.”– a mai spus Consilierul Cătălin Lazăr.

Deși programul FLEX a fost demarat în urmă cu 24 de ani, anul trecut a fost primul an în care România a putut participa. Pe această cale, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna-Compartimentul Tineret și Asociația  pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „ALUTUS” lansează o invitație publică Inspectoratului Școlar Județean Covasna, organizațiilor de/pentru tineret și liceelor din județul Covasna cu scopul încheierii unui parteneriat strategic în vederea promovării în rândul a cât mai mulți elevi a acestui program internațional de schimb de experiență și a beneficiilor ce rezultă din implicarea în cadrul acestuia. Astfel, FLEX oferă liceenilor români născuți între 1 Ianuarie 1999 și 15 Iulie 2001, înmatriculați în clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, oportunitatea de a descoperi oamenii, cultura și sistemul educațional al Statelor Unite, prin intermediul unui schimb internațional de experiență. Durata schimbului de experiență este de aproximativ 10 luni calendaristice, timp în care liceenii studiază în cadrul unui liceu american și trăiesc alături de o familie gazdă. FLEX – Future Leaders Exchange este un program finanțat de Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin intermediul Biroului Educațional și Cultural, și implementat de Consiliile Americane pentru Educație Internațională. FLEX își propune să promoveze respectul pentru diversitatea culturală, să ofere oportunități de dezvoltare personală pentru tinerii liceeni, dar și să îmbunătățească înțelegerea și cooperarea dintre România și SUA, prin promovarea culturilor celor două țări.

Elevii selectaţi vor pleca în perioada august – septembrie (a.c.) către familiile alese de către o echipă specializată, în baza profilului fiecărui candidat, pentru a începe anul şcolar 2016-2017 la o şcoală din SUA. Aceştia se vor întoarce în luna mai a anului viitor, când vor putea da diferenţele pentru a echivala studiile. Pe parcursul șederii în SUA, tinerii vor beneficia de o asigurare medicală de bază, vor avea asigurată educația la un liceu american (public sau privat), cazarea și mesele le vor fi asigurate de către familia gazdă și vor beneficia de o alocație lunară de 125 de dolari  reprezentând bani de buzunar. De asemenea, aceștia vor mai primi o sumă de 300$ – fond de urgență, pentru alte costuri care pot apărea (uniformă școlară, manuale).

Pentru a fi eligibili, liceenii trebuiau să îndeplinească o serie de condiții: să aibă cetățenie română; să fie născuți între 1 Ianuarie 1999 și 15 Iulie 2001; să fie în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a; să studieze limba engleză în liceu; să îndeplinească criteriile pentru a obține viza SUA și să nu fi stat în SUA mai mult de 3 luni în ultimii 5 ani.

Ioana Ardeleanu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail