. . Centrala termică din oraşul Întorsura Buzăului, pusă în funcţiune în anul 2004, va fi modernizată şi dotată cu o staţie proprie de producere a biomasei.

Primarul Leca Băncilă a declarat, pentru AGERPRES, că o parte dintre utilaje, printre care şi tocătorul, au fost deja aduse, iar foarte curând se vor finaliza lucrările la buncărele de stocare a biomasei, care se va obţine din deşeurile de lemn şi crengile rezultate din toaletarea arborilor.

Intenţia autorităţilor locale este de a extinde anul acesta reţeaua de alimentare cu căldură a oraşului cu aproximativ doi kilometri şi a racorda la aceasta şi alte instituţii publice.

Centrala termică pe rumeguş de la Întorsura Buzăului a fost construită printr-un program finanţat de guvernul danez şi cel român, care au sprijinit instalarea unor centrale similare şi în localităţile Gheorgheni, Huedin, Vatra Dornei şi Vlăhiţa. Aceasta asigură apă caldă şi căldură blocurilor şi instituţiilor publice din zona centrală.

Decizia construirii unei staţii proprii de producere a biomasei a fost luată pe fondul creşterii preţului acestui combustibil, dar şi pentru eficientizarea costurilor. Leca Băncilă a menţionat că la vremea punerii în funcţiune a centralei rumeguşul se găsea „pe toate drumurile”, gaterele nu mai ştiau cum să scape de el şi îl dădeau gratis, dar între timp au apărut mai multe centrale pe biomasă, precum şi firme care produc panouri PAL din aceste deşeuri, prin urmare e tot mai greu şi scump de procurat.

La Întorsura Buzăului, supranumită şi Mica Siberie, iarna ţine aproape şase luni pe an, iar temperaturile sunt extrem de scăzute. Luna trecută, pe 20 ianuarie, spre exemplu, au fost minus 29,5 grade Celsius, iar cea mai scăzută temperatură înregistrată în mod oficial în această localitate în ultima jumătate de secol a fost de minus 35,8 grade Celsius, în 8 februarie 2005.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES 

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail