„Fiecare fir cusut pe ia şi cămaşa populară a copiilor români din aceste sate va scrie istorie…”

. .  Acțiunea „Români pentru români” va dona costume populare românești copiilor din două sate covăsnene, în preajma Floriilor.

După ce de Ziua Naţională a României a donat o mie de steaguri tricolore românilor din judeţele Covasna şi Harghita și a pregătit, cu sprijinul oamenilor din toate colțurile țării, daruri pentru copiii din cele două județe, Acțiunea „Români pentru români” și-a fixat o nouă misiune: aceea de a dona costume populare românești elevilor și preșcolarilor din satele covăsnene Mărtănuș și Ojdula.

Medicul Mihai Tîrnoveanu, reprezentant al Acțiunii „Români pentru români” a declarat că prin această inițiativă se dorește încurajarea și păstrarea tradițiilor populare românești în cele două localități.

„Scopul nostru constă în transmiterea unui mesaj de solidaritate din partea noastră, a românilor din toate colțurile țării, fraților noștri din Harghita și Covasna, încurajarea și promovarea tradițiilor românești, considerând că acestea sunt firele ce ne leagă direct de Sufletul Neamului. Cu binecuvântarea Presfinţitului Andrei Moldovan, Episcop al Covasnei şi Harghitei, români din toate provinciile istorice ale țării vor îmbrăca în straie populare copii români din satele covăsnene Mărtănuş (douăzeci și cinci la sută etnici români) şi Ojdula (unde doar nouă la sută dintre ţărani se declară români). Obiectivul acestei acțiuni constă în păstrarea identităţii naţionale româneşti, perpetuarea tradiţiei prin generaţia tânără, spre dăinuirea neamului românesc. Fiecare fir cusut pe ia şi cămaşa populară a copiilor români din aceste sate va scrie istorie, costumele naţionale fiind transmise şi generaţiilor viitoare de copii prin grija bisericilor din cele două comunităţi, astfel încât, cu ajutorul lui Dumnezeu, și peste zeci sau sute de ani, alţi copii din Ojdula şi Mărtănuş vor merge pe uliţa satului spre Biserică îmbrăcaţi româneşte.” – a declarat Mihai Tîrnoveanu.

O „aripă de înger” mi-a sugerat să ajungem în Mărtănuș și Ojdula

Acesta a dezvăluit modul în care au fost alese cele două sate în care să se desfășoare acțiunea:

„De 1 Decembrie, noi am fost la Târgu Secuiesc cu patru sute de steaguri tricolore pentru a le împărți românilor prezenți la manifestări. A venit la mine un preot care mi-a cerut un steag. I-am dat numai unul și mi-a părut rău mai apoi că nu i-am dăruit mai multe pentru satul lui. Trecuse cam o săptămână de atunci și începusem deja să ne facem planuri pentru acțiunea cu costumele populare și să identificam satele unde ar fi bine să mergem. O <<aripă de înger>> din județul Covasna, soție de vrednic preot, care vrea cu tot dinadinsul să rămână anonimă, mi-a sugerat să ajungem în Mărtănuș și Ojdula, satele fiind apropiate, iar copiii românilor de acolo fiind chiar dornici să poarte straie populare. Am ascultat acest glas și am hotărât cu toții ca acestea să fie satele. Chipul părintelui însă nu-mi dispărea din ochi nicicum și aveam un adânc regret că nu i-am dat mai multe steaguri pentru enoriașii bisericii lui, dar mă împăcam cu ideea că am să mă țin de cuvânt. Când am ajuns în Ojdula, într-o vizită de cercetare l-am reîntâlnit chiar pe preotul respectiv, care are parohie acolo. Dumnezeu mi l-a scos iar în cale pentru a-mi putea lua <<revanșa>>. Preotul este Valentin Cosneanu, de loc din Zăbala. Nu întâmplător mergem în Ojdula pentru a dărui straie populare românești. Sunt români care la biserica (la cea ortodoxă) vorbesc ungurește, dar cântă românește, Biserica Ortodoxă fiind principala verigă ce-i ține pe frații noștri în identitatea strămoșilor. Copiilor acestor țărani le vom dărui costumele populare românești – pentru a nu uita nicio clipă cine sunt și de unde vin, pentru a nu uita neamul, și a rămâne în El (…) ”.– a spus medicul Mihai Tîrnoveanu.

Acesta a menționat că a realizat o vizită de cercetare și la Mărtănuș și că deja s-a discutat cu oameni ai locului, care să le ia copiilor măsurile pentru costume.

„În vizita de cercetare întreprinsă în Mărtănuș, loc de poveste din munți, aflat la câțiva kilometri nord de Ojdula, ne-am întâlnit cu vrednicul preot din sat, părintele Iosif Dan Caţa, precum și cu destoinica famile Roman care ne-a primit cu multă căldură în mijlocul ei. Am dat să fim scurți la vorbă, pentru a nu deranja prea mult, dar vestita ospitalitate românească nu ne-a lăsat să plecăm repede. Am întrebat gazdele noastre dacă copiii din sat au costume populare precum cei din Zăbala, Zagon sau Voinești – Covasna, și, în primul rând, dacă și-ar dori să aibă. Părintelui, doamnei și domnului Roman li s-au luminat privirile la auzul acestei întrebări. <<Da’ cum să nu-și dorească, mai încape vorbă de așa ceva…? Sunt numai vreo trei copii care au, iar ceilalți se uită cu jind la ei. Mai ales cetele de flăcăi care umblă la colindat, de exemplu, tare și-ar dori să îmbrace portul vechi țărănesc. Ei știu de cei din Zăbala- că mulți au prieteni acolo-, ar vrea și ei aici să se organizeze în ansambluri de dansuri populare să meargă pe tradiție, că toți îs mândri că-s români!>>, mi-a răspuns privindu-mă fix în ochi, cu un glas molcom, dar hotărât tânărul părinte din sat care e desprins parcă din poveștile cu haiduci (…). Am rugat-o pe doamna Roman care-i știe bine pe copiii satului să le ia măsurile necesare pentru ie, catrință, cămașă și pantaloni pentru a putea da drumul cât mai repede la treabă, căci timpul până la Florii nu e așa lung cum pare (…)” – a mai spus Mihai Tîrnoveanu.

Acesta a menționat că vestea că satele lor au fost selectate pentru a fi „îmbrăcate în straie populare” a fost bine primită de către oamenii din Ojdula și Mărtănuș:

„Țăranii din Mărtănuș și Ojdula au primit vestea cu bucurie și sperantă, speranța că frații lor români din toate colțurile țării se pot uni în jurul idealurilor românești, a păstrării Datinei și credinței ortodoxe.” – a spus Mihai Tîrnoveanu.

Campanie de strângere de fonduri pentru realizarea costumelor

Mihai Tîrnoveanu a declarat că pentru realizarea costumelor populare pentru cele două sate este nevoie de resurse financiare. Persoanele care doresc pot susține această acțiune contribuind cu bani. În acest sens, au fost deschise două conturi la BRD: (Cont lei: RO43BRDE080SV33092560800. Cont euro: RO35BRDE080SV33092720800 (cod SWIFT: BRDEROBU. Ambele conturi sunt deschise pe numele TÎRNOVEANU ADRIANA. Adresa: Brașov, str. Liviu Cornel Babeş, nr.15, bl. 20, sc. C, ap.1, Cod Poștal 500423.

„Așa cum s-a întâmplat și la celelalte acțiuni, împreună putem izbandi, nu ușor, însă. Costumele populare pentru Mărtănuș vor fi confecționate în Voinești – Covasna, iar cele pentru Ojdula chiar în Ojdula. Un costum pentru fete costă 250 lei, iar unul pentru băieți 200 lei (…). Spre deosebire de celelalte acțiuni, avem nevoie de resurse financiare încă de la început pentru a putea plăti avansul necesar cumpărării materialelor. ”- a mai spus Mihai Tîrnoveanu.

Acţiunea „Români pentru Români” a fost iniţiată de către un grup de intelectuali din Brașov și Țara Făgărașului, în anul 2014. Aceștia îşi propun să îi sprijine pe românii din judeţele Covasna şi Harghita.

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail