Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) organizează la Oslo, marți 16 februarie, seminarul de lansare a raportului . . Tendințele mondiale privind libertatea de expresie și dezvoltarea presei în mediul digital” pe anul 2015 (World Trends in Freedom of Expression and Media Development – Special Digital Focus 2015”), conform unesco.org.

Raportul, care evaluează oportunitățile și provocările la adresa libertății presei în era digitală pe anul 2015, este al doilea de acest tip, după cel care a vizat anul 2014, spune directorul general al UNESCO Irina Bokova în prefața raportului, potrivit site-ului oficial al organizației.

La seminarul de lansare vor lua cuvântul câțiva reprezentanți ai segmentului media și ai breslei asociațiilor de jurnaliști din Norvegia, printre care se numără Trond Idas — Uniunea Norvegiană a Jurnaliștilor, Osman Kibar — jurnalist și specialist în securitate cibernetică, Aina Landsverk Hagen — cercetătoare și profesoară la Universitatea din Oslo, precum și Guy Berger — directorul Diviziei de Libertate a Expresiei și Dezvoltarea Media din cadrul UNESCO.

Raportul, la care au lucrat cercetători, jurnaliști și reprezentanți ai organizațiilor media din mai multe țări, a vizat câteva aspecte esențiale precum conținutul online care îndeamnă la ură, protecția surselor jurnalistice, rolul intermediarilor de internet în ce privește asigurarea libertății online, siguranța jurnaliștilor, dar a fost scoasă în evidență și importanța actorilor noi în promovarea și protecția libertății de expresie online și în mediul off-line. Acest document se dorește a fi un instrument de lucru pentru guverne, jurnaliști, reprezentanții media, societate civilă, cei din sectorul privat, lumea academică și studenți.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail