Deși anumite sectoare au întâmpinat mici probleme datorită embargoului impus de Rusia, 2015 a fost un an destul de bun pentru Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Covasna, iar directorul Konczei Csaba spune că deocamdată, anul în curs se anunță a fi unul normal. . .

Seceta și problemele la nivelul pieței care au apărut în urma deciziei Rusiei de a interzice importul  anumitor produse alimentare, provenite din țările Uniunii Europene, au creat anul trecut neplăceri în zona zootehnică, și cu precădere în rândul fermierilor care dețin vaci de lapte, însă cu toate acestea, directorul DADR Covasna, Konczei Csaba, consideră că anul care s-a încheiat a fost un an bun.

„Bineînțeles că loc de mai bine e tot timpul, dar una peste alta, anul trecut a fost un an destul de bun, mai ales pentru cei din producția vegetală. Zona noastră nu a fost afectată de secetă la nivelul la care au fost alte zone ale țării, iar producția vegetală a fost destul de vandabilă, a putut fi valorificată la prețuri destul de accesibile, destul de bunicele. Seceta și problemele de pe piață i-au afectat, anul trecut, mai mult pe cei din producția zootehnică, mai ales pe cei din producția laptelui. Fermierii care dețin vacile de lapte au fost cei mai afectați, într-un fel din cauza secetei, pentru că în cazul pășunilor s-a simțit cel mai grav efectul secetei, de la mijlocul lunii august nu prea mai era iarbă, dar și din punct de vedere al prețului de valorificare al laptelui în special, au existat niște bulversări ale pieței, în principal datorită embargo-ului rusesc dar și datorită dispariției plafonului maxim la cotele de lapte în țările aparținând Uniunii Europene.” – a explicat directorul DADR, Konczei Csaba.

Potrivit acestuia, pe lista de obiective pentru anul 2016 se află creșterea numărului de forme asociative și întărirea lor, mai ales în sectorul laptelui, eficientizarea comunicării cu fermierii, înaintarea anumitor propuneri de modificări legislative către Ministerul Agriculturii și creșterea gradului de precizie a datelor culese de pe teren.

„Vom duce o muncă de lămurire cu fermierii, în ceea ce privește avantajele formelor asociative, și aici mă refer mai mult la cooperative. Un alt obiectiv este apropierea cât mai mult de fermieri și din punct de vedere al consultanței de specialitate și de management al unei ferme agricole, să stăm alături de fermieri cu sfaturi și cu anumite observații. (…) Ne dorim creșterea gradului de precizie a datelor culese de pe teren, iar acest lucru poate fi realizat printr-o comunicare cât mai eficientă atât cu fermierii, cât și cu Primăriile, întrucât acolo există referenții agricoli cu care noi trebuie să comunicăm.” – a mai spus acesta.

Konczei Csaba speră ca anul 2016 să fie un an favorabil din punct de vedere meteorologic, și spune că în momentul de față culturile de toamnă arată destul de bine și nu au fost afectate în vreun fel.

„Anul acesta sperăm să nu întâmpinăm probleme speciale, deocamdată se anunță un an normal. Nu ne așteptăm să avem secetă anul acesta, până acum nu avem semnale în acest sens. Iarna a fost destul de blândă, cu precipitații la un nivel aproape de normal și, deocamdată, culturile de toamnă arată destul de bine.” – a mai spus directorul DADR Covasna.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail