După reușitele de anul trecut, SANITAS și-a stabilit acum obiectivele pentru anul în curs, un an care se anunță a fi cel puțin la fel de solicitant ca anul care s-a încheiat. Vasile Neagovici crede că ar mai exista suficiente lucruri de modificat pentru ca personalul din sistemul medical să beneficieze de cele mai bune condiții de muncă. 

Președintele SANITAS, Vasile Neagovici, spune că anul 2015 a fost „un an nebun, dar cu multe satisfacții”. Sindicatul pe care acesta îl reprezintă a reușit să atingă o mare parte din obiectivele pe care le propusese pentru anul care s-a încheiat. Acum, acesta spune că ar mai fi nevoie de câteva schimbări, pentru ca angajații din sistemul sanitar să aibă parte de toate condițiile pentru a-și desfășura activitatea la un nivel cât mai înalt.

„Nu știu dacă vom reuși 100% să realizăm ce ne-am propus, ca obiective, pentru anul în curs dar, sunt câteva pe care trebuie să le atingem și să le rezolvăm, pentru că este o problemă reală. Aici aș face referire la inechitățile din sistemul de salarizare; majorarea de 25% a venit la momentul potrivit pentru că, din punct de vedere salarial, era un dezastru total, însă această majorare nu a îndepărtat inechitățile existente în sensul că la bază se suprapun 54 de clase de salarizare, ceea ce înseamnă că începând de la 1 mai, dacă nu reușim să schimbăm ceva, salariul minim va fi 1250 de lei prin Hotărâre de Guvern, dar acum suntem în discuții intense la nivelul Ministerului Sănătății. La momentul respectiv vom avea: asistentul debutant, registratorul medical, bucătarul, infirmiera, îngrijitoarele, muncitorii necalificați, toți vor fi la același nivel de salarizare, adică nu se va mai ține cont de competențe, de  pregătire, responsabilități, vor avea toți același salariu. Situația aceasta salarială discriminatorie și neperformantă nu mai poate rezista foarte mult.” – a declarat  președintele SANITAS, Vasile Neagovici.

Printre obiectivele stabilite se numără plata orelor suplimentare, adoptarea legii salarizării unitare, adoptarea unui act legslativ care să apere corpul medical și să descurajeze violența de orice natură, adoptarea regulamentului de sporuri, susținerea unei singure forme de învățământ pentru asistenții medicali, înlăturarea inechității dintre salariile din sistemul sanitar și continuarea cursurilor pentru membrii de sindicat.

„Încă un obiectiv al nostru unde am avut multe demersuri, multe inițiate chiar de mine la nivelul Consiliului Federației, a fost să dispară acele inechități rămase din anul 2008, de la Ordonanța 17, când nu toate unitățile au aplicat la maximum salarizarea în sistemul sanitar în acel an. Datorită acelei situații rămase restante, a venit un amalgam de legi care, practic nu au mai permis corectarea deficiențelor, și astăzi avem salariați care nu sunt plătiți la maximum în Spitalul Județean de Urgență, în Centrul de Transfuzii Sanguine și la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna. Serviciul de ambulanță și cardiologie aplică o salarizare maximă în conformitate cu acea veche Ordonanță 17, și care este abrogată din 2009. Spre exemplu: sunt 3 asistenți pe aceeași secție, au același nivel de pregătire, aceeași vechime în muncă însă au diferențe salariale de până la 400-500 de lei. Acest lucru a fost permis prin efectul legilor care au venit după Ordonanța 17. Am încercat și în instanță, la un moment dat am fost la un pas să câștig la unul dintre litigii, însă Curtea de Apel Brașov mi-a respins, era chiar perioada aceea dificilă a crizei și de atunci practic, legislativ nu s-a mai putut face nimic. Acesta este un obiectiv major al SANITAS.” – a mai spus Vasile Neagovici.

Acesta speră ca până la sfârșitul anului, Sindicatul să poată obține un contract colectiv de muncă, unul solid, real, adaptat noilor modificări din Sistemul Sanitar și îmbunătățit pentru salariați, dar și un regulament pentru sporuri care, potrivit acestuia, astăzi sunt reglementate în funcție de condițiile de muncă pe care salariatul le desfășoră, diferențiat și la nivelul anului 2010 când situația era cu totul alta.

„Între timp s-au înființat alte specialități, alte secții, între timp a crescut stresul la locul de muncă, dificultatea în secții unde sporul este foarte mic, respectiv la oncologie, la neurologie, unde beneficiază de un spor de doar 15 %, în schimb cei de la psihiatrie beneficiază de un spor de 100%, care de altfel este meritat, dar dorim un spor mai ridicat pentru încordare psihică și condiții de muncă pe anumite secții. Am dat un exemplu-două, dar mai sunt și altele, sunt secții care nu au fost prinse în niciun spor, așa a rămas, nu a mai umblat nimeni la acel regulament de sporuri din Sistemul Sanitar.” – a mai explicat președintele SANITAS.

25% nu a fost suficient să îi convingă pe medici să rămână în țară, este nevoie de mai mult!

Vasile Neagovici spune că deși majorarea de 25% a salariilor din sistemul sanitar a fost binevenită, acest lucru nu i-a convins pe medici să rămână în țară să profeseze. Acesta crede că deși ar mai fi nevoie de încă un stimulent de măcar 25% pentru a determina medicii să rămână în sistemul de stat, fără a le crea condiții optime de muncă, medicii vor continua să aleagă spitalele din străinătate sau cele private din țară.

„Astăzi, chiar și cu majorarea de 25% consider că nu s-a reușit din punct de vedere salarial să fie convinși medicii care încă se mai gândeau să rămână în țară, să facă acest lucru. Cred că mai e nevoie încă de cel puțin o tranșă de 25% în anul 2016  pentru personalul medical- și mă refer aici la toate categoriile pentru că e incorect, astăzi, ca într-un sistem de salarizare să discuți diferențiat. Apoi, ca să îl conving pe medic, în afară de o nevoie de a majora veniturile cu 25% și în anul 2016, este nevoie de o îmbunătățire a condițiilor de muncă ale medicului. Avem două categorii de medici astăzi: medici care vor de la bun început să plece din țară – mai ales specialiștii tineri, care sunt atrași de pachetele salariale dar și de condițiile de muncă din alte țări ale Uniunii Europene (UE), și avem și medici astăzi care sunt nevoiți să lucreze și în sistemul privat pentru a-și completa veniturile. Dacă venim cu un pachet salarial atractiv în sistemul public, acei medici nu vor mai avea nevoie să fugă câteva ore în sistemul privat, iar acele ore pe care le desfășoară în privat le-ar putea desfășura în sistemul public, unde este marele volum de pacienți, acolo se revarsă toate problemele majore pentru toate specialitățile.” – a menționat Vasile Neagovici.

O parte din personalul medical s-ar putea pensiona cu 5 ani mai devreme   

Președintele Federației SANITAS spune că se gândește să înainteze un pachet de propuneri legislative prin care anumite categorii de angajați din sistemul sanitar să poată ieși la pensie mai repede cu cinci ani decât restul salariaților, întrucât în anumite domenii, de la o anumită vârstă, aceștia nu și-ar mai putea îndeplini atribuțiile.

„Ar fi și condiții de muncă speciale pentru anumite categorii, un demers pe care l-am început de anul trecut pentru serviciile de ambulanță, pentru că nu este normal, mai ales în sistemul național de urgențe, ca aceștia să lucreze până la 65 de ani, pentru că este un alt regim de muncă. Aici mă refer la salariații din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), la cei de pe ambulanță și la cei din secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) care sunt în finanțare de la bugetul de stat. Nu poți să îi ceri unui asistent sau unui ambulanțier de 65 de ani să urce cu targa până la etajul 10 sau chiar să coboare un pacient de 100 kg, deoarece chiar nu mai poate, adică îl omori pe el, nu pe pacient. Avem și acolo dificultăți, am făcut un demers către Ministerul Muncii, ne-a spus că datorită unor directive ale UE la care România a trebuit să se conformeze, angajatorii trebuie să îmbunătățească condițiile de muncă pentru a se elimina în perioada următoare toate condițiile deosebite și speciale de muncă. Practic, toate grupurile de muncă din România trebuie să fie încadrate în condiții normale. Eu văd asta extrem de dificil de realizat și mă gândesc să vin cu altă propunere: dacă nu se va da o directivă asumată de Statul Român, să găsim o soluție în cadrul legislativ, la noi, prin care pentru aceste locuri de muncă, salariații să poată beneficia de o pensionare redusă cu 5 ani de zile, adică o pensie de serviciu ca să îi zic așa, care să spună că pentru salariații din sistemul național de urgență vârsta de pensionare, la limită și cu stagiul minim de cotizare, să fie de 60 de ani la bărbați și 55 de ani la femei. Dintr-un eșantion de 10 salariați, poate că rezistă jumătate să lucreze până la 65 de ani, dar jumătate nu vor putea. Ne gândim să înaintăm și acest pachet de propuneri să vedem dacă se va ține cont de ele.” – a explicat președintele Sindicatului.

În 2015, în județul Covasna, peste 100 de salariați din sistemul sanitar au fost formați profesional.

Vasile Neagovici a mai spus că printre obiectivele pe care Sindicatul condus de acesta le are în vedere se încadrează și formarea profesională a salariaților din sistemul sanitar, în perioada 2016-2017. „Să profităm de deschiderea liniilor de finanțare din capital uman pentru că este nevoie să existe și formarea profesională. Anul trecut am avut o implicare mai serioasă la nivelul județului Covasna, practic 100 de salariați din sistemul de sănătate au trecut în cursul anului prin formare profesională, au fost patru grupe, trei ale SANITAS-ului iar a patra a fost o colaborare cu o altă firmă: 50 dintre ei au participat la cursuri pentru competențe de infirmieră, 25 au obținut competențe de tehnician maseur și 28 la îngrijitori copii. Au primit și o subvenție, cei 50 au primit câte 1400 de lei iar restul au primit câte 1800 de lei la finalizarea cursurilor și obținerea certificatului. (…) A fost un an nebun, dar cu multe satisfacții.”- a conchis liderul Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

Ioana Ardeleanu . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail