. . Adeseori bunele noastre intenţii nu duc la rezultatele aşteptate şi atunci se cere schimbarea tacticii. Aşa cum s-a întâmplat şi cu mult trâmbiţatul Radar al pădurilor, care se pare că tot n-a putut stopa furtului din aurul verde al patriei, căci hoţii şi şmecherii descoperă mereu noi căi ilegale de a-şi satisface acţiunile lor lipsite de scrupule.

      După un articol semnat de Radu Nistor, publicat în ziarul „Libertatea” din 1 februarie 2016, pare că la această concluzie a ajuns şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, aşa cum se specifică în introducere: „Defrişările ilegale ale pădurilor României au luat amploare în ultimii ani. Ca să pună capăt jafului, autorităţile vor înfiinţa Garda Forestieră”, iar angajaţii acesteia „vor avea salarii de top”, deci un corp de control constituit din 617 inspectori, angajaţi „pe baza unor teste speciale de integritate”, şi care vor beneficia de salarii atractive, de până la 5.000 de lei şi mai mult. Şi din nou bunele intenţii nu se lasă aşteptate, căci aceşti noi cerberi vor fi testaţi la angajare într-un mod mai original: „Îi vom pune într-o situaţie reală de control şi vom putea vedea cine trece testul şi cine nu”, dar cum mai toate metodele aplicate până acum n-au dat rezultatele scontate, noi ne punem întrebarea, nu dacă vor trece testul sau nu, ci ce vor face cu adevărat cei care vor trece testul atunci când se vor instala în funcţii, căci nu de puţine ori au fost puşi lupii paznici la oi, iar apoi chiar ei au mâncat oile. Pe de altă parte, ne îndoim că cei vreo 600 de „gardieni forestieri”, să zicem noi corecţi, vor putea acoperi întreg teritoriul ţării. După ce ne-am fript de atâtea ori la focul (lăcomiei), am învăţat să fim cam sceptici în măsurile luate de autorităţi, însă nu avem ce face, trebuie să le acordăm atenţia cuvenită şi chiar sprijinul nostru cetăţenesc pentru ca bunele lor intenţii şi eforturi să nu rămână zadarnice.

Dacă ar fi să comentăm cuvintele ministrului mediului, am avea câteva observaţii. Domnia sa afirmă că „Situaţia pădurilor este complexă şi ştiţi foarte bine cum stau lucrurile”, dar degeaba ştim noi, dacă nu ştiu ei, adică cei care ne conduc. De mai bine de douzeci de ani ce-au păzit, de ce-au lăsat să se întâmple atâtea grozăvii şi nedreptăţi? Unde sunt toţi responsabilii de jaful mafiot întins la scară naţională? Acum au dispărut cu toţii ca potârnichile şi vorba cuiva: „Prinde orbul, scoate-i ochii”, căci din miile de jefuitori au rămas doar câţiva să mai dea cu subsemnatul pe la adevăratul DNA, iar imensa pagubă o suportă Statul, sau mai bine zis cetăţeanul de rând.

Are dreptate ministrul când spune că „În mod concret, nu se va putea ca în 10 luni să rezolvăm probleme cumulate de ani buni, dar sunt paşi care se pot face”. Da, aşa este, sunt paşi care se pot face, sunt paşi care se puteau face, dacă ar fi existat un interes real în acest sens şi voinţă politică pentru aplicarea cu stricteţe a legilor, astfel încât infractorii să nu mai aibă curajul să se atingă nici de bunul obştesc, nici de proprietatea privată. Din păcate, unele legi au fost astfel întocmite, încât în ele se găsesc destule portiţe care să permită pătrunderea celor cu intenţii de jaf; retrocedările şi defrişările ilegale n-au fost chiar la voia întâmplării, şi nici camioanele care în flux continuu cară lemnele din codrii noştri spre destinaţii numai de patroni şi şoferi ştiute. Cineva a dirijat şi dirijează toate fărădelegile şi până când se trezesc autorităţile se face prea târziu pentru a mai repara ceva. Priviţi la dealurile şi munţii noştri! Au devenit tot mai golaşi. Din falnicele păduri de altădată în multe locuri au rămas doar cioturile şi aspectul arid. Dacă tot nu se mai poate recupera paguba produsă, atunci am sugera ca viitoarea Gardă Forestieră să-i prindă pe toţi prădătorii de păduri şi să-i pedepsească în mod creativo-educativ, adică să-i oblige să planteze puieţi, până când vor fi reîmpădurite toate locurile de unde au dispărut arborii. Poate că atunci, peste câţiva ani, vor începe să cânte iar vesel păsările cerului şi tinerele păduri vor deveni nu doar generatoare de oxigen şi energie regeneratoare, ci şi un nou adăpost pentru miile de vietăţi care populează un astfel de mediu benefic lor, şi Ţara va înverzi din nou, iar cei veniţi din alte părţi să ne taie pădurile ar face mai bine să se întoarcă la pădurile din ţara lor şi să le taie pe acelea…

 

 Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail