. . Din analiza rezultatelor primului an din noul Program Național de Dezvoltare Rurală, valabil în perioada 2014 – 2020, la nivelul județului Covasna, reiese că fermierii covăsneni sunt interesați de obținerea unor finanțări pentru investiții în mediul rural.

Directorul Oficiului Județean de Finanțare al Investițiilor Rurale (OJFIR) Covasna, Cătălina Savin, a declarat  că mai mulți tineri fermieri au trecut deja pragul instituției în vederea semnării Contractelor de Finanțare, iar primii 16 tineri din județ care au depus proiecte în decursul anului trecut, și în urma selecției au fost declarați eligibili și finanțabili, vor primi în cel mai scurt timp banii în conturi.

„Pot să vă spun că suma alocată României din Fondul European de Dezvoltare Rurală, pentru următoarea perioadă, este de 8,1 miliarde euro, la care Guvernul României, din bugetul propriu, mai adaugă încă 1,3 miliarde de euro. Deci agricultorii, locuitorii din zonele rurale și Consiliile Locale pot accesa fonduri în valoare totală de 9,47 miliarde de euro. Dezvoltarea rurală trebuie înțelesă în sensul larg al cuvântului, pe lângă agricultură, include și dezvoltarea altor aspecte ale vieții rurale, cum ar fi sprijinirea procesării produselor agricole, sprijin pentru crearea infrastructurii rurale (drumuri comunale, rețele de apă potabilă și canalizare), crearea de microîntreprinderi în spațiul rural, dezvoltarea de servicii neagricole (înființare de grădinițe, creșe, modernizare de servicii medicale, etc), investiții în protejarea patrimoniului culural și reînnoirea satelor, Programul Leader și altele. Programul Național de Dezvoltare Rurală este structurat pe măsuri și submăsuri, corespunzătoare fiecărei ramuri ale vieții rurale. Suma totală accesibilă de 9,47 miliarde de euro este împărțit pe ani,  pentru anul trecut, deci corespunzător primului an din program, au fost alocate 1,55 de miliarde de euro. La nivel național au fost depuse proiecte în valoare de 1,6 miliarde, de aici intervine selectarea în funcție de punctajul obținut la evaluarea lor.” – a declarat directorul OJFIR, Cătălina Savin.

Tinerii fermieri, sub 40 de ani, și cei cu ferme în zona montană sunt cei mai avantajați

Potrivit acesteia, situația județului nostru nu este una tocmai rea, în ceea ce  privește valoarea proiectelor eligibile și finanțabile, din fondurile destinate dezvoltării fermelor agricole. Directorul OJFIR spune că valoarea proiectelor evaluate ca fiind eligibile depășește 7 milioane de euro, pentru măsurile 4.1 – „Investiții în exploatațiile agricole”, 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” și 6.3 – „Sprijin pentru fermele mici”.

„Numărul proiectelor eligibile la submăsurile 4.1, 6.1 și 6.3 sunt de 18, 26, respectiv 4. Prin intermediul  măsurii 4.1 se pot achiziționa utilaje agricole, în valoare totală de 500.000 de euro, măsura necesitând din partea solicitantului și sume de cofinanțare de 50%, 30% sau de numai 10% din valoarea totală. Cei mai avantajați în accesarea acestei măsuri sunt tinerii fermieri sub 40 de ani și cei care au fermele în zona montană,  în aceste cazuri intensitatea sprijinului poate ajunge și la 90%. În cazul accesării măsuii 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, solicitantul poate primi 40.000 de euro, fără să cheltuiască din banii proprii,  iar pentru măsura 6.3 – „sprijin pentru fermele mici”, valoarea sprijinului este de 15.000 de euro. Nu pot să vă spun o cifră exactă privind valoarea proiectelor depuse în judeţul nostru pentru celelalte ramuri ale dezvoltării spațiului rural, deoarece pentru unele tipuri de proiecte, cum ar fi proiectele care includ construcții – montaj, înființarea infrastructurii agricole și rurale, fondurile solicitate de Primării se depun la Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din Alba Iulia, și la aceste tipuri de proiecte selecția finală pentru anul trecut încă nu a fost finalizată.” – a mai spus aceasta.

„Bani sunt destui și ar fi păcat ca prin neaccesare să îi pierdem”

Conform datelor pe care OJFIR le deține la ora actuală, luna aceasta va fi deschisă o sesiune pentru submăsura 1.1, respectiv „Sprijin pentru formarea profesională și a acțiunilor pentru dobândirea de cunoștințe ale agricultorilor”, iar la sfârșitul lunii martie a.c. va fi lansată o sesiune pentru depunerea de proiecte, la majoritatea submăsurilor programului de dezvoltare rurală, la submăsurile 4.1, 6.1 și 6.3, la măsura de procesare a produselor agricole și pomicole, sprijin pentru dezvoltarea serviciilor de natură non-agriclă și pentru înființarea micro-întreprinderilor, investiții în infrastructura rurală.

„În luna aprilie (a.c.) va fi demarată sesiunea de depunere de proiecte pentru programul Leader și măsura pentru sprijinul grupurilor de producători. Proiectele se pot depune continuu pe tot parcursul anului, on-line sau în format letric, în funcție de măsura sau submăsura respectivă, însă depunerea se sisteză la terminarea sumelor anuale, defalcate pe fiecare măsură și submăsură în parte. În momentul de față nu vă pot spune exact sumele care se pot accesa în acest an pe fiecare măsură/submăsură în parte, dar pot să afirm că bani sunt destui și că ar fi păcat ca prin neaccesare să îi pierdem.” – a încheiat directorul OJFIR, Cătălina Savin.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail