Casa familiei Sütő găzduiește un mic muzeu cu piese vechi de mobilier, fiecare dintre ele cu o istorie, semnificație și poveste aparte.

Aici am aflat povestea „scaunelor vorbitoare”, care nu numai că erau nelipsite din casele secuilor din zonă, ci ocupau, pe vremuri, un loc de cinste, în mijlocul odăii, pentru că poziția lor exprima starea de spirit a familiei. Practic, scaunele simbolizau bărbatul și femeia, iar dacă erau orientate unul către altul, însemna că în casă e pace și armonie, iar dacă erau așezate invers, însemna că sunt certați.

Astfel, toți cei care cunoșteau mesajele „scaunelor vorbitoare” aveau grijă ca imediat ce treceau pragul unei case, să se uite la acestea, pentru a ști dacă au nimerit sau nu într-un moment bun.

„Dacă erau mai multe certuri în familie, atunci copiii schimbau între ele spătarele scaunelor, iar acesta era semnalul că nu e momentul potrivit pentru vizite. Și dacă cineva intra, cum vedea scaunele așa, pleca (…) De aceea se numesc scaune vorbitoare”, a declarat pentru AGERPRES Sütő Istvan.

Printre cele mai interesante piese din colecția familiei se numără un „frigider” inedit, montat, conform tradiției locului, în peretele nordic al casei, pentru că este cel mai răcoros, și un colțar pictat cu motive tradiționale, unde, de regulă, oamenii țineau biblia sau băuturile. „Sau chiar pe amândouă”, spune, cu umor, Sütő Istvan.

Cei care vizitează micul muzeu din Vârghiș vor afla și despre alte obiceiuri interesante ale locului, cum ar fi agățarea cizmelor de grindă, lângă pălărie, pentru a se păstra mai bine.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES . .

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail